Микита Потураєв: Необхідно створити у Раді робочу групу для вдосконалення законопроектів по доступу

7 Липня 2020 14:00

Необхідно створити в парламенті міжкомітетську робочу групу задля доопрацювання законопроектів, покликаних вдосконалити сферу доступу до публічної інформації в Україні та врахування експертних позицій, які пролунали під час експертного обговорення «Законотворчість у сфері доступу до публічної інформації: сучасний стан та перспективи». З такою ініціативою виступив один із доповідачів – народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв.

«Дискусія показала, що уже зроблено велику роботу, більшість зауважень експертів – слушні. Однозначно бачу, що окремої уваги варта дискусія щодо створення окремої посади Інформаційного уповноваженого («інформаційного комісара»). У нас хороші шанси до вересня вийти на якісний текст законопроекту», - наголосив Потураєв.

Нардеп зауважив,  що закон уже час виводити на "вершину парламентського обговорення у зал" і запропонував створити робочу експертну групу при Комітеті Верховної Ради.

«Як тільки експертна спільнота матиме готову до обговорення редакцію тексту – комітет готовий підлаштуватись по часу та організувати його якісне обговорення. Сучасні інструменти дозволяють зробити це швидко і навіть за умов карантину, наприклад, через Zoom», - додав Микита Потураєв.

Його інціативу підтримала народна депутатка Тетяна Циба, членкиня Комітету Верховної Ради з питань свободи слова, голова підкомітету з питань права громадян на інформацію, а також інші експерти - учасники круглого столу.

Нагадаємо, 7 липня «Доступ до правди» та  ГО «Платформа прав людини» організували круглий стіл  «Законотворчість у сфері доступу до публічної інформації: сучасний стан та перспективи».

В дискусії взяли участь медіа-юристи – експерти у сфері доступу до інформації, а також народні депутати, представники Офісу Омбудсмана і Ради Європи.

Модерував розмову виконавчий директор ГО «Платформа прав людини» Олександр Бурмагін.

 

«Доступ до правди»