Чи є указ про громадянство Саакашвілі публічною інформацією, тепер з’ясує Верховний суд

7 Червня 2018 11:16

За касаційною скаргою Олександра Павліченка, виконавчого директора Української Гельсинської спілки з прав людини, відкрито провадження у Верховному суді України.

Скаргу подано на постанову Київського апеляційного адміністративного суду, який підтримав висновок, що відмова Адміністрації Президента надати на інформаційний запит указ Президента щодо припинення громадянства Міхеїла Саакашвілі була правомірною.

Згідно з постановою, апеляційний суд пристав на аргументи Окружного адміністративного суду міста Києва про те, що запитувана інформація є конфіденційною і що сам Саакашвілі не надавав дозволу на розповсюдження його персональних даних, які містяться в Указі.

«Посилання апелянта на ту обставину, що запитуваний Указ Президента раніше був оприлюднений на офіційному веб-сайті, а тому на підставі ч. 3 ст. 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації», якою передбачено, що інформація з обмеженим доступом має надаватися розпорядником інформації, якщо він правомірно оприлюднив її раніше, така інформація повинна бути надана, спростовано судом першої інстанції, яким зазначено про відсутність доказів того, що оприлюднення такої інформації є правомірним. Докази оприлюднення Указу в матеріалах справи відсутні», - ідеться в постанові.

Тимчасом указ про надання громадянства Саакашвілі було опубліковано на офіційному сайт Президента України і його можна переглянути за лінком.

Указ про припинення громадянства, так само, як і указ про надання громадянства, містить такі персональні дані: ПІБ, рік народження, уродженцем якої країни особа є, в якому населеному пункті проживає. Саме їх намагається захистити Адміністрація Президента України.

«Доступ до правди»

Читайте також:

У справі щодо указу про громадянство Саакашвілі програно апеляцію. Готується касація

Суд щодо надання указу Президента по Саакашвілі переведено у письмове провадження 

Указ по Саакашвілі і таємниця АП

Суд підтримав Адміністрацію Президента, яка не надає на запит указ щодо позбавлення громадянства Саакашвілі
Суд щодо запиту про громадянство Саакашвілі призначено на 16 січня

АП відмовилася надати на запит указ про припинення громадянства Саакашвілі