Власники аварійного Подолу: Прогнімак, Калетник, Жебрівська, Табачник…

4 Липня 2016 12:36

Це четверта частина дослідження «Доступу» щодо аварійних будівель Києва.

Обережно! Аварійні будинки

Аварійні будинки 2. У Голосіївському районі ремонту не буде

Аварійні будинки Андріївського узвозу

Загалом на Подолі у приватних руках знаходиться 22 аварійні будинки, з яких 5 – на Андріївському узвозі. Про них «Доступ» писав минулого разу.

У цьому розслідуванні ми розкажемо, хто є балансоутримувачем або власником інших 17-ти будинків. А також покажемо, наскільки добре Подільська РДА знає, що відбувається з приватною власністю під їхнім контролем.

Виявилося, що РДА часом не володіє інформацією про власників. Відтак, у 10-ти випадках РДА відповіла, що балансоутримувач будинку «невідомий».

Серед сімнадцяти аварійних будинків дев’ять перебувають у незадовільному стані, інші – в аварійно-небезпечному.

Квартал Прогнімака

«Доступ» уже писав про садибу на розі трьох вулиць Волоська/Борисоглібська/Набережно-Хрещатицька, 2/21/19, але тоді ми лише обмежилися історією будинку, згадкою номінальних власників та зауваженням, що в народі будинок, як і весь квартал називають власністю Олександра Прогнімака, екс-депутата Київради.

Вулиця Волоська,2/21/19. Фото - Ігор Розкладай

Проте тоді нам цього довести не вдалося, але нині – вдалося.

Коротко нагадаємо історію.

За історією суду у 1994 році у перелік нововиявлених пам’яток потрапила садиба 19 ст. на Борисоглібській, 19-21/19. Зокрема у суді йдеться про будинок 2/21/19(Б). Утім, у 1999 році Подільська РДА прийняла рішення про приватизацію будинку «Б». Того ж року КМДА підписала охоронні зобов’язання – ТОВ «Пром-Експо» зобов’язалася використовувати будівлю площею 397,6 кв м лише як адміністративну. Окрім того фірма мала виконати ремонтно-реставраційні і консерваційні роботи у 2001-2002 роках.

Утім, у 2000 році «Пром-Експо» купляє будинок «Б» за 398 тис грн з зобов’язаннями щодо реконструкції. Як вказано у судовій справі, серед документів були затверджені в Управлінні пропозиції з реконструкції фасаду.

За обстеженням 2008 року виявилося, що на будинках «Б» і «Ж» надбудована мансарда, а за рахунок прибудови, відповідно, збільшилася площа, що було порушенням охоронного зобов’язання. На момент суду в 2010 році будинок був огородженим монтажним парканом, але роботи буди не закінчені, а на буд майданчику нікого з робітників не було.

За експертизою головного архітектора ДІАЗ «Стародавній Київ» у будинку був знищений первісний вигляд фасаду, а також пошкоджено декор. Більше того - реальний вигляд мансарди не відповідав документам, які були затверджені в Управлінні.

Згідно з рішенням КМР від листопада 2012 року, до комунальної власності Києва включили щойно виявлені об'єкти культурної спадщини за адресою Волоська/Борисоглібська/Набережно-Хрещатицька, 2/21/19(Б,Ж). Також було доручено Головному управлінню охорони культурної  спадщини (ГУОК) викупити у ТОВ «Пром-Експо» зазначені нежитлові будівлі, а КМР – виділити близько 1,10 млн грн для викупу.  Щоправда, місцезнаходження ТОВ «Пром-Експо» не було встановлено для виконання рішення.

Відтак, у березні 2013 року прокуратура Києва звернулася до Київради з проханням вирішити питання реєстрації права власності за КМР та питання зміни балансоутримувача на ГУОК. У результаті, 22 травня 2013 року у рішення КМР була внесена зміна – була виключена вимога про викуп Управлінням будівель, щоб уможливити внесення в культурну спадщину.

За даними ЄДР власниками ТОВ «Пром-Експо» значиться Микола Кушнір і ПП «Ружена» (власник - Микола Кушнір).

Згідно з інформацією ГУОК, у 2015 році на ремонтно-реставраційні роботи з консервації пам’яток від подальшого руйнування на будинки «Б» і «Ж» було виділено 871 тис грн.

Разом з тим за інформацією Подільської РДА «Про перелік житлових будинків не комунальної форми власності, в яких створено ОСББ», балансоутримувачем будинку значиться ОСББ «Волоська».

За даними ЄДР ОСББ було створене лише 6 травня 2016 року. Директором ОСББ з 4 травня 2016 року  значиться Анастасія Букшій.

Телефонні довідники дають нам інформацію про одну Анастасію Букшій, 1936 року народження.

У деяких джерелах її називають матір’ю Олександра Прогнімака, депутата КМР у 2002-2008 роках. В КМР Прогнімак займався питаннями культури, мистецтва та культурної спадщини. Упродовж 2006-2010 років він очолював Державне управління охорони навколишнього природного середовища.

Також у 2012 році Прогнімак був кандидатом в депутати від партії «Зелені».

Також Букшій разом з Прогнімаком отримали в оренду будинок на Хорива, 25/12.

Щодо будинку «А», то за рішенням КМР Олександр Прогнімак отримав землю на Волоській, 2/21/19(А) у 2005 році. Цільове призначення землі «А» – «для реконструкції (з надбудовою) нежитлової будівлі з подальшою експлуатацією та обслуговуванням житлового будинку з вбудованими приміщеннями громадського обслуговування».

На порядку денному у 2007 році розглядався проект реконструкції  будинку «А», який згодом було втілено. У 2009 році Прогнімак успішно поновив оренду.

Калетники у серці Києва 

Подільська РДА не знає балансоутримувачів усіх будинків. Часом у відповіді на запит «Доступ» отримує інформацію з позначкою «невідомий» власник. Або ж РДА радить шукати власників у ДІАЗ «Стародавній Київ» та в Управління охорони культурної спадщини Департаменту культури.

Так сталося з будинками на Боричевому Току, 23/3, 27 і з будинком на Верхньому Валу,4.  Утім, на запит «Доступу» в Департаменті культури повідомили, що інформація про власників та балансоутримувачів цих будинків відсутня.

«За більш детальної інформацію пропонуємо звернутися до Департаменту комунальної власності», - йдеться в повідомленні.

Утім, «Доступ» спочатку вирішив перевірити відкриті джерела інформації.

Аварійно-небезпечний будинок на Боричів Тік, 23/3 є пам’яткою архітектури 1819 року. За даними кадастрової мапи будинок знаходиться на земельній ділянці №8000000000:85:516:0001 площею 0,0415 га, цільове призначення якої – «для індивідуального житлового, гаражного і дачного будівництва».

Боричів тік, 23/3. Фото - Ігор Розкладай. 

Власником землі значиться Галина Лосєва.

Також, згідно з рішенням КМР від жовтня 1999 року «Про передачу громадянам у приватну власність земельних ділянок для обслуговування житлових будинків і господарських будівель», власником землі за цією адресою значиться та ж Галина Лосєва. Утім, площа вказана менша – 0,0407 га.

Галина Лосєва була помічником народних депутатів Олени Шустік з БЮТ (5 скликання), Василя Онопенко з БЮТ. Вона ж є матір’ю Оксани Калетник.

У «Фотоспомині» Василя Галайби зазначено, що будинок на Боричевому току, 23А був споруджений титулярним радником О. Міхедою у 1854 році на місці будинку 1819 року за типовим проектом на території садиби колезького радника М. Гладиковського, яка разом з садибною ділянкою (сучасний №23/3) складала єдиний садибний номер. Наприкінці 1880-х років у будинку провели реконструкцію - з’явився тамбур з входом. Будинок є характерним зразком забудови Києва середини 19 ст.

Боричів Тік,23/3. Фото - oldkiev.ho.ua

За даними Подільської РДА будинок на Боричів Тік, 27 знаходиться в незадовільному стані. До того ж, як вказала РДА, власник – невідомий.  Інформації про власника не виявилося також в Реєстрі нерухомості.

Боричів тік,27. Фото - Ігор Розкладай.

Разом з тим «Доступ» знайшов на кадастровій мапі Києва, що будинок розташований на земельній ділянці 8000000000:85:517:0013 площею 0,0803 га з цільовим призначенням – «для індивідуального житлового, гаражного і дачного будівництва». Земля перебуває у власності ТОВ «Еф Ай Ем Елітстрой».

Згідно з даними ЄДР, власником ТОВ «Еф Ай Ем Елітстрой» є ТОВ ВКФ «Укрсельхозпром» і данська «Данмар Скандинавія APS».

Кінцевими бенефіціарами є бізнесмен Вадим Єрмолаєв і колишній нардеп від Комуністичної партії Оксана Калетник.

Калетник у 2013 році була найбагатшою жінкою-депутатом у Верховній Раді.  Щодо «Данмару», то українське відділення компанії Калетник очолила у 1999 році.

Разом з тим, згідно з рішенням КМР «Про приватизацію», земельна ділянка площею 0,08 га на Боричевому току,27 була передана Ользі Миколаївні Калетник у приватну власність у 2003 році.

Згідно з розслідуванням журналістів «Схем», Ольга Калетник є сестрою Оксани Калетник. Вона має також нерухомість у Лондоні – у декількох кварталах від Рената Ахметова. Офіційно Калетник займається дизайном одягу і є власницею торгівельної марки Ellion.

Боричів Тік, 17. Фото - oldkiev.ho.ua

Власники без «кінців»

Будинок на Верхній Вал, 4 значиться пам’яткою архітектури з 1995 року. Ця садиба складається з особняка 1893 року, житлового будинку 1908 року і огорожі з брамою 1908 року.

Верхній Вал,4. Фото - oldkiev.ho.ua

Початково будинок №4 на Верхньому Валу знаходився на земельній ділянці 8000000000:85:642:0018, яка включала Верхній Вал, 2А та  Верхній Вал-Воздвиженську, 4-12. Земля з 15 травня 2014 року була в оренді ПАТ «Реклама». Цільове призначення – «для експлуатації та обслуговування адміністративно-виробничого майнового комплексу».

Утім, з рішенням КМР від липня 2015 року, ділянка була поділена на:

·         Ділянку площею 0,0947 га (8000000000:85:642:0022)

·         Ділянку площею 0,0932 га (8000000000:85:642:0023)

КМР залишила 0,0932 га  на Верхній Вал – Воздвиженській, 4-12 в оренді ПАТ «Реклама», а 0,0947 га (Верхній Вал, 2А) перейшло в оренду ТОВ «Реклама».

Термін оренди двох ділянок – 15 років, цільове призначення – «для експлуатації та обслуговування адміністративно-виробничого майнового комплексу».

Акціонерами ПАТ «Реклама» значиться Любов Подорожна, Семен Шафалович, Сергій Бєліченко, Сергій Давиденко. Згідно з даними ЄДР, власниками ТОВ «БЦ «Реклама» є Олександр Вітько і Сергій Давиденко.

Утім, не схоже, щоб будівля експлуатувалася як майновий комплекс. На Google Maps видно, що будівля стоїть закритою і закинутою, стіни давно обмальовані графіті, у деяких місцях очевидне пошкодження фасаду.

Верхній Вал,4. Фото - Ігор Розкладай. 

Також через Реєстр «Доступ» дізнався власників нерухомості на Житньоторзькій, 10

У планах РДА– огородити будинок парканом і повернути у комунальну власність. Ймовірно, після того як у РДА дізнаються власників будинку, адже цю інформацію «Доступу» також не надали.  

Житньоторзька,10. Фото - Ігор Розкладай.

Тож ділимося інформацією з РДА.

Згідно з даними Реєстру нерухомості, Житньоторзька,10А (реєстр дає інформацію, що 10А і 10 мають площу рівно 3797,1 кв м, з чого ми можемо зробити висновок, що це одна будівля) за договором купівлі оформлена на ТОВ «Тадіні» з березня 2013 року. Згідно з ЄДР, власником ТОВ «Тадіні» є Олександр Вахненко з села на Кіровоградщині і Сергій Дунайний зі Сміли.

Перед цим будинок № 10 був записаний на ТОВ «Нітрохім Інжиніринг» – фірма придбала його на торгах у лютому 2012 року, а у липні 2013-го – припинила діяльність.

Сама фірма була зареєстрована у листопаді 2012 року. У ЄДР власником «Нітрохіму» записана кіпрська «Рєгєнако Холдінгз Лімітед».

Як пишe «Бюро UA», правонаступником ліквідованого ТОВ «Нітрохім» стало ПП «Нітрохім Інжиніринг».

ПП «Нітрохім» отримувало гроші від «Укрхімтрансаміаку» за обслуговування аміакопроводів та розробку проектної документації, але роботи не проводило. Відтак, було порушено справу про банкрутство ПП «Нітрохіму» через причетність до виведення державних коштів.

Знову «Грааль» Табачника

Побиті вікна, обмальовані стіни, обвалений фасад – це все про будинок Житньоторзька, 12. Подільська РДА також нічого не знає про того, хто має відповідати за стан будівлі. Інформації про це не виявилося і в Реєстрі нерухомості.

Утім, кадастрова мапа дає дані про те, що за цією адресою знаходиться земельна ділянка  8000000000:85:359:0005 (в яку ще входить кутова Ярославська,2) площею 0,1129 га і цільовим призначенням «житлова і комерційна забудова».

Згідно з даними КМР, ця ділянка в оренді ТОВ «Екско» на 49 років.  Власником ТОВ «Екско» є ПП «Територія Бізнес». Кінцевим бенефіцаром є «Джі-Ем-Ті Проперті Менеджмент Ел-Ел-Сі» (Флорида) Марка Гінзбурга. Директором значиться Олександр Карасьов. Гінзбург – бізнесмен, який займається інвестиціями і будівництвом.

Раніше Карасьов значився бенефіціарним власником ТОВ «Грааль», яка пов’язана з рідним братом екс-міністра освіти Дмитра Табачника. «Грааль» відомий тим, що хотів звести готельно-офісний центр на Хрещатику, 5, а також є власником відомого аварійного будинку на Грушевського, 4Б.         

Колишній військкомат

Фасад будівлі на Сагайдачного, 20/2 (А,Б) завішений банером – будинок площею 2075,4 кв м і 495,9 кв м у незадовільному стані. Як вказано у Реєстрі пам’яток, це житлова будівля 2 пол.19 ст. Раніше тут розміщувався військкомат.

Сагайдачного,20/2. Фото - Ігор Розкладай.

Наразі будівля перебуває на балансі Малого приватного підприємства «Аквадон».

Згідно з даними ЄДР, власником МПП «Аквадон» значиться донеччанин Григорій Володченко. З 2009 року і до кінця 2014 року «Аквадон» був зареєстрований у Донецьку на Артема, 138А в бізнес-центрі «Акула» Олександра Януковича.

Як писали «Наші гроші», у 2006 році Київрада уклала з МПП «Аквадон» інвестиційний договір про реконструкцію. За планом садиба мала перетворитися у  готельно-офісний комплекс, частину приміщень мали б віддати у комунальну власність. У 2008 році Київрада змінила умови інвестиційного договору: тепер «Аквадон» міг набути права власності на будинки за умови компенсації місту 15,16 млн грн. Утім, «Аквадон» так і не почав реконструкцію. Відтак, прокурор подав позов про витребування приміщень у комунальну власність, але суд не задовольним позов. Суд послався на те, що «Аквадон» набув право власності на будинки на підставі інвестиційного договору 2006 року – він досі вважається дійсним.

Попри те, що суд у грудні 2014 року визнав рішення Київради від 2008 року про передачу будинків у власність фірмі «Аквадон» недійсним, на самому будинку це ніяким чином не позначилося – він як руйнувався, так і руйнується ще більше.

Сагайдачного,20/2. Фото - oldkiev.ho.ua

Фармацевти на Кирилівській

Власником будівлі площею 1789,3 кв м на Кирилівська, 64А  (колишня Фрунзе) значиться ПАТ «Фармак».  

Згідно з даними Реєстру нерухомого майна право власності на будинок 64А було оформлене за рішенням Господарського суду Києва у березні 2009 року.

Згідно зі SMIDA,  акціонерами «Фармаку» є нідерландська Farmak Group N.V. (68%) і австрійська Farmak International Holding GmbH (11%).

Директором «Фармаку» значиться Філя Жебрівська, сестра Павла Жебрівського, якого у червні 2015 року Президент назначив головою Донецької ОДА.

«Фармак» – це відома фармацевтична компанія в Україні. Їхній головний офіс знаходиться на Кирилівській,63. Разом з тим, як показує Google Maps, Кирилівська,64А – це невелика цегляна одноповерхова будівля. Згідно з відповіддю на запит, РДА також пропонує повернути будівлю у комунальну власність.

У наступній публікації «Доступ до правди» продовжить досліджувати аварійні будинки Подолу.

Читайте також:

Розслідування про будинок Новікова

Обережно! Аварійні будинки

Аварійні будинки 2. У Голосіївському районі ремонту не буде

Аварійні будинки Андріївського узвозу

Верхнє фото - oldkiev.ho.ua

Оксана Ставнійчук, «Доступ до правди»