Аварійні будинки 2. У Голосіївському районі ремонту не буде

3 Червня 2016 00:00

У Голосіївському районі нараховується дев’ять будинків непридатних для проживання, більшість з них перебуває у комунальній власності на балансі КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Голосіївського району». 

На проспекті Валерія Лобановського (колишня Червонозоряна),140А досі проживає тридцять чотири людини, на проспекті Валерія Лобановського,140Б – тридцять вісім. Обидва будинки було визнано непридатними для проживання ще у 2004 році. За інформацією РДА, нинішніх мешканців варто відселити шляхом залучення інвестора. На якому етапі пошук інвестора – невідомо.

Непридатними для проживання є також чотири будинки по вулиці Козачій. Так, за адресою вулиця Козача, 60А проживає 30 осіб, за Козача, 60Б – шість людей, Козача,60В – 20 мешканців, Козача,60Г – дев’ять мешканців.  Будинки по вулиці Козачій значаться житловими будинками площею 354 кв м, 199 кв м, 202 кв м, 461 кв м.

Голосіївська РДА направила листа щодо розгляду відселення мешканців названих будинків Віталію Кличку в жовтні 2015 року.

Як безхазяйне нерухоме майно перебуває на обліку будинок по вулиці Василя Жуковського, 8/17. Попри те, що будинок непридатний для експлуатації, у ньому досі проживає 33 людини. Знову ж таки, у планах Голосіївської РДА – відселення мешканців та знесення будинку.

 Вулиця Василя Жуковського, 8/17

 Житловий будинок по вулиці Саксаганського, 25Б підлягає знесенню, а за розпорядженням КМР від 2010 року на земельній ділянці планується будівництво нового будинку. Зараз триває процес виселення мешканців із цього житлового будинку, проте там і досі проживає чотири особи.

Разом з тим, сусідній будинок 1901 року на вулиці Саксаганського, 25  значиться спадщиною архітектури з 2006 року.

Через запит «Доступ до правди» з’ясував, що у перелічених будинках, крім Саксаганського, 25, ремонт не проводився і проводитися не буде. Більшість з них підлягає зносу. А от деякі із «візуально занедбаних будинків», включено до програм по ремонту.

Читати відповідь на запит Голосіївської РДА зі списком аварійних будинків

Читати відповідь на другий запит до Голосіївської РДА з більш детальною інформацією про аварійні будинки  

Приватні власники аварійних будівель Голосіївського району

Єдиним будинком, який перебуває у приватній власності, є будівля за адресою Микільсько-Ботанічна,11А. У ньому ніхто не проживає – та й не зміг би через аварійний стан.  Йдеться про житловий будинок кінця 19-початку 20 ст., де у 1920-х проживали культурні діячі. Зокрема, художник Віктор Маслянников і мистецтвознавець Григорій Павлуцький.

Вулиця Микільсько-Ботанічна,11А. Фото - segodnya.ua

Повернемося до документів. За даними Реєстру нерухомого майна,  на будинок 11А накладено арешт у 2003 році, власником будівлі на той значився «Київжитлотеплокомуненерго», яке з липня 2014 року перебуває у стані припинення.

Разом з тим, у відповіді на запит нам повідомили, що будинок на Микільсько-Ботанічній,11А перебуває на балансі ТОВ «Кармен-Інвест». До слова,  згідно з відповіддю на запит, Голосіївська РДА надала приписи щодо негайного вжиття заходів по недопущенню руйнування будинку.

ТОВ «Кармен-Інвест» була зареєстрована у грудні 2001 року, воно займається наданням в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. «Кармен-Інвест» має доволі складну структуру власності:

1.       Олексій Д’яков (26%);

2.       ТОВ «Компанія з Управління Активами «Сучасні фінансові інструменти» (ТОВ «СФІ») (26%), яке діє в інтересах та за рахунок пайового венчурного фонду «Каскад».

Фірма була заснована у січні 2008 року, власниками є Марина Ільченко і знову ТОВ КУА «Сучасні фінансові інструменти».  Згідно з даними Української Асоціації Інвестиційного Бізнесу (УАІБ), йдеться про Пайовий венчурний недиверсифікований закритий інвестиційний фонд «Каскад», який було зареєстровано у 2008 році.

3.       ТОВ «Кубік Сервіс» (12%), де власниками є ТОВ ТД «Лагода» і ТОВ «Кармен-Інвест»

4.       ТОВ «Лагода-Лофт» (36%), де власниками є ТОВ ТД «Лагода» і ТОВ «Кармен-Інвест». Кінцевими бенефіціарами є Олексій Д’яков і Марина Ільченко, фірма була створена у червні 2013 року.

Власником ТОВ ЛТ «Лагода» є знову ж таки ТОВ «КУА «Сучасні фінансові інструменти».

Кінцевими бенефіціарами ТОВ «Кармен-Інвест» є Олексій Д’яков та Марина Ільченко.  Директором «Кармен-Інвест» з 3 березня 2016 року є Ярослав Сугак.  До принаймні лютого 2015 року власниками ТОВ «Кармен-Інвест» були Олексій Д’яков і екс-депутат Київради Володимир Присяжнюк.

Раніше власниками ТОВ КУА «СФІ» значилися Петро Переверзєв, Ілля Рафаловський,  Юрій Сахаров.  За даними «Слідство.Інфо», Ілля Рафаловський є зятем колишнього першого заступника генпрокурора Володимира Гузира.

За інформацією «Наших Грошей», ТОВ «Кармент-Інвест» фігурує  у Судовому реєстрі як фірма, що придбала  у 2004 році  майновий комплекс санаторію ім. Першого Травня площею 6259,20 кв м за адресою Червонофлотська, 9  у ЗАТ «Укрпрофоздоровниця». Станом на 2004 рік засновниками ТОВ «Кармен-Інвест» були ТОВ ТПК «Каскад-Імпекс», засновниками якого були Олексій Д’яков і Олена Сіукаєва, та ТОВ «НВП «Укрсервісбуд», що належить родині екс-депутата Київради Володимира Присяжнюка.

Також ТОВ КУА «Сучасні фінансові інструменти» значиться засновником ТОВ «Курортіндустрія». Згідно з даними «Наших Грошей»,  «Курортіндустрія» отримала у 2005 році під забудову 2,27 га земель природно-заповідного фонду у Ворзелі.

Також Голосіївська РДА нарахувала низку будинків, які візуально мають незадовільний стан, але немає документів, які б це засвідчували. Серед візуально занедбаних будинків, один перебуває у приватній власності.

Гуртожиток по вулиці Академіка Заболотного, 132 має державну форму власності, але  перебуває на балансі ТОВ «Оселя-Інвест». У ньому вже немає мешканців. Тож, попри рекомендації Голосіївської РДА, вряд чи там будуть проводити капітальний ремонт. Власниками ТОВ «Оселя-Інвест» нині значаться Наталія Козюберда (з 2011 року) і ПрАТ «Страхова Компанія «Фенікс».

 Вулиця Академіка Заболотного,132

Одним з акціонерів  ПрАТ СК «Фенікс» значиться Наталія Козюберда (73%). Раніше Наталія Козюберда проживала у місті Рубіжне на Луганщині. 

У різний час впродовж 2007-2011 років власниками ТОВ «Оселя-Інвест» була ТОВ «Інвестиційна будівельна компанія» і ТОВ «Камелот».

Наразі власниками ТОВ «Інвестиційна будівельна компанія» (Центробудальянс) є ТОВ «Мєркаба», раніше власником ТОВ «ІБК» була Олгала Холдінг Лімітед.

Власниками ТОВ «Мєркаба» зараз значаться Юрій Косюк, Олена Косюк, Лариса Косюк, кіпрська фірма Крософт Холдинг Лімітед. Родина Косюків значиться власниками ТОВ «Мєркаба» з заснування фірми у 2007 році.

За рейтингом «Forbes», Юрій Косюк входив у 2014 році до списку найбагатших українців. Зокрема, Косюку належить Миронівський хлібопродукт («Наша ряба»).

Комунальні аварійні будинки Голосіївського району

На балансі КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Голосіївського району м. Києва» перебуває вісім будинків комунальної форми власності та дві підпірні стінки. Усі вони перебувають у незадовільному стані. Зокрема, йдеться про:

Будинок на вулиці Льва Толстого, 27 і підпірна стінка за цією ж адресою.

Будинок на Льва Толстого,27

У будинку проживає 22 особи. Будівельна лабораторія КП «Київжитлоспецексплуатація» провела обстеження будинку у 2013 році. Згідно з розпорядженням КМДА від 24 червня 2014 року «Про затвердження адресних переліків виконання робіт з капітального ремонту житлового фонду в місті Києві у 2014 році», у будинку було заплановано капітальний ремонт фасаду, але його так і не провели.

Згідно з відповіддю на запит, Голосіївською РДА будинок і підпірну стінку було запропоновано до житлового фонду, який потребує капітального ремонту житлового фонду в 2016 році.

Щодо навколишніх територій, то згідно з даними Реєстру нерухомого майна, за адресою Льва Толстого, 27/35 знаходиться група приміщень (нежилі приміщення № 1-5). Власниками нежилих приміщень є Рибалка Віктор Федорович, право власності було оформлене у квітні 2011 року через дублікат договору купівлі-продажу.

Також за адресою Льва Толстого,27 знаходиться земельна ділянка з кадастровим номером 8000000000:76:048:0004. Згідно з розпорядженям КМР від травня 2003 року, вставка між будинком Льва Толстого,27 і Микільсько-Ботанічною,31 загальною площею 0,23 га була відведена ТОВ «Каштанове місто» для будівництва житлово-офісного комплексу  з підземним паркінгом. Перша ділянка була відведена в довгострокову оренду на 25 років,  друга  в короткострокову на 3 роки на період будівництва.

Власниками «Каштанового міста» є кіпрська «Намбел Холдінгс Лімітед», ТОВ «Наукові Інвестиції». Кінцевими бенефіціарами значаться Владислава Молчанова і два резидента Литви Марина Познякова і Раймондас Тумєнас.  

Владислава Молчанова у 2006 році була кандидатом у депутати КМР від Партії Зелених. Раймондас Тумєнас був віце-президентом фірми «Сандора». У квітні «Наші Гроші» писали, що суд скасував рішення щодо скверу на Оболоні, а ділянку віддали ТОВ  «Соул» для будівництва. Бенефіціарами ТОВ «Соул» є Марина Познякова і Раймондас Тумєнас.

Будинок на вулиці Саксаганського, 25А

У будинку проживає 19 осіб, його було обстежено у 2015 році лабораторією КП «Київжитлоспецексплуатація». У результаті був направлений лист до Департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА щодо включення будинку в перелік житлового фонду, який потребує капітального ремонту в 2016 році. 

Будинок на вулиці Родимцева, 9

У будинку проживає 93 особи.  У 2015 році проведено обстеження будинку будівельною лабораторією КП «Київжитлоспецексплуатація» та включено до Програми економічного і соціального розвитку Голосіївського району м. Києва на 2016 рік.

Згідно з даними КМР,  у 2011-2013 роках у будинку розміщувалася ГО «Національний комітет спорту інвалідів».

Будинок на вулиці Тверська, 16

У будинку проживає 65 осіб. Обстеження будинку щодо технічного стану несучих та  огороджуючих конструкцій будівлі та квартир у 2016 році провело КП «Київжитлоспецексплуатація».

Будинок на Тверській,16 фігурував у 2013 році у будівельному скандалі. Там було обгороджено сусідню земельну ділянку з дитячим майданчиком для будівництва.

Будинок на вулиці Кустанайська, 1

У будинку проживає 115 осіб. Будинок було обстежено КП «Спеціалізоване управління протизсувних підземних робіт». У результаті Голосіївська РДА отримала пропозицію щодо включення будинку до об’єктів, які потребують ремонту в 2016 році.  У будинку знаходиться відділення поштового зв’язку №118.

Вулиця Кустанайська,1

Будинок на проспекті 40-річчя Жовтня, 46/1

Будинок став аварійним через будівництво метро на Деміївці.

За інформацією ГО «Перспективи Києва», будинок також знаходиться під загрозою через сусіднє будівництво житлового комплексу «Soho Residence». Згідно з актом обстеження, по самому будинку пішли тріщини з шириною до 15 мм, тріщини спостерігаються з 1997 року. Також руйнується нижній ряд обличкувальних плиток.

У будинку проживає 98 осіб. Обстеження будинку було у 2015 році, його включили до  Програми економічного і соціального розвитку Голосіївського району м. Києва на 2015 рік. Торік мали розробити проектно-кошторисну документацію для капітального ремонту будинку.

Будинок на вулиці Саксаганського, 43А

У будинку проживає 20 осіб. Обстеження проводилося у 2015 році. Голосіївська РДА направила пропозицію включити  будинок у 2016 році до об’єктів, які потребують капітального ремонту.  Разом з тим, будинок на Саксаганського, 43  значиться пам’яткою архітектури, питання відновлення стану будівлі було підняте ще у 2005 році.

Щодо підпірних стінок будинків на вулиці Горького, 10 і Горького,14, то їх було запропоновано включити до об’єктів з капітального ремонту житлового фонду у 2016 році.

Тож, у Голосіївському районі знаходиться вісім будинків комунальної або державної форми власності, які є непридатними для проживання або незадовільними за документами. Також тринадцять будинків  державною, комунальної та приватної фірми власності є візуально занедбаними.

Нагадаємо,  що раніше «Доступ» писав про аварійні будинки п’яти районів Києва – Солом’янського, Дарницького, Дніпровського, Святошинського і Оболонського. 

Оксана Ставнійчук, «Доступ до правди»

Фотографії - Google Maps