Знайти і підтримати у суді: оголошено конкурс на 12 випадків порушення права на доступ

27 Вересня 2017 13:57

Коаліція громадських організацій «За зниження фінансових бар’єрів у справах про доступ до публічної інформації» оголосила конкурсний відбір серед випадків відмови надання публічної інформації або надання неповної чи незадовільної відповіді. У результаті конкурсу відберуть 12 справ у регіонах України, яким буде надано юридичну підтримку, а судові збори оскаржувачів покрито за рахунок коштів кампанії.  

Для захисту запитувачів у суді рада проекту відбере 12 місцевих юристів, які візьмуть участь у спеціальному тренінгу із захисту права на доступ до інформації.

Надсилати пропозиції щодо участі у конкурсному відборі пропонується на мейл: olga@imi.org.ua. До конкурсної заявки, написаній у довільній формі, варто долучити запит і відповідь розпорядника.

Як відомо, ГО Centre UA, Інститут масової інформації,  правозахисна організація Freedom House, ГО Інститут розвитку регіональної преси, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр демократії та верховенства права, Платформа прав людини та Харківська правозахисна група підписали Меморандум про створення коаліції «За зменшення фінансових бар’єрів у справах по доступу до публічної інформації».

Основна мета кампанії – зменшення судового збору в адмінсудах та скасування авансового внеску у виконавчих провадженнях у справах про доступ.

Зараз судовий збір для фізичних осіб, які бажають оскаржити ненадання/надання неповної інформації до суду, становить 640 грн, для юридичних осіб – 1600 грн. Вартість відкриття виконавчого провадження у справах про доступ, де боржником/розпорядником є юридична особа, коштує 6 400 грн.

На думку підписантів меморандуму, такі високі фінансові бар’єри фактично блокують можливість для багатьох журналістів та громадських активістів відстоювати право на інформацію в суді.

Даний меморандум відкритий для підписання іншими організаціями.

Форма для підписання

 

«Доступ до правди»