Обережно! Аварійні будинки

25 Квітня 2016 12:45

Це перша частина дослідження «Доступу» щодо аварійних будівель Києва. В цьому тексті піде мова про Солом’янський, Оболонський, Дніпровський, Святошинський і Дарницький райони

Наприкінці лютого 2016 року у Києві завалилося п’ять поверхів історичного будинку на Богдана Хмельницького, 12-14. Причина – ремонт. Унаслідок, загинуло два будівельники. У Голосіївському районі на людину впала цегляна стіна – загинув 36-річний чоловік, у Солом’янському обвалився фасад будинку через зсув ґрунту.

«Доступ до правди» надіслав кілька запитів до Київської міськради та у райдержадміністрації Києва, щоб з’ясувати стан усіх будинків Києва – не тільки історичних. Нас цікавить розташування таких будиночків, технічний стан, дані про мешканців та балансоутримувачів.

Водночас ми вирішили перевірити слова заступника голови КМР Петра Пантелєєва, який через декілька днів після аварії повідомив, що у Києві є 48 будинків, які перебувають в аварійному стані, а 101 будинок визнано «старим і непридатним для проживання».

На наш перший запит до КМДА Департамент будівництва та житлового забезпечення підтвердив нам цифру про 48 будинків. Окрім Київміськради, нам надали дані всі РДА.

Логічно, що найменше аварійних будинків у районах, де переважає сучасна забудова. Саме такі райони ми і об’єднали в першій частині нашого дослідження.

Оболонський район: аварійних немає, є непридатні для проживання

Житлових будинків в аварійному стані немає і в Оболонському районі. Принаймні на балансі КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Оболонського району м. Києва». За інформацією РДА, акти перевірки технічного стану цих будинків з фотофіксаціями було направлено до Департаменту будівництва та житлового забезпечення КМР.

Разом з тим, Оболонська РДА повідомила, що має дані про 15 житлових будинків, які є непридатними для проживання (ветхими) та потребують реконструкції з відселенням. Усі перебувають на балансі того ж КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Оболонського району».

Вулиці Новікова-Прибоя, Лісна, Червонофлотська, Гамарника знаходяться у Пущі-Водиці. Переважно, непридатні для проживання будинки Пущі-Водиці розкинути між новими будинками приватної власності. Більшість з цих будинків були визнані непридатними ще наприкінці 1980-х.

У будинку на вулиці Лісна, 13А і Лісна, 13Б проживає 11 і 4 мешканців відповідно, вони є непридатними для проживання з 1987 року та підлягають виселенню.

Цього ж 1987-го року визнано непридатним для проживання будинок на вулиці Новікова-Прибоя, 14А. Проте там і досі мешкає 6 осіб, які підлягають виселенню.

Як і двоповерховий будинок на вулиці Новікова-Прибоя, 18, де досі проживають 16 мешканців, які підлягають виселенню з 1987. ПАТ «Укртелеком» здав в оренду Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища у 2013 році частину приміщення на другому поверсі цього будинку для розміщення технологічного приміщення для обладнання зв’язку.

Вулиця Новікова-Прибоя,18

Також є непридатним для проживання будинок на вулиці Новікова-Прибоя, 21. Утім, у ньому досі мешкає 6 осіб, а у будинку розмістився місцевий велопрокат.

Житловий будинок площею 46 кв м за адресою вулиця Гамарника, 67А (Квітки Цісик) був визнаний непридатним теж у 1987 році. У ньому вже немає мешканців. Територія, де мав би знаходитися будинок, обнесена зеленим парканом.

П’ять будинків по вулиці Червонофлотській (Федора Максименка), 5А, 5Б, 5В, 8Б, 21А визнані непридатними для проживання з 1989 року. Загалом у будинку 5А мешкає 15 осіб, 5Б – 19, 5В – 16 та у 21А – 11. Лише у будинку 8Б мешканців немає.

Триповерховий цегляний будинок на вулиці Полупанова (Пріорська), 9 був визнаний непридатним для проживання у 1990 році. У ньому мешкає 14 осіб – вони підлягають виселенню.

 Вулиця Полупанова,9

Також є три триповерхові цегляні будинки по вулиці Полупанова (Пріорська), 11, 13 і 15, які були внесені в перелік споруд, які підлягають реконструкції. Це сталося у серпні 2003 року, проте коли буде сама реконструкція РДА не повідомила. Поки що на руках є тільки виготовлена проектно-кошторисна документація. У цих будинках мешкає відповідно 44, 54 і 46 жителів.

Читати відповідь на запит по Оболонському району

Деснянський район: планується переселення

У Деснянському районі знайшли чотири аварійні будинки – за адресами Матеюка, 7, Лисківська, 5А, Каштанова, 3 та Мілютенка, 23.

Дев’ятиповерховий будинок 1972 року за адресою Матеюка, 7  став аварійним «внаслідок впливу атмосферних опадів». Що це означає, нам не пояснили. Проте у будинку зруйновано кріплення плит балконів, плити частково відхилилися – особливо на 7-9 поверхах. За словами РДА, це може призвести до обвалення конструкції. У цьому будинку екран балкону складається з п’яти бетонних плит довжиною 14 м, висотою – 1 м, вага – до 400 кг.

Другого березня під час наради Головного управління надзвичайних ситуацій Києва, КМДА і КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Деснянського району м. Києва» був напрацьований план з демонтажу конструкцій балкону на 8 поверсі. КП «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду» 9 березня розмістила заявку по капітальному ремонту балкону. Переможцем стало ТОВ «Інтерстрайк». Кошторис у березні знаходився на експертизі, роботи мали почати у другій половині березня.

Ремонт балконів будинку включено до Програми економічного та соціального розвитку міста Києва на 2016 рік в розмірі 390,0 тис. грн.

У будинку на Лисківській, 5А  виявлені численні тріщини на стінах фасаду, плитах, сходах та на несучих конструкціях підвалу. До таких висновків прийшли «Київпроект», КП «Київжитлоексплуатація», ЖЕК і ТОВ «Укрпроект-реконструкція».

Замовити роботи з укріплення фундаменту на суму 2400,0 тис. грн. мають цього року. Тендер намічено на другий квартал.

Також у грудні 2015 року ТОВ «Інститут післядипломної освіти фахівців архітектурно-будівельної діяльності» розробило проект капітального ремонту.

У Програму економічного та соціального розвитку Києва потрапив також будинок на вулиці Каштановій, 3 – на нього виділили 400 тис грн. на проектні роботи та початок ремонту з підсилення фундаменту.

Також непридатним для нормальної експлуатації є будинок по вулиці Мілютенка, 23А – таким є висновок ДП «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій».

Саме в цей будинок з інспекцією приходив Віталій Кличко у березні. Будинок повний грибка і плісняви. Кличко обмовився про інвестиційний проект для переселення мешканців.

Мешканці Мілютенка, 23А разом з мешканцями будинку Лісний проспект, 12А і 12Б вже проводили пікет восени 2015 року через незадовільний стан помешкання.

Деснянська РДА також повідомила, що у зв’язку з застарілим житловим фондом району 1950-60 років, планується будівництво нових будинків та переселення мешканців в нове житло. Вже було розроблено проект «Про комплексну забудову кварталу (мікрорайону) застарілого житлового фонду обмеженого вулицями Мілютенка, Академіка Курчатова, проспектом Лісовий у Деснянському районі міста Києва».

Читати відповідь на запит Деснянської РДА

Дніпровський район: Соцмістечко і недобудови

Як дізнався «Доступ» у Дніпровському районі є 23 будинки з незадовільним санітарно-технічним станом, ще п’ять будинків знаходяться у незадовільному чи аварійному стані.

Так, згідно з розпорядженням КМДА від травня 2004 року, 23 будинки перебувають у незадовільному стані та є непридатними для проживання. Вони підлягають знесенню, а мешканці відселенню. Зокрема, йдеться про будинки у Соцмістечку у Старій Дарниці. Район збудований у стилі ретроспективізму з класицистичними прийомами. За словами автора статей  у «Звіді пам’яток історії та культури» В. Поліщука, забудова цього району належить до кращих зразків архітектурної спадщини початку 1950-х.

Йдеться про будинки за такими адресами:

Двоповерхові цегляні будинки на вулиці Лебедєва, 10/19 , Лебедєва, 11 та триповерховий на вулиці Лебедєва, 13.

Будинок на Лебедєва,11

Двоповерхові цегляні будинки з дерев’яними сходами всередині на вулиця Краківська, 25Б і вулиці Краківська, 26/8. Також непридатними є будинки на вулиці Краківська, 27, Краківська, 28, Краківська, 32А з зовнішнім оздобленням, Краківська, 32Б.

До слова, вулиця Краківська почала забудовуватися у 1950-х роках. Один з цегляних будинків старої забудови на Краківській, 32 вже знесено – на його місці стоїть багатоповерхівка.

На вулиці Попудренка знаходиться п’ять непридатних для проживання будинків – це двоповерхові цегляні будинки на Попудренка, 38/16, Попудренка 40, Попудренка 44, Попудренка 44А та Попудренка 46/2.

 Вулиця Попудренка,40

На вулиці Мініна знаходиться три будинки – п’ятиповерховий на Мініна,14, триповерховий на Мініна, 14А та двоповерховий на Мініна, 18.

На вулиці Червоноградійській (Гната Хоткевича) знаходиться чотири будинки – двохповерхові на Червоногвардійській, 4, на Червоногвардійській, 4А, Червоногвардійській, 6, Червоногвардійській, 8/29.

На вулиці Червоноткацькій – два будинки. Йдеться про триповерхові будинки на Червоноткацькій, 33/10 і Червоноткацькій,37/9.

Серед нежитлових будівель, які перебувають у незадовільному стані, Дніпровська РДА надала інформацію про чотири будівлі:

Будинок на вулиці Попудренка, 16А (колишній ДНЗ №216) за експертизою 2004 року має фізичний знос 74% та ветхий стан. Було визнано, що його подальша експлуатація є недоцільною. Також цей дитсадочок належав до ВАТ «Київхімволокно».

За ухвалою Господарського суду з квітня 2003 року підприємство перебувало у стадії санації. У 2004 році «Київхімволокно» на відкритих торгах продало нежилу будівлю на Попудренка,16А площею 989 кв м ТОВ «Екобуд». Після цього «Екобуд» у 2004 році уклав угоду про проектування та будівництва житла за кошти фізичних та юросіб. Відтак, «Екобуд» виступило замовником та взяло зобов’язання за свої кошти реконструювати дитсадочок № 244 за рахунок прибудови площею 500 кв м для розміщення 2 груп на 40 дітей.  У березні 2005 року земельну ділянку на Попудренка,16А  рішенням КМДА передали в оренду ТОВ «Екрбуд» на п’ять років для будівництва, експлуатації та обслуговування житлового комплексу з підземною автостоянкою.  В одному з пунктів рішення передбачало надання дозволу на знесення нежитлової споруди за даною адресою як ветхої.

За планом будівництво мало початися у 2006 році, але цього так і не сталося. На сайтах нерухомості є інформація, що будинок пробували продати у 2013 році за 250 тис доларів.

Згідно з ЄДР, власниками ТОВ «Екобуд» є Наталія Юріївна Сербіна і Андрій Юрійович Сербін. Раніше у власниках був Юрій Сербін – народний депутат від БЮТ у 5-6 скликанні (2006-2012 роки). Сербін був заступником голови та головою Комітету ВРУ з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики.

Разом з тим, згідно з даними Реєстру нерухомості, нежитловий будинок площею 989 кв м. за адресою Попудренка,16А належить ТОВ «Будівельно-інвестиційна компанія «Кристал». Право власності було оформлене у травні 2014 року на основі придбання нерухомого майна з прилюдних торгів, якщо прилюдні торги не відбулися.

 Власниками «Кристалу» є Ксенія Шевченко, Микола Лук’янов. Фірма була заснована у червні 2013 року, вона займається консультуванням з питань комерційної діяльності і керування.

Микола Лук’янов також є співвласником разом з Олексієм Кондратюком ТОВ «Інтербудсервіс», де раніше у власникам був Євген Кабанов. Кабанов наразі значиться депутатом від ЛДПР в Криму.

Також у Реєстрі нерухомості є інформацію про те, що на будинок площею 2131 кв м(майнові права на квартири) за адресою Попудренка,16А накладався договір іпотеки у червні 2005 року.  Термін виконання іпотеки – червень 2007 року, іпотекодавцем виступило ТОВ «Престижінвест» в особі Полякова Рема Юхимовича, іпотекодержателем – ПАТ «АКБ «Київ»(в стані припинення).

На майно було накладено обтяження  - заборона на нерухоме майно.  Підстава – іпотечний договір від червня 2006 року.

Згідно з даними ЄДР, ТОВ «Престижінвест» було зареєстроване у травні 2005 року,  фірма перебуває в стані припинення з листопада 2014 року. У 2005 році власником «Престижінвесту» була Тетяна Осипова, наразі – Ольга Григоренко.

Другим будинком є 2-й корпус середньої загальноосвітньої школи № 180 на бульварі Перова, 21, третій – багатоквартирний будинок на вулиці Празька, 21/2.

Філія Дарницького вагоноремонтного заводу на вулиці Алма-Атинській, 115 має п’ять поверхів. Будівля не має вікон, територія обгороджена парканом. Згідно з рішенням КМР від вересня 2014 року, ДП «Дарницький вагоноремонтний завод» отримав дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,29 га. Згідно з даними ЄДР, завод з серпня 2014 року перебуває у стані припинення.

 Вулиця Алма-Атинська,115

Також, згідно з висновками будівельної лабораторії КП «Київжитлоуспецексплуатація», у аварійному (ветхому) стані знаходяться несучі та огороджуючи конструкції гуртожитку на вулиці Каховській, 71. Згідно з даними КМР, будинок на Каховській, 71 належав Дніпровській плодоовочевій базі. У травні 2012 року гуртожитку надали дозвіл на приватизацію.

Згідно з даними ЄДР, власниками ТОВ «Дніпровська плодоовочева база» (ТОВ «ДПБ») є десять осіб – Любомир Антюк, Галина Паламарчук, Наталія Бивалькевич, Наталія Свирид, Людмила Мегидь, Василь Мандрика, Ганна Маркович, Віра Німченко, Олег Маркович та британська компанія ANIALAM LIMITED (Аніалам Лімітед). У британському реєстрі фірми з такою назвою немає. ТОВ «ДПБ» виграла державних тендерів на близько 4,61 млн грн.

Любомир Антюк був членом Громадської ради при Дніпровській РДА станом на лютий 2013 року. Олег Маркович був членом політичної партії «Європейська столиця» у 2005 році.

Святошинський район: аварійних немає, є непридатні

Святошинський район надав інформацію на основі даних КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Святошинського району»: аварійні будинки відсутні, три – непридатні для проживання.

Йдеться про такі будинки:

·         двоповерховий цегляний будинок на вулиці Відпочинку, 9 який був визнаний непридатним для проживання з 2004 року. У цьому будинку досі проживає 59 осіб;

Вулиця Відпочинку,9

·         квартири №1-2 у триповерховому цегляному будинку на вулиці Серповій, 16/21, які були визнані непридатними з 2004 і 2005 років. Кількість мешканців складає 6 осіб;

·         чотириповерховий будинок на проспекті Перемоги, 103А, який визнано непридатним з вересня 2009 року. На проспекті Перемоги, 103А живе 7 осіб.

Минулого року в двох будинках зробили поточний ремонт за кошти, які входять до тарифу квартирної плати. Зокрема, на Відпочинку, 9 відремонтували внутрішньобудинкові мережі на суму 969,72 грн., на проспекті Перемоги, 103А на суму 10,983 грн.

У будинку по Серповій складова тарифу на утримання будинку і споруд дорівнює нулю. Відтак, ремонт не проводився.

Згідно з розпорядженням КМР, минулого року капітальний ремонт не передбачався по цих адресах.

Проте Святошинська РДА у липні 2015 року направила до Департаменту житлово-комунальної інфраструктури рекомендовані для капітального ремонту адреси з проханням провести роботи. Так, на Відпочинку,9 і на проспекті Перемоги, 103А рекомендовано провести ремонт покрівлі, сходових клітин, асфальту біля будинку, замінити поштові скриньки, встановити декоративні огорожі.

Читати відповідь на запит Святошинської РДА щодо переліку будинків в аварійному стані

Читати відповідь на запит Святошинської РДА щодо ремонту

Житловий фонд Солом’янського району

Щодо Солом’янського району, то він має п'ятнадцять будинків комунальної власності, які визнано непридатними для проживання ще у 1984 році.

Зокрема, йдеться про:

·         переважно одноповерхові цегляні будинки по вулиці Академіка Потебні, 14/2, Академіка Потебні, 16, Академіка Потебні, 18, Академіка Потебні, 20, Академіка Потебні, 22, Академіка Потебні, 24.

·         одноповерхову забудову по вулиці Яна Райніса, 3, Яна Райніса, 4, Яна Райніса, 5.

·         будинки на вулиці Далека, 22, Далека, 23, Далека, 24. А також на вулиці Вадима Гетьмана, 30А, вулиці Медовій, 10, вулиці Докучаєвській, 18.

Вулиці Далека, Потебні і Райніса знаходяться поруч в межах одного кварталу. Будинки на цих вулицях неможливо розгледіти у панорамах Google мап, але можна знайти на сайтах з нерухомості. Це одноповерхові цегляні будинки в оточенні багатоповерхівок другої половини 20 ст.

Будинок на Вадима Гетьмана, 30А – це триповерхова цегляна «сталінка» 1954 року побудови.

«Доступ до правди» поцікавився, чи робився ремонт у цих будинках у попередні роки. Як виявилося, ні. Принаймні, у 2015 році. Поадресної інформації про ремонт будинків в попередніх роках Солом’янська РДА не надала.

Читати відповідь на запит Солом’янської РДА з переліком будинків у непридатному стані

Читати відповідь на запит Солом’янської РДА з інформацією про ремонт

Дарницький район: все під контролем

Єдиним місцем, де не виявилося аварійних будинків або будинків в незадовільному стані, став Дарницький район. Як зазначено у відповіді на запит, «відсутні житлові будинки визнані в установленому порядку аварійними і непридатними для проживання» і «також немає будинків, які потребують реконструкції з відселенням».

Читати відповідь на запит Дарницької РДА щодо відсутності аварійних і непридатних будинків та будинків, які потребують реконструкції з відселенням

А от в історичному центрі міста – зовсім інша ситуація, ніж в Дарниці. Цьому буде присвячено подальші огляди аварійних будинків.

Наступний текст «Доступ» присвятить Голосіївському району. Ви дізнаєтеся, кому належать історичні будинки, що руйнуються, на вулицях Саксаганського, Льва Толстого і Микільсько-Ботанічній,  та хто відповідає за недобуди і руїни в Голосіїво.

Оксана Ставнійчук, «Доступ до правди»

Мапа аварійних будинків на Google Maps

Фото - Google Maps