Запрацювала робоча група для вдосконалення законопроектів по доступу

27 Липня 2020 15:46

Перша зустріч робочої групи, яка працюватиме над фіналізацією законопроекту, що внесе прогресивні зміни в сферу доступу до публічної інформації,  відбулась сьогодні, 27 липня, на базі підкомітету з питань інформаційної політики.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомила очільниця підкомітету народна депутатка Євгенія Кравчук.

«Верховна Рада пішла на канікули, але наша робота триває. Не відкладаючи на завтра те, що можна зробити сьогодні, звітую про першу зустріч нашої робочої групи. Підходити до напрацювання оновлень у галузі доступу до публічної інформації будемо комплексно та з урахуванням всіх вже розроблених висновків та рекомендацій як вітчизняних, так і міжнародних експертів»,  — написала Євгенія Кравчук.

До складу групи увійшли Олександр Бурмагін, виконавчий директор ГО «Платформа прав людини»; Галина Смірнова, керівниця проєкту «Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні» Офісу Ради Європи в Україні; Людмила Опришко, медіаюристка ГО «Платформа прав людини»; Тетяна Олексіюк, експертка з питань доступу до публічної інформації; Віта Володовська, медіаюристка ГО «Лабораторія цифрової безпеки»; Ігор Розкладай, медіаюрист «Центр демократії та верховенства права» (ЦЕДЕМ), Ірина Кушнір, співзасновниця ГО «Український інститут з прав людини».

У коментарі «Доступу до правди» народна депутатка зазначила, що робоча група наразі сформована на основі підкомітету з питань інформаційної політики, а вже у вересні, коли розпочнеться сесія і засідання комітету гуманітарної політики, це буде оформлене як офіційне рішення комітету.

Євгенія Кравчук зауважила, що робоча група буде співпрацювати з комітетами Верховної Ради з питань прав людини та з питань цифрової трансформації, щоб створити реально працюючий інструмент.

«На першу половину вересня плануємо мати визначений порядок денний можливих змін у сфері доступу з планом реалізації, щоб у подальшому розпочати широке обговорення у форматі круглих столів та різноманітних дискусійних майданчиків»,  — додала депутатка.

Нагадаємо, із ініціативою створити в парламенті міжкомітетську робочу групу задля доопрацювання законопроектів, покликаних вдосконалити сферу доступу до публічної інформації в Україні та врахування експертних позицій, які пролунали під час експертного обговорення «Законотворчість у сфері доступу до публічної інформації: сучасний стан та перспективи» виступили доповідачі заходу - народні депутати України Микита Потураєв, голова Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, та Євгенія Кравчук.

«Доступ до правди»

Фото - ФБ Євгенії Кравчук