Коаліція визначила 6 переможців, яким оплатить судовий збір і виконавчий аванс. Конкурс триває

22 Листопада 2017 09:32

Коаліція громадських організацій «За зниження фінансових бар’єрів у справах про доступ до публічної інформації» визначила 6 переможців, яким оплатить судовий збір та надасть правову підтримку.

Переможцями стали:

1. Ірина Петренюк запитала у міської влади Луцька про утилізацію трупів тварин і причини смерті загиблих тварин. На що отримала відповідь від комунального підприємства «Ласка» про те, що вони є розпорядником лише в частині витрачання бюджетних коштів, що не відповідає закону «Про доступ до публічної інформації».

«В Луцьку КП «Ласка» масово знищує тварин, гроші відмиваються, а міська рада покриває ці злочини й тому свідомо не надає відповіді на на інформаційні запити», - так пояснила свою мотивацію запитувачка.

2. Олексій Чорний пране отримати від Одеської міської ради на запит сканкопії актів виконаних будівельних робіт, довідок про їх вартість виконаних будівельних робіт та витрат та журналу обліку виконаних робіт. За копіювання запитувачеві виставили рахунок на понад 15 тис грн, самостійно ознайомитися з документами не дозволили. Сам запитувач аргументував свій інтерес тим, що хоче отримати інформацію по договорах, за якими, як він підозрює, за один день списали 16 мільйонів гривень.

3. Тарас Боросовський вимагає від Національної ради з питань телебачення і радіомовлення інформацію про майновий стан власників житомирських телеканалів. Юристи коаліції визнали цю справу цікавою для суду: чи зобовязаний регулятор надавати таку інфомрацію на іфномраційні запити, чи вона все-таки є конфіденційною. У випадку, якщо ця справа буде виграна в суді, то вона може стати прецедентом щодо розкриття майнового стану власників інших мовників, також буде цікаво довести її суспільну важливість, - наголосили члени коаліції при обговоренні.

4. Ярина Сенчишин зі Львова намагається отримати від Львівського національного університету інформацію про те, як вираховується вартість штрафу для студентів-бюджетників, але стикається з невиконанням вимог ЗУ «Про доступ до публічної інформації».

У Львівському національному університеті не реєструють запити, надіслані через електронну приймальню

5. Ярослав Гулан просив надати на запит копію контракту головного лікаря обласної дитячої лікарні Закарпаття, проте отримав відмову у звязку з тим, що такий контракт містить песональним дані. Юристи визначили цю справу як таку, що її буде легко виграти в суді.

6. Валентина Куць, яка запитала у Волинської ОДА копії договорів, що укладені із перевізниками на маршруті «Луцьк-Рокині». Їй не надали документи, мотивуючи тим, що вони містять персональні дані підприємців. Суд першої інстанції підтримав запитувачку, проте інформацію досі не надано. Коаліція погодилася підтримати конкурсантку на етапі виконавчого провадження.

 

Коаліція продовжує конкурсний відбір серед випадків відмови надання публічної інформації або надання неповної чи незадовільної відповіді. 

У результаті конкурсу будуть відібрані 12 справ у регіонах України, яким буде надано юридичну підтримку, а судові збори оскаржувачів покрито за рахунок коштів кампанії.

Якщо ви надсилали запит на доступ до публічної інформації до місцевих рад (комунальних підприємств чи інших розпорядників публічної інформації) і запитували суспільно-важливу інформацію у період із серпня по вересень 2017 року і не отримали задовільної відповіді, то організатори конкурсу пропонують Вам:

- юридичну підтримку для оскарження відповіді розпорядника у суді І інстанції

- сплату  судового збору та виконавчого провадження за рахунок коштів кампанії

- пройти тренінги  «Як висвітлювати судовий процес»  та «Доступ до публічної інформації» 

Для цього потрібно:

Надіслати заявку на Конкурс, долучивши  запит копії вашого запиту та відповідь розпорядника.

Як повідомляв «Доступ до правди» українські громадські організації об'єднали свої зусилля, щоб знизити фінансові перешкоди при поданні судових позовів у справах про доступ до публічної інформації.

Мета меморандуму – зменшення судового зору при поданні судових позовів у справах про доступ до публічної інформації.

Меморандум підписали Інститут масової інформації, Центр UA, Інститут розвитку регіональної преси, Центр демократії та верховенства права, Платформа прав людини, Харківська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини та Представництво Американської правозахисної організації Freedom House в Україні.

Зараз судовий збір для фізичних осіб складає 640 грн, а для юридичних осіб – 1600 грн. Збільшення розміру судового збору стало суттєвим бар’єром для громадських активістів та журналістів, які намагаються відстояти своє право на публічну інформацію в суді. Ще більше ускладнила це завдання висока вартість відкриття виконавчого примусового провадження у справах про доступ, де боржником/розпорядником є юридична особа (6 400 грн).

Меморандум відкритий до підписання, це можна зробити тут.

«Доступ до правди»

Читайте також:

12: Триває конкурсний відбір випадків порушення права на доступ

За півроку суди першої інстанції стягнули 60 тисяч гривень за розгляд справ по доступу

Знайти і підтримати у суді: оголошено конкурс на 12 випадків порушення права на доступ 

 

Підписано меморандум за зниження судового збору по доступу