Суд визнав неправомірною відмову МВС надати інформацію про іменну зброю

18 Травня 2016 10:35

Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправною відмову МВС надати дані про осіб, які були нагороджені іменною зброєю у 2014-2015 роках. Про це повідомляють «Українські новини» з посиланням на судове рішення.

«Українські новини»  у запиті до МВС просило надати інформацію про перелік осіб, нагороджених відомством іменною зброєю в 2014-2015 роках, кількість виданої зброї і витрати міністерства на придбання цієї зброї.

При відмові МВС і Міноборони послалися на те, що перелік містить персональні дані (ім’я та прізвище) співробітників органів внутрішніх справ, співробітників поліції і громадян України. Окрім того, відомства не надали інформацію про кількість виданої іменної зброї та її вартість для бюджету.

Відтак Українські новини звернулися до суду з вимогою зобов’язати МВС надати інформацію.

У результаті, суд зобов'язав МВС повторно розглянути зазначені запити «Українських новин» з урахуванням висновків суду.

«Суд наголосив, що державна нагорода, в тому числі і вогнепальні зброя - це завжди публічне вираження заохочення громадянина державою, і тому інформація про нагороджених осіб за своєю природою є публічною і доступ до неї не може бути обмежений», – пишуть «Українські новини».

Окрім того, суд послався на ст. 5 ЗУ «Про захист персональних даних». У ній йдеться про те, що доступ до інформації про отримання фізичною особою державних коштів, державного чи комунального майна в будь-якій формі не може обмежуватися, крім інформації за ст.6 ЗУ «Про доступ до публічної інформації» (захист національної безпеки, репутації інших людей і авторитету правосуддя).

МВС не надало суду обґрунтування, що запитувана інформація має бути обмежена за ст.6.

Раніше «Українські новини» повідомляли, що  інформацію про нагородження іменною зброєю надавали інші відомства. Наприклад, Секретаріат Кабміну підтвердив, що Арсеній Яценюк, працюючи прем'єр-міністром, був нагороджений Міністерством оборони пістолетом-кулеметом «Томпсон» зразка 1928 року.

Адміністрація Президента оприлюднила на вимогу «Українських Новин» інформацію про нагородження іменною зброєю, серед нагороджених вказані гравці і тренери національної збірної з футболу.

 

«Доступ до правди»