Суд підтримав Адміністрацію Президента, яка не надає на запит указ щодо позбавлення громадянства Саакашвілі

17 Січня 2018 10:22

Київський окружний адміністративний суд міста Києва повністю відмовив позивачеві у задоволенні позову, вимогою якого було відновити порушене право на інформацію з боку Адміністрації Президента України, яка відмовилася надати на запит копію Указу Президента про припинення громадянства Михаїла Саакашвілі.

16 січня під час судового засідання суддя оголосив резулятивну частину. Мотивувальну буде оприлюднено через 10 днів.

Як писав «Доступ», АП відмовила запитувачеві, пославшись на конфіденційність даної інформації.

«Запитувана інформація про припинення громадянства України є конфіденційною і стосується прав та охоронюваних законом інтересів іншої особи, однак письмовий дозвіл на доступ до такої інформації відповідно до статті 7 Закону України «Про доступ до публічної інформації» не надано», – ідеться в офіційній відповіді.

В суді представник АПУ Оксана Мишковець наполягала, що розпорядник інформації не зобов’язаний ретушувати в документах конфіденційну інформацію, хоча це пряма вимога ЗУ «Про доступ до публічної інформації» («обмеженню підлягає інформація, а не документ»), і цікавилася у позивача, що таке «трискладовий тест», який, згідно з законом, є єдиною правомірною підставою для відмови в наданні інформації.

Раніше в коментарі «Доступу» Олександр Павліченко, голова Української Гельсинської спілки, який є запитувачем та, відповідно, позивачем у даній справі, зауважував, що при відмові не було використано «трискладовий тест», а отже, згідно з законом, така відмова є неправомірною.

«Посилання на інформацію як на конфіденційну теж, на нашу думку, не є релевантним – можна було вилучити з документу те, що вважалось власне конфіденційною інформацією, і надати документ із заретушованою частиною. Але це після проведення "трискладового тесту", якого не було зроблено», – коментує Павліченко.

Він також припускав, що це не було зроблено, бо «трискладовий тест» у даній ситуації програшний для розпорядника.

«Шкоди від оприлюднення такої інформації для особи Саакашвілі – нуль», – стверджував запитувач.

Нагадаємо, що згідно із ч. 2 ст. 6 ЗУ «Про доступ…», обмеження доступу до інформації здійснюється відповідно до закону тільки при дотриманні сукупності вимог («трискладовий тест»):

1) виключно в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя;

2) розголошення інформації може завдати істотної шкоди цим інтересам;

3) шкода від оприлюднення такої інформації переважає суспільний інтерес в її отриманні.

 

«Доступ до правди»