За півроку суди першої інстанції стягнули 60 тисяч гривень за розгляд справ по доступу

13 Жовтня 2017 13:44

За перше півріччя 2017 року суди першої інстанції в Україні отримали 194 справи про порушення права на доступ до публічної інформації. За розгляд цих справ було стягнуто судового збору 60 тисяч гривень.

Такою є відповідь Державної судової адміністрації України на запит юриста Харківської правозахисної групи Василя Мельничука.

Варто зазначити, що залишок нерозглянутих справ у судах першої інстанції на початок року становив 167, тобто цифра є цілком співмірною із тою кількістю справ, що надійшла до усіх судів країни за півроку.

 Експерти звертають увагу назагальне падіння кількості позовів - 15 - 20% за два роки, яке зокрема пов’язують і з високим судовим збором. 

За аналогічний період апеляційні суди України переглянули 131 постанову з доступу, в абсолютній більшості справ, у 103 випадках, рішення суду першої інстанції було залишено без змін.

Запит на інформацію було подано в рамках діяльності громадської коаліції за зниження фінансових бар’єрів у доступі до публічної інформації.

Як відомо, ГО Centre UA, Інститут масової інформації,  правозахисна організація Freedom House, ГО Інститут розвитку регіональної преси, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр демократії та верховенства права, Платформа прав людини та Харківська правозахисна група підписали Меморандум про створення коаліції «За зменшення фінансових бар’єрів у справах по доступу до публічної інформації».

Основна мета кампанії – зменшення судового збору в адмінсудах та скасування авансового внеску у виконавчих провадженнях у справах про доступ.

Зараз судовий збір для фізичних осіб, які бажають оскаржити ненадання/надання неповної інформації до суду, становить 640 грн, для юридичних осіб – 1600 грн. Вартість відкриття виконавчого провадження у справах про доступ, де боржником/розпорядником є юридична особа, коштує 6 400 грн.

На думку підписантів меморандуму, такі високі фінансові бар’єри фактично блокують можливість для багатьох журналістів та громадських активістів відстоювати право на інформацію в суді.

Даний меморандум відкритий для підписання іншими організаціями.

Форма для підписання

«Доступ до правди»

Читайте також:

Знайти і підтримати у суді: оголошено конкурс на 12 випадків порушення права на доступ

 

Підписано меморандум за зниження судового збору по доступу