Коаліція визначила ще 5 переможців, яким допоможе оскаржити в суді порушення доступу

21 Лютого 2018 12:42

Коаліція громадських організацій «За зниження фінансових бар’єрів у справах про доступ до публічної інформації» визначила ще 5 переможців, яким оплатить судовий збір та надасть правову підтримку.

Переможцями стали:

Береза Альона – подала запит до КП «Міськтепловоденергія» Кам’янця-Подільського з проханням надати копію штатного розпису, відомості щодо нарахування заробітної плати та усіх видів доплат його працівникам та фінансову звітність підприємства за 2017 рік, проте її запит було проігноровано.

Болган Валерій, головний редактор одеського видання «ІзбірКом» – надіслав запит до Одеської установи виконання покарань Управління Державної пенітенціарної служби України щодо штатного розпису установи виконання покарань, їхньої зарплати, а також особливостей утримання поголів’я свиней на території установи. У відповідь йому повідомили, що його запит «вивчається», запропонували «відповідним чином оформити запит» та погодитися на витрати з його виконання.

Рудомський Руслан – в інформаційному запиті попросив копії розпоряджень міського голови міста Нетішина Хмельницької області про преміювання посадових осіб виконкому зі січень – жовтень 2017 року, а також просив опублікувати це на сайті. Проте отримав відмову з посиланням на конфіденційність інформації та те, що вона не належить до переліку інформації, що має публікуватися на сайті.

Карпій Дмитро – надіслав запит до керуючої компанії з обслуговування житлофонду про роботи і послуги, надані двома приватними суб’єктами – які саме роботи виконували, їхні ціни та якість виконання, натомість отримав відповідь, що запитувана інформація не є публічною.

Грига Юлія – подала запит до КП «Вінницяоблводоканал»  з вимогою надати копії договорів на закупівлю м’яса та м’ясопродуктів, звіти про які було опубліковано з системі Prozorro. Проте КП відмовило у наданні відповіді, аргументуючи тим, що воно не розпорядник публічної інформації у розумінні ЗУ «Про доступ до публічної інформації».

Коаліція продовжує конкурсний відбір серед випадків відмови надання публічної інформації або надання неповної чи незадовільної відповіді. 

Раніше коаліція обрала 6 переможців, а всього у результаті конкурсу будуть відібрані 12 справ у регіонах України, яким буде надано юридичну підтримку, а судові збори оскаржувачів покрито за рахунок коштів кампанії.

Якщо ви надсилали запит на доступ до публічної інформації до місцевих рад (комунальних підприємств чи інших розпорядників публічної інформації) і запитували суспільно-важливу інформацію у період із серпня по вересень 2017 року і не отримали задовільної відповіді, то організатори конкурсу пропонують Вам:

- юридичну підтримку для оскарження відповіді розпорядника у суді І інстанції

- сплату  судового збору та виконавчого провадження за рахунок коштів кампанії

- пройти тренінги  «Як висвітлювати судовий процес»  та «Доступ до публічної інформації» 

Для цього потрібно:

Надіслати заявку на Конкурс, долучивши  запит копії вашого запиту та відповідь розпорядника.

Як повідомляв «Доступ до правди» українські громадські організації об'єднали свої зусилля, щоб знизити фінансові перешкоди при поданні судових позовів у справах про доступ до публічної інформації.

Мета меморандуму – зменшення судового зору при поданні судових позовів у справах про доступ до публічної інформації.

Меморандум підписали Інститут масової інформації, Центр UA, Інститут розвитку регіональної преси, Центр демократії та верховенства права, Платформа прав людини, Харківська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини та Представництво Американської правозахисної організації Freedom House в Україні.

Зараз судовий збір для фізичних осіб складає 640 грн, а для юридичних осіб – 1600 грн. Збільшення розміру судового збору стало суттєвим бар’єром для громадських активістів та журналістів, які намагаються відстояти своє право на публічну інформацію в суді. Ще більше ускладнила це завдання висока вартість відкриття виконавчого примусового провадження у справах про доступ, де боржником/розпорядником є юридична особа (6 400 грн).

Меморандум відкритий до підписання, це можна зробити тут.

«Доступ до правди»

Читайте також:

12: Триває конкурсний відбір випадків порушення права на доступ

За півроку суди першої інстанції стягнули 60 тисяч гривень за розгляд справ по доступу

 

Знайти і підтримати у суді: оголошено конкурс на 12 випадків порушення права на доступ