Верховний Суд: Прізвища нагороджених іменною зброєю є «інформацією з обмеженим доступом»

1 Жовтня 2019 13:51

Верховний суд залишив в силі рішення судів першої та апеляційної інстанції, які визнали «інформацією з обмеженим доступом» дані про те, хто і за які заслуги отримує нагородну вогнепальну зброю від міністра оборони.

А також дані, звідки серед нагородних «вогнестрілів» беруться екземпляри, які не перебувають на озброєнні ЗСУ і підрозділів Міноборони, скільки коштів і з яких фондів витрачається на придбання цієї зброї. Про це йдеться у постанові ВС у справі №826/5046/16 (колегія суддів – доповідач Ігор Дашутін, судді Олег Шишов і Микола Яковенко), пишуть Українські новини.

«Судами попередніх інстанцій було належним чином досліджено суть такої інформації, а також докази того, що розголошення запитуваних відомостей суперечить завданням охорони відповідачам інтересів держави. Тому, колегія суддів вважає, що відповідачем правомірно відмовлено позивачу у наданні в повному обсязі інформації на підставі віднесення її до персональних даних», – йдеться в тексті Постанови.

При цьому в рішенні не пояснюється, яку загрозу інтересам держави може нести інформація про нагородження політиків, бізнесменів та інших цивільних осіб, які не перебувають на військовій службі і не мають відношення до виконання оперативних завдань.

«Суд касаційної інстанції не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні або постанові суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати або приймати до розгляду нові докази або додатково перевіряти докази», – уточнюється в рішенні колегії ВС.

Таким чином, поставлено крапку в багаторічних спробах «Українських новин» отримати з допомогою інструментарію запитів на публічну інформацію, дані про осіб, які отримують в Міноборони нагородну вогнепальну зброю, в тому числі – з числа цивільних осіб, що не мають відношення до діяльності міністерства. Про те, що мінімум чверть нагороджуваних відноситься до цієї категорії, визнають і в самому Міноборони.

Читайте також: Суд дозволив Міноборони не розкривати інформацію про нагороду «Вогнепальна зброя»

Судова тяганина тривала з 2016 року. Так, 12 серпня 2016 року Окружний адміністративний суд Києва відмовив у задоволенні позовних вимог «Українських новин» до Міністерства оборони про розкриття інформації щодо отримувачів вогнепальної зброї, суми витрачених коштів та типу зброї (постанова). Тоді журналістам надали інформацію про те, що як заохочувальну відзнаку було видано 308 одиниць вогнепальної зброї.

Разом з тим, Міноборони не задовольнило решту запитуваної інформації про суму витрат на придбання зброї, про тип зброї-відзнаки та прізвища осіб власників зброї.

Щодо нагороджених осіб, то суд послався на ст.14 ЗУ «Про захист персональних даних», де йдеться про передачу відомостей про фізичну особу за згодою суб'єкта персональних даних.

На думку суду, Міністерство оборони не було розпорядником інформації щодо нагородження осіб іменною зброєю, а відтак, могло відмовити в оприлюдненні інформації, яка стосується нагородження осіб. Суд послався на ч.2 ст.5 ЗУ «Про державні нагороди», де йдеться про те, що нагородження державними нагородами провадиться указом Президента України. Згадане рішення суперечило рішенням цього ж суду в аналогічних справах.

Так, згідно з постановою Окружного адміністративного суду від 11 травня 2016 року, дії Міністерства внутрішніх справ щодо ненадання інформації за запитами про зброю ТОВ «Українські Новини» від 24.02.2016 та від 04.03.2016 було визнано протиправними.

Також подібні постанови буди видані 3 листопада 2015 року, 24 лютого 2016 року рішенням Київського апеляційного адміністративного суду, 19 квітня 2016 року Вищим адміністративним судом України.

Читайте також: Справа про нагороджених зброєю: «Українські новини» добилися відновлення виконавчого провадження проти МВС

Цікаво, що право не розголошувати прізвища нагороджених суд встановив лише щодо Міноборони, де вогнепальна зброя вручається згідно з Дисциплінарним статутом, дозволяє нагороджувати «військовослужбовців та інших осіб».

Щодо інших відомств у судах різних інстанцій використовувалося інше формулювання: «державна нагорода, в тому числі і вогнепальною зброєю – це завжди публічне вираження заохочення громадянина державою, і тому інформація про нагороджених осіб за своєю природою є публічною, доступ до неї не може бути обмежений».

Зокрема, з таким формулюванням суди всіх інстанцій, аж до Вищого адміністративного суду та Верховного суду – відмовили в праві «засекретити» списки нагороджених міністру внутрішніх справ Арсену Авакову.

Як стало відомо журналістам, міністр оборони України Степан Полторак підписував накази про вручення відзнак «Вогнепальна зброя» політикам, депутатам і суддям до їхніх днів народження.

Так, до дня народження – якраз 22 травня – отримав від Полторака в подарунок автомат Томпсона тодішній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. До дня народження – 31 березня – отримав маузер секретар РНБОУ Олександр Турчинов. Серед поздоровлених таким чином є і очільниця казначейства Тетяна Слюз. За день до свого дня народження – 16 липня – отримав американський Кольт міністр юстиції Павло Петренко. А ось міністрові внутрішніх справ Арсену Авакову такий же американський Кольт презентували «від Полторака» з п'ятиденним запізненням – лише 8 січня.

Серед наказів Полторака є пістолети для одного помічника президента, одного керівника департаменту АП, а також двох звичайних «головних консультантів» – з президентського протоколу і з департаменту державних нагород. Озброювалися за допомогою Полторака і найбільш впливові народні депутати. Принаймні, вже відомо про нагородження пістолетами Форт, Кольт і ТТ нардепів від БПП Ігоря Кононенка, Ігоря Котвіцького і Сергія Куніцина.

Не забув Полторак нагородити і самого себе вогнепалом GLOCK 19 gen в комплекті зі 103 патронами.

Лише за 2018 рік МВС, СБУ і Міноборони роздали в якості нагород і заохочень 966 одиниць вогнепальної зброї, з них 219 - цивільним особам.

З нагородного пістолета, врученого Арсеном Аваковим, стріляв у В'ячеслава Хімікуса нардеп з «Народного фронту» Сергій Пашинський.

Також з нагородного пістолета застрелився нардеп з «Народного фронту» Дмитро Тимчук.

«Доступ до правди»

 

Читайте також:

«Українські новини» vs Виконавча служба: історія виконавчого провадження з доступу
Суд «Українських новин» проти виконавчої служби призначено на 20 березня

Зброя в ігнорі: МВС не надає список нагороджених навіть після рішень суду

«Українські новини» отримали 1387 гривень стягнення з МВС, проте так і не отримали інформації про іменну зброю

Судове рішення не виконане: «Українські новини» далі судяться з Аваковим за ненадання списку нагороджених зброєю

Суд визнав неправомірною відмову МВС надати інформацію про іменну зброю