Суд дозволив Міноборони не розкривати інформацію про нагороду «Вогнепальна зброя»

31 Серпня 2016 12:01

Суд відмовив у задоволенні позовних вимог «Українських новин» до Міністерства оборони про розкриття інформації щодо отримувачів вогнепальної зброї, суми витрачених коштів та типу зброї. Про це повідомляють «Українські новини» з посиланням на постанову колегії суддів Окружного адміністративного суду Києва від 12 серпня 2016 року.

За даними судової постанови «Українські новини» надіслали запит 30 травня цього року. Міністерство оборони надало відповідь 6 червня, де було вказано, що у період з 01.01.2015 року до 02.06.2016 року було видано 308 одиниць вогнепальної зброї у якості заохочувальної відзнаки.

Разом з тим, Міноборони не задовольнило решту запитуваної інформації про суму витрат на придбання зброї, про тип зброї-відзнаки та прізвища осіб власників зброї.

Щодо нагороджених осіб, то суд послався на ст.14 ЗУ «Про захист персональних даних», де йдеться про передачу відомостей про фізичну особу за згодою суб'єкта персональних даних.

На думку суду Міністерство оборони не є розпорядником інформації щодо нагородження осіб іменною зброєю, а відтак, може відмовити в оприлюдненні інформації, яка стосується нагородження осіб. Суд послався на ч.2 ст.5 ЗУ «Про державні нагороди», де йдеться про те, що нагородження державними нагородами провадиться указом Президента України.

Щодо типу зброї, то всі накази про нагородження зброєю як вогнепальною так і холодною у Міністерстві оборони України видавалися та видаються із грифом «Для службового користування».

Працівники «Українських новин» Андрій Хорольський та Денис Іванеску вказують у публікації, що це рішення суперечить рішенням цього ж суду в аналогічних справах.

Так, згідно з постановою Окружного адміністративного суду від 11 травня 2016 року, дії Міністерства внутрішніх справ щодо ненадання інформації за запитами про зброю ТОВ «Українські Новини» від 24.02.2016 та від 04.03.2016 було визнано протиправними.

Також подібні постави буди видані 3 листопада 2015 року, 24 лютого 2016 року рішенням Київського апеляційного адміністративного суду, 19 квітня 2016 року Вищим адміністративним судом України.

Початково інформацію про власників відзнаки «Вогнепальна зброя» від Міністерства оборони опублікувала у лютому журналістка Христина Малазонія.

Зокрема в опублікованому списку значилися колишній прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, секретар РНБОУ Олександр Турчинов, голова Державної казначейської служби України Тетяна Слюз, міністр юстиції Павло Петренко, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков,

Також Адміністрація Президента у відповідь на запит «Українських новин» повідомила, що вогнепальну зброю отримали 11 осіб – президент Федерації футболу України Олег Гусєв, головний тренер збірної Михайло Фоменко та дев’ять футболістів збірної України з футболу. 

Державні нагороди України є вищою формою відзнаки громадян за видатні заслуги у розвитку економіки, науки, культури, соціальної сфери, захисті Вітчизни, охороні конституційних прав і свобод людини, державному будівництві та громадській діяльності, за інші заслуги перед Україною.

«Доступ до правди»

 

Фото - ngu.gov.ua