АП відмовилася надати на запит указ про припинення громадянства Саакашвілі

28 Вересня 2017 10:55

Адміністрація Президента України відмовилася надати на інформаційний запит копію Указу Президента про припинення громадянства Михаїла Саакашвілі, пославшись на її конфіденційність.

«Запитувана інформація про припинення громадянства України є конфіденційною і стосується прав та охоронюваних законом інтересів іншої особи, однак письмовий дозвіл на доступ до такої інформації відповідно до статті 7 Закону України «Про доступ до публічної інформації» не надано», - ідеться в офіційній відповіді.

Правозахисник Олександр Павліченко, заступник виконавчого директора Харківської правозахисної групи, який надіслав даний запит, зауважує, що при відмові не було використано «трискладовий тест», який є єдиною законною підставою для відмови у наданні інформації.

«Посилання на інформацію як на конфіденційну теж, на нашу думку, не є релевантним – можна було вилучити з документу те, що вважалось власне конфіденційною інформацією, і надати документ із заретушованою частиною. Але це після проведення "трискладового тесту", якого не було зроблено», - коментує Олександр Павліченко.

Він також припускає, що це не було зроблено, бо «трискладовий тест» у даній ситуації програшний для розпорядника.

«Шкоди від оприлюднення такої інформації для особи Саакашвілі – нуль», - стверджує запитувач.

Нагадаємо, що згідно із ч. 2 ст. 6 ЗУ «Про доступ…», обмеження доступу до інформації здійснюється відповідно до закону при дотриманні сукупності вимог:

1) виключно в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя;

2) розголошення інформації може завдати істотної шкоди цим інтересам;

3) шкода від оприлюднення такої інформації переважає суспільний інтерес в її отриманні.

Запитувач планує оскаржувати відмову АП в суді.

 

«Доступ до правди»