Суд щодо надання указу Президента по Саакашвілі переведено у письмове провадження

23 Квітня 2018 10:43

Київський апеляційний адміністративний суд призначив справу про надання на запит указу Президента щодо припинення громадянства Саакашвілі до апеляційного розгляду в порядку письмового провадження. Справу буде розглянуто протягом 60 днів з дня винесення ухвали про відкриття апеляційного провадження. Дата ухвали 03 квітня 2018 року.

Нагадаємо, що в апеляції запитувач Олександр Павліченко оскаржує рішення Окружного адміністративного суду міста Києва, в якому суд підтримав позицію Адміністрації Президента України щодо того, що запитувана неї інформація – указ Президента про позбавлення громадянства Міхеїла Саакашвілі – є конфіденційною.

«Запитувана інформація про припинення громадянства України є конфіденційною і стосується прав та охоронюваних законом інтересів іншої особи, однак письмовий дозвіл на доступ до такої інформації відповідно до статті 7 Закону України «Про доступ до публічної інформації» не надано», – ішлося в офіційній відповіді АП.

Аргументи запитувача в суді будувалися на тому, що конфіденційною може бути інформація, але не документ, що Саакашвілі є публічною особою і його дані неодноразово були правомірно опубліковані раніше, зокрема і в Указі Президента про надання громадянства Саакашвілі.

Проте суд сказав, що він не має доказів того, що згадуваний Указ про надання громадянства було опубліковано правомірно.

«В даному випадку в матеріалах справи відсутні докази правомірності первісного оприлюднення конфіденційної інформації про Саакашвілі шляхом оприлюднення на сайті Президента України Указу про прийняття його до громадянства України», - ідеться у рішенні Окружного адміністративного суду міста Києва.

Василь Мельничук, Харківська правозахисна група, адвокат запитувача, заявив клопотання про розгляд апеляційної скарги за особистої участі, проте суд його не задовольнив і перевів розгляд провадження у письмову форму.

«Доступ до правди»

Читайте також:

Указ по Саакашвілі і таємниця АП

Суд підтримав Адміністрацію Президента, яка не надає на запит указ щодо позбавлення громадянства Саакашвілі
Суд щодо запиту про громадянство Саакашвілі призначено на 16 січня

АП відмовилася надати на запит указ про припинення громадянства Саакашвілі