Зброя в ігнорі: МВС не надає список нагороджених навіть після рішень суду

3 Липня 2017 00:00

Інформаційна агенція «Українські новини» дійшла до Вищого адміністративного суду – суди всіх рівнів визнали, що інформація про тих, хто отримав нагородну зброю від Міністерства внутрішніх справ, є публічною і має надаватися на запит. Проте віз і нині там: інформацію на запит не надано.

Позиція МВС: послалися на те, що перелік містить персональні дані (ім’я та прізвище) співробітників органів внутрішніх справ, співробітників поліції і громадян України. 

Позиція суду: державна нагорода, в тому числі і вогнепальні зброя – це завжди публічне вираження заохочення громадянина державою, і тому інформація про нагороджених осіб за своєю природою є публічною і доступ до неї не може бути обмежений.

Окрім того, суд послався на ст. 5 ЗУ «Про доступ до інформації». У ній йдеться про те, що доступ до інформації про отримання фізичною особою державних коштів, державного чи комунального майна в будь-якій формі не може обмежуватися.

Ухвалу ВАСУ про відмову МВС у відкритті касаційного провадження датовано 28 жовтня 2016 року.

Оксана Ставнійчук, аналітик громадського руху «Чесно», звернулася з подібною скаргою на МВС до Омбудсмана: у своєму запиті на інформацію вона просила надати їй список не всіх нагороджених, а лише народних депутатів України, проте у МВС, уже після всіх судів, відповіло їй, що цю інформацію захищено закон «Про захист персональних даних».

Секретаріат Уповноваженого з прав людини відкрив провадження і склав адміністративний протокол щодо директора Департаменту персоналу МВС, який порушив інформаційне право запитувачки.

Печерський районний суд міста Києва дослідивши матеріали справи, прийшов до висновку про доведеність вини. Це було 18 листопада 2016 року.

Після цього до МВС було скеровано два офіційні листи від Уповноваженого. У першому йшлося про вимогу надати заявниці інформацію по суті запиту.

Проте навіть після рішення суду, МВС списків не надав, вказавши, що надання запитуваної інформації можливо у разі надання кожним нагородженим відповідної згоди. Список, який надали Оксані виглядає як знущання: замість прізвище нагородженого – ОСОБА1, ОСОБА2… Замість виду зброї – те саме.

На це офіс Уповноваженого надіслав другий лист до МВС з вимогою виконати рішення суду і надати інформацію в повному обсязі.

«Звертаємо вашу увагу, що відповідно до статті 188.40 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) невиконання законних вимог Уповноваженого Верховної Ради з прав людини або представників Уповноваженого тягне за собою адміністративну відповідальність посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності у вигляді штрафу від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян», - ідеться у листі Омбудсмана.

Проте найцікавіше в цій історії те, що список народних депутатів, яких було нагороджено іменною зброєю, опублікувала «Українська правда». Проте список депутатів вони отримали не офіційно, а те, що називається у журналістиці, «із власних джерел».

З обнародованої інформації стало відомо, що пістолет до ювілею отримав президент Порошенко, чотири «стволи» заслужив колишній прем'єр Арсеній Яценюк. Чинний глава уряду Володимир Гройсман так само має від глави МВС чотири вогнепальні подарунки: три із них він отримав на посаді віце-прем'єра, а один як спікер Верховної Ради. А також весь список відзначених зброєю.

Нині ситуація така: список нагороджених депутатів опубліковано, але МВС все одно його офіційно не надає.

- Мені здавалося, що, якщо велика кількість журналістів буде тиснути на цю тему запитами, то МВС прогнеться через суспільний резонанс. Тому я теж вирішила долучитися до цього тиску. Але цього так і не сталося. І дивно, що навіть після публікації УП, розпорядники все одно бюрократично знущаються над запитувачами, хоча інфа доступна за одним запитом в гуглі, - коментує Оксана Ставнійчук.

Справа «Українських новин» по зброї зараз перебуває на стадії виконавчого провадження.

Однак надії отримати список легально майже немає, вважає директор «Українських новин» Денис Іванеско.

- Коли в редакції «Українських новин» побачили список нагороджених вогнепальною зброєю від Авакова, ми, звичайно, зраділи за колег з «Української правди». Що їм таки вдалося хоч неофіційно, але здобути цей список і зробити його публічним. Адже ми на цю справу витратили понад рік роботи, написали десятки запитів, виграли всі можливі суди. Але зрештою отримали відписки від Авакова.

За слвоами Іванеско, завдяки відповідям МВС «Українські новини» отримали офіційні копії наказів з частково вимараним текстом. В результаті вони навіть написали заяву про злочин до Генеральної прокуратури, оскільки з’ясували, що Аваков незаконно нагороджував цивільних осіб вогнепальною зброєю.

- Закон «Про Дисциплінарний статут органів внутрішніх справ» дає міністру право нагороджувати виключно осіб з числа «начальницького складу органів МВС». Щоб обійти цю заборону, Аваков в шапках наказів про нагородження посилається на Дисциплінарний статут Збройних сил України, який дає право нагороджувати цивільних, але міністру оборони, а не міністру внутрішніх сил. Через суд ми змусили Генпрокуратуру внести ці дані до Єдиного державного реєстру розслідувань. Але далі справа не пішла, - розповів «Доступу» Іванеско.

Україна, 2017 рік… Запити пишуться, відповіді надсилаються, Омбудсман працює, суди судять, а для медіа ефективнішим виявляється не закон «Про доступ до публічної інформації», а закон «власних джерел». 

Але навіть не це дошкуляє.

Ірина Кушнір, представник Уповноваженого з прав людини, начальника Управління з питань підготовки конституційних подань та дотримання права на доступ до публічної інформації, так коментує ситуацію, що склалася в державі:

- Міністерство внутрішніх справ відмовляється надати суспільно необхідну інформацію, яка, до речі, може викрити зловживання системи… Це яскрава ілюстрація того, з чим всі боряться, – свавілля: коли державний орган відмовляється підкорятись праву. І що абсурдно: це якраз правоохоронний орган, і він не соромлячись демонструє, що закони можна не виконувати, а судові рішення ігнорувати.

Леся Ганжа, «Доступ до правди»

Читайте також:

«Українські новини» отримали 1387 гривень стягнення з МВС, проте так і не отримали інформації про іменну зброю

Суд визнав неправомірною відмову МВС надати інформацію про іменну зброю