«Українські новини» vs Виконавча служба: історія виконавчого провадження з доступу

28 Березня 2018 09:07

«Українські новини» судяться з Державною виконавчою службою, яка так і не змусила МВС розкрити списки нагороджених вогнепальною зброєю. Так далеко у справах з доступу ще ніхто не заходив. Ще б пак: тільки авансовий внесок за відкриття виконавчого провадження становить 6400 гривень – мало хто може собі дозволити його оплатити.

Проте так нічого і не добившись від виконавців, УН подали в суд на ДВС за бездіяльність. Історія позову – у статті Дениса Іванеско, директора ІА «Українські новини», написаній для «Доступу до правди».

Інформаційне агентство «Українські новини» подало позов до департаменту Державної виконавчої служби Мінюсту, який так і не забезпечив виконання судових рішень Міністерством внутрішніх справ України. Мова йде про надання доступу до списків нагороджених Міністром МВС Аваковим вогнепальною зброєю.

Цей скандал набув розголосу три роки тому – у 2015-му. Тоді стало відомо, що міністр Аваков масово нагороджує вогнепальною зброєю не лише підлеглих йому працівників органів внутрішніх справ, а й високопосадовців. Міністр дарує державну зброю на ювілеї та просто на дні народження – колегам-міністрам, народним депутатам, суддям, керівникам органів влади. Найбільш повний список нагороджених – 400 народних депутатів – вдалося опублікувати «Українській правді» з посиланням на власні джерела. Період, за який  були оприлюднені прізвища «Українською правдою», збігається з тим, за який так довго судяться «Українські новини» – 2014 і 2015 роки. Це додатково підтверджує достовірність оприлюднених колегами списків.

Серед найбільш резонансних нагород Авакова варто згадати кілька прізвищ.  

З його рук отримав нагородний пістолет «Глок» депутат Пашинський, який згодом прострелив ногу перехожому.

Секретарю РНБО Олександру Турчинову дістався  український відповідник легендарного ізраїльського Uzi «Форт 226».

Арсенію Яценюку Аваков вручив кулемет «Максим», Гройсману та Парубію – пістолети «Форт». Такий же пістолет отримав і міністр юстиції Петренко.

До 50-літнього ювілею президента Петра Порошенка глава МВС нагородив його досить вишуканим пістолетом від американської компанії Сabot Gun – Jones 1911.

На 55-річчя пістолет «Форт» від Авакова отримала нещодавно призначений Омбудсман Людмила Денісова, яка тоді була депутатом ВР від «Народного фронту».

Тоді ж, у 2015-му, у відповідь на запит «Українських новин» в МВС засекретили списки осіб, які отримали нагородну вогнепальну зброю.

Така секретність прямо суперечить самій природі нагородження – публічно відзначати вчинки найкращих працівників. Також відмова надати списки нагороджених суперечить і вимогам Закону «Про доступ до публічної інформації». Так, нагородна зброя формально лишається у власності держави, проте нагороджена особа отримує її у тимчасове користування.

А ЗУ «Про  доступ…» прямо вказує, що не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження державним майном, яким у цьому випадку є нагородна зброя (ч. 5 ст. 6).

МВС програло всі суди, але не скорилося.

Історія наших судів така.

У березні 2016 року «Українські новини» подали позов до Окружного адміністративного суду Києва, де оскаржили незаконну відмову МВС надати списки нагороджених осіб. Після кількох засідань суддя Аріна Літвінова 11 травня 2016 року ухвалила рішення, в якому визнала відмову МВС надавати публічну інформацію протиправною. І зобов’язала міністерство повторно розглянути запит та надати відповідь з урахуванням висновків суду. А в самому рішенні суддя обґрунтувала необхідність розкриття інформації про нагороджених тим, що така нагорода «це завжди публічний вияв заохочення громадянина державою. Тому інформація про нагороджених осіб за своєю природою є публічною і доступ до неї обмеженим бути не може».

МВС не погодилося з цим рішенням і подало апеляцію. Але 4 жовтня 2016 року і Київський апеляційний адміністративний суд став на сторону редакції і залишив у силі рішення першої інстанції.

МВС подало касацію до Вищого адміністративного суду України і вже 28 жовтня отримало відмову в задоволенні касаційної скарги. Отже, вся судова вертикаль стала на бік нашої редакції і визнала неправомірною відмову в наданні інформації.

Найцікавіше: МВС повернуло редакції сплачені за судовий збір кошти, проте інформацію прислали у кастрованому вигляді: в міністерстві протягом трьох місяців вимарували з 400 запитуваних копій наказів прізвища нагороджених осіб і порціями надсилали копії до редакції. Таким чином, міністерство витлумачило рішення суду – тобто списки нагороджених надало, але без прізвищ.

Отримавши копії наказів без прізвищ, ми все одно проаналізували «шапку документа»: нас цікавило, які підстви має Аваков для нагородження цивільних.

Виявилося, що Закон «Про дисциплінарний статут органів МВС» дає міністру право нагороджувати лише службовців органів внутрішніх справ, та й то «з числа вищого начальницького складу». Щоб обійти цю заборону, юристи Авакова посилаються на Дисциплінарний статут Міністерства оборони, який справді дає право нагороджувати цивільних, але міністру оборони, а не МВС.

Українські новини пишуть заяву про злочин Генеральному прокурору. Юрій Луценко відмовляється почати розслідування і внести інформацію до ЄРДР. Редакція подає до суду і виграє.

Але за 2 роки далі ніж внесення інформації до ЄРДР розслідування так і не просунулося.

Цікаво, що Юрій Луценко був чи не першим, хто публічно здійняв галас навколо незаконного нагородження цивільних зброєю міністром МВС. Це було далекого 2010-го.

Луценко був опозиційним політиком і щосили розповідав ЗМІ як міністр МВС Могильов незаконно нагородив президента Януковича пістолетом, а крім нього, ще низку впливових «регіоналів».

Луценко також зізнався, що сам на посаді міністра нагородив майже 100 цивільних. Кається, що «політично був не правий» і домігся зміни законодавства в 2006 році, щоб інші міністри МВС не йшли його дорогою. У 2017 Генпрокурор Луценко, здається, змінив свою думку.

Тимчасом Департамент виконавчої служби у грудні 2016 року відкрив виконавче провадження. Однак не вчинив жодних дій, щоб змусити МВС повторно розглянути запит та надати редакції інформацію.

Редакція надіслала клопотання державному виконавцю з проханням повідомити, чи збирається він перевіряти факт виконання боржником (МВС) рішення суду.

Відповіді ми так і не отримали, тому восени 2017 року подали до суду вже на Виконавчу службу, щоб змусити їх надати відповідь на клопотання.

Перше засідання призначили через півроку – на середину березня 2018 року. Представники відповідача в судовому засіданні не з’явилися. 17 квітня відбудеться наступне засідання, на якому суд отримає право в разі повторної неявки відповідача розглянути справу без його участі.

В ході очікування першого засідання з судових реєстрів нам стало відомо, що державний виконавець на початку 2018 року вирішив закрити виконавче провадження. Тому редакції довелося доповнити предмет позову вимогою поновити провадження і домогтися від боржника належного виконання рішення суду.

Навіть перемога у всіх можливих судах не гарантує надання інформації, коли впливовий розпорядник вирішив «натиснути на гальма». Тим паче, що міністр Петренко, в підпорядкуванні якого перебуває Виконавча служба, є однією з нагороджених осіб.

Виходить, що в українській правовій традиції швидше дочекатися зміни керівника розпорядника у наступному виборчому циклі, ніж виконання ним судового рішення у справі з доступу до публічної інформації.

Денис Іванеско, «Українські новини», для «Доступу до правди»

Читайте також:

Суд «Українських новин» проти виконавчої служби призначено на 20 березня

Зброя в ігнорі: МВС не надає список нагороджених навіть після рішень суду

«Українські новини» отримали 1387 гривень стягнення з МВС, проте так і не отримали інформації про іменну зброю

Судове рішення не виконане: «Українські новини» далі судяться з Аваковим за ненадання списку нагороджених зброєю

Суд визнав неправомірною відмову МВС надати інформацію про іменну зброю