У справі щодо указу про громадянство Саакашвілі програно апеляцію. Готується касація

8 Травня 2018 12:19

Київський апеляційний адміністративний суд відмовив у задоволенні апеляційної скарги Олександра Павліченка, виконавчого директора Української Гельсінської спілки з прав людини, у якій той оскаржував відмову Адміністрації Президента надати на запит указ Президента щодо припинення громадянства Міхеїла Саакашвілі. Справа розглядалася у порядку письмового провадження.

За словами Павліченка, він має намір оскаржити постанову апеляційного суду в касаційному порядку.

Згідно з постановою, апеляційний суд пристав на аргументи Окружного адміністративного суду міста Києва про те, що запитувана інформація є конфіденційною і що сам Саакашвілі не надавав дозволу на розповсюдження його персональних даних, які містяться в Указі.

Щодо аргументу адвоката запитувача про те, що конфіденційною може бути інформація, а не документ, і що Саакашвілі є публічною особою і його дані неодноразово були правомірно опубліковані раніше, зокрема і в Указі Президента про надання громадянства Саакашвілі, то апеляційний суд повторив аргументи суду першої інстанції:

- на момент запиту Саакашвілі не займав посаду, пов'язану з виконанням функцій держави або органів місцевого самоврядування; інформація про його згоду на оприлюднення його персональних даних відсутня, а тому вірним є висновок суду про те, що відповідач як розпорядник публічної інформації згідно п. 1 ч. 1 ст. 13 Закону, зобов'язаний був враховувати вищевказані обмеження законодавства;

- суд не має доказів того, що згадуваний Указ про надання громадянства було опубліковано правомірно:

«Посилання апелянта на ту обставину, що запитуваний Указ Президента раніше був оприлюднений на офіційному веб-сайті, а тому на підставі ч. 3 ст. 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації», якою передбачено, що інформація з обмеженим доступом має надаватися розпорядником інформації, якщо він правомірно оприлюднив її раніше, така інформація повинна бути надана, спростовано судом першої інстанції, яким зазначено про відсутність доказів того, що оприлюднення такої інформації є правомірним. Докази оприлюднення Указу в матеріалах справи відсутні», - ідеться в постанові.

Тимчасом указ про надання громадянства Саакашвілі було опубліковано на офіційному сайт Президента України і можна переглянути за лінком.

- суд погодився з тезою про те, що обмеженню доступу підлягає інформація, а не документ. Проте повторив висновок суду першої інстанції, що в Указах Президента України про прийняття до громадянства України або припинення громадянства України за вирахуванням персональних даних про осіб, яких вони стосуються, не залишається іншої публічної інформації, що могла би бути оприлюднена.

«З огляду на викладене, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції про відмову у задоволенні позову», - ідеться в постанові.

Указ про припинення громадянства, так само, як і указ про надання громадянства, містить такі персональні дані: ПІБ, рік народження, уродженцем якої країни особа є, в якому населеному пункті проживає.

«Доступ до правди»

Читайте також:

Суд щодо надання указу Президента по Саакашвілі переведено у письмове провадження 

Указ по Саакашвілі і таємниця АП

Суд підтримав Адміністрацію Президента, яка не надає на запит указ щодо позбавлення громадянства Саакашвілі
Суд щодо запиту про громадянство Саакашвілі призначено на 16 січня

АП відмовилася надати на запит указ про припинення громадянства Саакашвілі