Аварійні будинки Андріївського узвозу

30 Травня 2016 13:39

Це третя частина дослідження «Доступу» щодо аварійних будівель Києва. Цього разу «Доступ до правди» дізнавався про власників аварійних будинків Андріївського узвозу.

Забудовувати Андріївський узвіз почали лише у XVIII ст. Інтенсивна забудова вулиці припадає на межу кінця XIX – початку XX ст. Сучасну назву вулиця отримала в сер. XVIII ст. через Андріївську церкву.

Це одна з наймальовничиших вулиць столиці, хоча й надмірно розтягнена на сувеніри епохи недорозвиненого капіталізму та й сама почасти перетворена на сувенір.

«Доступ» вирішив дізнатися, чому багато старих будинків Андріївського узвозу стоять в руїнах.

Виявилося, що з офіційного списку, який на запит «Доступу» надала Подільська РДА, на Андріївському знаходиться шість аварійних будинків – це 2А, 9, 18 (А, Б, В, Г, Д, Е), 24, 26, 22АБ. П’ять – у приватній власності, один – у комунальній.

Давид Жванія і Андріївський, 2А

Будинок на Андріївському узвозі, 2А перебуває у аварійно-небезпечному стані. Згідно з відповіддю Подільської РДА на запит «Доступу», балансоутримувачами будинку є АБ «Діамантбанк» та Дочірнє Підприємство «Голдфілд-Фінанс» (до 2002 року називалася ТОВ «Штоєрман-Фінанс ГМБХ»). Сам «Діамантбанк» має основний офіс за адресою Контрактова площа, 10А.

Андріївський узвіз,2А і «Діамантбанк». Фото - Google Maps

За даними Кадастрової мапи будинок за адресою Андріївський узвіз, 2А знаходиться на земельній ділянці площею 0,4947 з номером 8000000000:85:375:0025. На цій земельній ділянці розташувалися також будинки Контрактова площа, 8 (А, Б, В), Контрактова площа, 9, 10А, 10Б.
Як пишуть на сайті КМДА, 31 березня термін оренди закінчився 31 березня цього року. За інформацією КМДА, орендна ставка цієї земельної ділянки складала 6%.

 

Андріївський узвіз,2А на земельній ділянці. Дані кадастрової мапи України

Попри те, що інформації у Реєстрі нерухомого майна по цій ділянці й адресі немає, «Доступ» знайшов рішення КМДА від жовтня 2007 року.

У рішенні йдеться про те, що земельні ділянки на Контрактовій площі,8 (А, Б, В), Контрактова площа, 9, 10А, 10Б та Андріївському узвозі, 2А були передані АБ «Діамант» та ДП «Голдфілд-Фінанс» для будівництва нежитлових будинків, реконструкції з прибудовою та надбудовою існуючих будівель, а також реставрації та реабілітації розташованих на ділянці пам’яток архітектури для їх подальшої експлуатації та обслуговування з розміщенням офісних та банківських приміщень, готелю, приміщень торговельного призначення, соціальної інфраструктури та підземним паркінгом.

  

Фотографії внутрішньго двору будинку 2А, автор - Ігор Розкладай.

Згідно з даними ЄДР, ДП «Голдфіл-Фінанс» перебуває у стані припинення з 28 листопада 2012 року. Власником «Голдфілд-Фінанс» значиться «МТ Менеджмент Груп Україна». Директором «Голдфілда» з 27 липня 2012 року є Олег Кравченко, він же є і власником ТОВ «МТ Менеджмент Груп Україна».

Щодо ПАТ «Діамантбанк», то станом на 1 квартал 2016 року акціонерами є ТОВ «Техно-Інвест»(24,8%), «Промислово-фінансова компанія «Енергоінвест» (21,9%) і ТОВ «Інтер-Вент» (24,8%) і Давид Жванія (23,8%).

Згідно зі структурою власності «Діамантбанку» на сайту НБУ від 1 січня 2016 року, основним кінцевим акціонером є Д-р Флоріан Косчат (Florian Koschat) з Відня, якому належить 49,6% через ТОВ «Інтер-Вент» і ТОВ «Техно-Інвест» за посередництва Араміс Менеджмент ГМБХ (Aramis Management GMBH). Другим з 23,81% акцій значиться Давид Жванія, третім – Ігор Керезь (22,168%). Ігор Керезь також був помічником Давида Жванії за 4 і 7 скликання Верховної Ради.

«Улюблений енергетик Януковича»

Будинок на Андріївському узвозі, 9 перехожий навіть не зможе побачити. Його фасад накритий брезентом. Сам будинок перебуває в аварійно-небезпечному стані. Разом з тим це прибутковий будинок 1880-х років, він значиться пам’яткою архітектури і містобудування з 2011 року. План Подільської РДА – повернути його у комунальну власність і обгородити парканом.

Андріївський узвіз,9. Фото - Google Maps. 

Також «Доступу» повідомили, що балансоутримувачем будинку є Шевченко Марія Сергіївна, яка проживає в Донецьку на вулиці Рози Люксембург, 41.

«Доступ до правди» знайшов рішення КМР від листопада 2007 року, де йдеться про передачу Марії Шевченко земельної ділянки для реконструкції з подальшим обслуговуванням та експлуатацією житлового будинку з існуючими нежилими приміщеннями на Андріївському узвозі, 9.

Телефонні інтернет-довідники дають інформацію лише про одну Марію Сергіївну Шевченко, яка проживає на Рози Люксембург,41 А (будинку 41 немає). Марії Шевченко вже має бути скоро 96 років – вона народилася у липні 1921 року. За даними Google Map Рози Люксембург, 41А – це невеликий маєток, який розташувався у декількох кілометрах від «Донбас-Арени».

За цією адресою Марія Шевченко проживала з Оленою Миколаївною Шелудченко 1953 року (13 січня).

Олена Шелудченко відома як дружина екс-глави НАК «Нафтогаз» Володимира Шелудченка. Сам Володимир Шелудченко очолював «Нафтогаз» за часів прем’єрства Віктора Януковича – з серпня 2006 до лютого 2007 року.

Як писала «Економічна правда», Шелудченко вважався людиною тодішнього куратора паливно-енергетичного комплексу Андрія Клюєва.

«Экономические известия» називали Шелудченка «улюбленим енергетиком Януковича».

Як писав «Hubs», Олена і Володимир Шелудченки були акціонерами «Донецькоблгазу» аж до березня 2014 року.

Фасад будинку станом на 2012 рік. Фото - Ігор Розкладай

 

Внутрішній двір будинку 9 станом на 2012 рік. Фото - Ігор Розкладай

4 мільйони доларів

Комплекс будівель у аварійному стані на Андріївському узвозі, 18 (А, Б, В, Г, Д, Е) перебуває на балансі ТОВ «Авіантбуд».

Один з будинків комплексу на Андріївському узвозі,18. Фото - Google Maps.

За даними Публічної кадастрової карти за адресою Андріївський узвіз, 18 перебуває на земельній ділянці площею 0.2367 га під №8000000000:85:425:0061. Цільове призначення - для розміщення та постійної діяльності органів МНС. Водночас ділянка є охоронною зоною навколо об’єкта культурної спадщини. 18-й будинок був зведений 1891 року, він значиться пам’яткою архітектури і містобудування з 2011 року.

Будинок 18 станом на 2012 рік, станом на 2012 рік. Фото - Ігор Розкладай. 

Згідно з Реєстром нерухомості, ТОВ «Авіантбуд» придбало нежилий будинок 18Д площею 210 кв м у квітні 2004 року, будинок 18В площею 28 кв м, будинок 18Б площею 139 кв м, будинок 18А - у жовтні 2007 року.

 

Комплекс будинків №18 станом на 2012 рік. Фото - Ігор Розкладай. 

Також у Реєстрі є інформація про договір надання позики на будинки від 1 серпня 2012 року. Строк основного зобов’язання – до 31 серпня 2019 року, ціна питання (розмір зобов’язання) – 4 млн дол. У липні 2013 року був укладений договір іпотеки між ТОВ «Авіантбуд»(іпотекодавець) і «Астра Груп Інвестментс Лімітед».

Згідно з ЄДР, власниками ТОВ «Авіантбуд» (засноване у січні 2001 року) значиться ТОВ «Астра-Інвест». Директором ТОВ «Авіантбуд» є Іван Бесараб.

У свою чергу власниками ТОВ «Астра-Інвест» (заснована у жовтні 2006) значиться кіпрська «Астра Груп Інвестментс Лімітед» і ТОВ «Астра Девелопмент». Директором з листопада 2014 є також Іван Басараб.

Власниками ТОВ «Астра Девелопмент» (створена у серпні 2008 року) значиться кіпрська «Астра Груп Інвестмент Лімітед». Директором з січня 2016 року є Ірина Мельниченко.

ТОВ «Астра-Інвест» є засновником ТОВ «Коніка» (директор – Іван Басараб). Згідно з даними «Наших грошей», у грудні 2014 року, суд визнав незаконною передачу ТОВ «Коніка» земельної ділянки площею 0,66 га на вулиці Ярославів Вал, 40 для будівництва навчальних аудиторій, театру-студії та офісно-житлового комплексу.

Повідомляється, що у середині 2000-х рр. до складу засновників ТОВ «Коніка» входив екс-депутат Київради Олександр Лойфенфельд.

Також Басараб є співзасновником ТОВ «Євро-Старт», одним із засновників якого донедавна був колишній голова Київського міськвиконкому (1979-1990) Валентин Згурський, який помер у 2014 році.

Утім, заглибимося в судову історію будинку.

Прокуратура Подільського району провела перевірку та виявила порушення щодо законності відчуження нежитлових будинків на Андріївському узвозі, 18 (А,Б,В), наклала арешт і звернулася до Господарського суду міста Києва в інтересах КМДА щодо визнання недійсними розпоряджень, додатку до рішення, договорів та визнання права власності на будинок на вулиці Андріївській, 18 (А,Б,В).

Господарський суд Києва рішенням від 10 жовтня 2012 року відмовив у задоволення позовних вимог.

У судовій справі зазначено, що нежитлові приміщення 18 (А, Б, В, Г, Д) площею 1 470 кв. м здані в оренду в 1982 році Київському творчо-виробничому об'єднанню «Художник» для створення творчого центру художників міста Києва.

За даними Верховного суду, у 1998 році будинок був у переліку комунального майна, рекомендованого для передачі у власності або у довічне користування творчих спілок України. Кабмін рекомендував передати об’єкт Національній спілці художників.

Тож 11 квітня 2000 року Управління майном Подільської РДА (у березні 2003 року Управління як орендодавця змінило КП «Оренда») віддало в оренду приміщення Управлінню житлового господарства при Київській спілці художників.

Згідно з договором, нежитлові будинки використовувалися для розміщення художніх майстерень до початку реконструкції.

Проте тоді ж у грудні 2002 року Подільська РДА прийняла рішення, за яким нежитлові будинки-майстерні не підлягають приватизації.

Цього ж року – у грудні 2003 – Управління житлового господарства при Київській спілці художників звернулося до Подільської РДА з проханням передати будинки у власність, але дуже швидко – у січні 2004 року – отримало відмову.

Причина: будинки-майстерні не підлягають приватизації за рішенням 2002 року.

Утім, через три місяці після відмови – 12 березня 2004 року – Подільська РДА видає розпорядження про реконструкцію будинків А,Б,В на Андріївському узвозі,18. Обов'язки замовника реконструкції покладено на КП «Поділ-Житло» (діяльність припинено 24 травня 2016 року через банкрутство за рішенням суду).

Таким чином, згідно з розпорядженням Подільської РДА від 2004 року, ніби почалася реконструкція, яка є начебто підставою для припинення договору оренду від 2000 року. Утім, прокурор встановив, що реконструкція не проводилася та актів передачі не було.

У судовому рішення також йдеться про те, що художники проводжували користуватися приміщення і своєчасно сплачували оренду включно до 2008 року.

Попри це, згідно з розпорядженням від 8 листопада 2004 року, Подільська РДА здала будинок в тимчасову оренду (до закінчення реконструкції) ТОВ «Авіантбуд». У цей же день – 8 листопада – КП «Оренда» уклала договір оренди з «Авіантбудом».

Прокурор у позові вказує, що договір оренди з ТОВ був незаконним, оскільки будинки були в оренді УЖГ при Київській спілці художників з 2000 року.

Таку ж думку підтримав у 2009 році Верховний Суд, який відзначив, що нову оренду з ТОВ було укладено, хоча не скасовано попередню – з «художниками».

Утім, на думку Господарського суду, прокурор необґрунтовано оскаржує оренду «Авіантбудом», не довів, у чому порушення інтересів держави, КМДА і Спілки художників при спірних договорах тощо.

Після відмови у задоволенні позову прокурор ще подавав апеляцію, але її було відхилено.

У жовтні 2007 року будинки А,Б,В включили у перелік об’єктів, що підлягають приватизації. Відтак, у жовтні 2007 року Відділ приватизації комунального майна Подільського району продало приміщення ТОВ «Авіантбуд». Йдеться про такі нежитлові будівлі:

·         18А площею 562,10 кв м, вартістю 2 489 647,00 грн.

·         18Б площею 139,20 кв м, вартістю 574 274,00 грн.

·         18В площею 28,90 кв м, вартістю 93 093, 00 грн.

У 2011 році «Интересный Киев» повідомляв, що ТОВ «Авіантбуд» орендувало будинок під розміщення ресторанного комплексу.

Згідно з ЄДР, роботу Відділу приватизації комунального майна Подільської РДА і КП «Оренда» припинено ще у 2012 році та у листопаді 2015 відповідно.

Тепер у №26 «Наш край»

Аварійно-небезпечний будинок на Андріївському узвозі, 26 має балансоутримувачем Марисенка Вадима Миколайовича.

Будинок №26. Фото - Ігор Розкладай.

У різний час Вадим Марисенко був помічником таких народних депутатів як Олександр Борзих з партії «За єдину Україну!» (4 скликання), Костянтина Бондарєва з «БЮТ» (6 скликання), Андрія Селіварова і Станіслава Мельника з Партії регіонів (7 скликання) і Валентина Нечипоренка (7 скликання, наразі – «Відродження»).

Вадим Марисенко висувався на позачергових виборах травня 2008 року на посаду міського голови Києва.

У його біографії кандидата написано, що з січня 2008 року Марисенко був головою Політичного виконавчого комітету Аграрної партії України, а членом Аграрної партії – з 2006 року.

Разом з тим Марисенко з липня 2001 року до березня 2003 року був радником віце-прем’єр міністра України, з травня 2005 – радником першого віце-прем’єр міністра, з січня 2006 – радником Секретаря РНБО.

У 2002 році Марисенка обрали депутатом Солом’янської РДА Києва, у 2006 році – депутатом Київоблради. Голова постійної комісії з питань фінансових технологій забезпечення розвитку економіки Київської області.

На виборах 2015 року Марисенко був обраний депутатом у Бориспільську РДА від «Нашого краю».

Як показує Google Maps, будинок накрито брезентом. На ньому висить оголошення про продаж і номер телефону. В інтернеті цей номер можна знайти як такий, що належить ріелтору.

№ 24 за 24 мільйони

Будинок за адресою Андріївський узвіз, 24 є прибутковим будинком 1897-1899 років і пам’яткою архітектури і містобудування з 2011 року. А ще він в аварійно-небезпечному стані.

Фото -  Ігор Розкладай.

Як показує Google Maps, будинок також накрито брезентом. На ньому теж висить оголошення про продаж і номер телефону. На сайтах нерухомості будинок на Андріївському узвозі, 24 продається  за 24,59 млн грн (970 тис дол). Ціна за кв м – 38 100 грн. Об’єкт продається під реконструкцію клубного будинку.

У Реєстрі нерухомості інформації про цей будинок немає. Також нерозрафлена кадастрова ділянка.

У Подільській РДА нам повідомили, що балансоутримувач цього будинку невідомий. Порадили звернутися з питанням власника до ДІАЗ «Стародавній Київ» та в Управління охорони культурної спадщини.

«Доступ» так і зробив. Виявляється, що охоронний договір на дім було укладено, проте щоб з’ясувати з ким – «Доступу до правди» знадобилося надіслати другий запит, відповідь на який очікуємо.

№22АБ – Комунальний?

Єдиним будинком на узвозі, що перебуває в комунальній власності, є будинок з дивним номером №22АБ. Він є на балансі КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Подільського району».

Будинок був визнаний непридатним для проживання ще у 1990 році. Утім, як повідомляє Подільська РДА, у ньому досі проживає 2 особи.

Згідно з даними КМДА, станом на жовтень 2011 року будинок значився частиною житлового господарства. №22АБ має площу 179 кв м, з яких житлова – 142 кв м. Первісна вартість, тобто та, що за документами, – 230 тис грн.

Разом з тим, згідно з даними ЄДР, з вересня 2012 року за цією адресою зареєстроване ОСББ «Андріївський узвіз».  Директором з часу заснування значиться Ярослав Дмитренко.  

Дмитренко був/є співвласником декількох фірм – «Імперія мобільного зв’язку» (у стані припинення з 2010), «Магазин вакансій та резюме».

Проте за інформацією веб-сайту Подільської РДА станом на квітень 2016 року будинок 22АБ не перебуває у комунальній власності через наявність ОСББ.

Це свідчить про те, що навколо будинку зараз відбуваються певні процеси, але які і – головне – чим вони загрожують будинкові – нам поки з’ясувати не вдалося.

У наступній публікації «Доступ до правди» продовжить досліджувати аварійні будинки Подолу – комунальної і приватної власності.

Нагадаємо, раніше «Доступ до правди» писав про аварійні будинки у шести районах Києва:

Обережно! Аварійні будинки

Аварійні будинки 2. У Голосіївському районі ремонту не буде

Оксана Ставнійчук, «Доступ до правди»

Верхнє фото Б.Мінделя з гелікоптера, 1981 р. Фото - Історична правда.

Фотографії - Ігор Розкладай, Google Maps.

Документи з Реєстру нерухомості: