Зросли ціни на копіювання документів, які надають за запитом на інформацію

6 Лютого 2020 09:43

Кабінет міністрів України вніс зміни до своєї постанови № 740 від 13 липня 2011 року, якою затверджені граничні норми відшкодування витрат на друк та копіювання документів.

Як нагадали в Центрі демократії та верховенства права,  відповідно до статті 21 Закону «Про доступ до публічної інформації», розпорядники мають право вимагати відшкодування витрат на копіювання і друк документів, у разі якщо обсяг запитуваних документів більш як 10 сторінокРозмір оплати вставлювався постановою №740. Для копіювання та друку однієї сторінки документа формату А4 було передбачено 0,1 відсотка розміру мінімальної заробітної плати станом на дату копіювання чи друку. На час ухвалення цієї постанови сума становила 0,96 грн, а на кінець 2019 року – 4,17 грн.  

Розмір фактичних витрат визначається відповідним розпорядником самостійно, але в межах граничних норм, встановлених Кабінетом Міністрів України. Якщо розпорядник інформації не встановив розміру плати за копіювання або друк, інформація надається безкоштовно.

До вказаної вище постанови було внесено кілька змін. Основна з них – встановлення граничних норм для «виготовлення цифрових копій (сканування) документів». Таким чином, за сканування однієї сторінки А4 розпорядники зможуть встановити розмір відшкодування до 2,10 грн.

Іншою істотною зміною є прив’язка граничних норм до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (раніше це був розмір мінімальної заробітної плати). Втім, остаточні суми не змінились суттєво. Ось, наприклад, граничні норми за копіювання чи друк однією сторінки А4:

Утім, варто пам’ятати, що зазначені норми – це не фіксована вартість друку чи сканування. Це максимум, який дозволено законодавством. Конкретні суми, тобто розміри відшкодування, повинні визначати самі розпорядники інформації залежно від фактичних витрат, понесених на друк, копіювання.

«Доступ до правди»

Читайте також:

Зміни до закону: ЕЦП не вимагається, а електронні документи пересилаються безкоштовно

У Раді зареєстрували законопроєкт про ратифікацію Конвенції про доступ до офіційних документів

Криміналу немає: суд виправдав посадовця, що не надав відповідь на запити журналіста