Запитувач отримав компенсацію судового збору і повернув гроші ініціативі «На суд за доступ»

19 Вересня 2017 11:00

Запитувач Сергій Денега виграв суд за доступ до публічної інформації, вже отримав компенсацію судового збору і повернув гроші ініціативі «На суд за доступ», яка попередньо допомогла йому оплатити судовий збір.

«Це перше повернення коштів і я надзвичайно щаслива, бо механізм запрацював саме так, як я його замислювала», - прокоментувала «Доступу» Надія Вірна, організаторка ініціативи.  

Як писав «Доступ до правди», Сергій Денега подав запит, в якому попросив надати йому можливість ознайомитися з журналом конфлікту інтересів Вараської міської ради, натомість йому запропонували сплатити за копіювання сторінок журналу.

Запитувач подав позов до суду про порушення статті 14 ЗУ «Про доступ до публічної інформації», де йдеться про обов’язки розпорядника «визначати спеціальні місця для роботи запитувачів з документами чи їх копіями, а також надавати право запитувачам робити виписки з них, фотографувати, копіювати, сканувати їх, записувати на будь-які носії інформації тощо».

Частину судового збору Денега зібрав через Фейсбук, а ще частину – 340 гривень – надала ініціатива «На суд за доступ».

Суд прийняв рішення про відшкодування позивачеві судового збору, але Вараська міська рада є юридичною особою, яка не має рахунків, відтак казначейство не може стягнути суму з такої юридичної особи. Тоді запитувач написав звернення на міського голову з проханням відшкодувати цю суму за рахунок бюджетних асигнувань виконкому.

«Мушу зазначити, що міський голова та бухгалтерія спрацювали швидко і по закону. І час не затягували і асигнування знайшлись. Обійшлося одним моїм зверненням, без виконавчого листа, без заміни боржника через суд , без звернення до казначейства», - прокоментував Сергій Денега.

Нагадаємо, ініціатива «На суд за доступ» створена для компенсації судового збору журналістам та активістам проти органів влади у питаннях доступу до публічної інформації. За задумом організаторки, ті, хто судитимуться за допомогою ініціативи, виграватимуть судові позови, отримуватимуть компенсацію судових витрат та повертатимуть гроші у фонд ініціативи, щоб інші теж могли скористатися допомогою.

 

«Доступ до правди»

Читайте також:

Блог//Як мені вдалося виграти справу і повернути судовий збір

Ініціатива #насудзадоступ підтримала ще два судові позови

Ініціатива «На суд за доступ» оплатила касацію у справі щодо надання інформації про відпустки волинського губернатора

Ініціатива «На суд за доступ» оплатила апеляційну скаргу «Доступу до правди»

Ініціатива «На суд за доступ» підтримала три судових справи. Подано одну апеляцію

Ініціатива «На суд за доступ» компенсуватиме витрати на судовий збір

Хочеш інформацію — бери півтисячі і йди до суду

Меморандум про зменшення судового збору у справах про доступ підписали 77 активістів та журналістів 

 

ЦЕДЕМ: Як розраховується судовий збір у справах з доступу