Криміналу немає: суд виправдав посадовця, що не надав відповідь на запити журналіста

1 Листопада 2019 09:29

Свалявський районний суд виніс виправдувальний вирок голові Полянської об’єднаної територіальної громади Івану Дрогобецькому в справі про порушення права журналістів на доступ до інформації.

Зазначається, що запитувачка - головна редакторка газети «Сила народного контролю – Чоп» Лариса Ступак - просила надати інформацію щодо вичерпного переліку закуплених Полянською сільською радою та її виконавчим комітетом робіт та послуг упродовж 2013 року (мова йде про інформацію щодо проектно-кошторисної документації на будівництво/облаштування тротуарів в с. Поляна, платіжних документів, що підтверджують видатки на вказані роботи тощо).

Посадовець пояснив суду, що на отримані шість інформаційних запитів були підготовлені відповіді. Але обсяг документів, які просила надати журналістка, становив 463 сторінки (безкоштовно запитувачам надають лише інформацію на 10 аркушах, якщо обсяг більший – послуга платна).

Тому запитувачці запропонували надати підтверджуючі документи щодо того, що вона справді є журналісткою, або здійснити оплату витрат на виготовлення та друк. Слідчі оглянули підготовлені документи в приміщенні сільради, засвідчивши їхню наявність.

«Проаналізувавши докази, суд доходить висновку, що вони не доводять винуватості ОСОБА_2 в умисному перешкоджанню професійній діяльності журналіста, що полягала у незаконній відмові у доступі до інформації, адже саме незаконна відмова є кримінально караним діянням», - йдеться у рішенні суду.

Таким чином суд постановив визнати посадовця невинуватим та «виправдати за недоведеністю наявності в діянні обвинуваченого складу вказаного кримінального правопорушення».

Справа розглядалася більше року. Вона була відкрита за ст. 171, в якій ідеться про перешкоджання журналістській діяльності, зокрема і через незаконну відмову у доступі журналіста до інформації. У п. 3 ст. 171 зазначено: дії, передбачені частиною другою цієї статті, якщо вони були вчинені службовою особою з використанням свого службового становища або за попередньою змовою групою осіб, караються штрафом від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Дрогобецький назвав цю справу «політичним переслідуванням» і заявив, що запити були написані з порушеннями законодавства, а також там було неправильно вказане його прізвище.

У свою чергу, Ступак вирішила оскаржувати рішення Свалявського районного суду.

Наразі в апеляційній інстанції розглядається ще одна подібна справа про доступ до публічної інформації. 29 травня 2018 року Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області виніс обвинувальний вирок секретареві Новодавидківської сільської ради Адріанові Скибі, який відмовився надати інформацію на два інформаційні запити Лариси Ступак у справі № 303/3534/17.

Суд ухвалив визнати посадовця винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 171 КК України та призначити йому покарання у вигляді штрафу в розмірі чотириста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 6800 (шість тисяч вісімсот) грн. 00 коп., з позбавленням права обіймати керівні посади на строк один рік. Запобіжний захід відносно посадовця не застосовували.

Причиною розгляду в суді стало те, що пані Ступак надіслала два інформаційні запити до Новодавидівської сільради Мукачівського району, у яких просила надати інформацію про документи на видобуток гравію, глини та піску в річці Латориця, а також відомості про земельні ділянки, які сільрада виділяла на сесіях у 2010 – 2015 роках.

У відповідь Новодавидківська сільрада послалася на вимоги п.5 ст.19 ЗУ «Про доступ до публічної інформації», відповівши: «Оскільки інформацію про вашу газету ми не знайшли в жодному офіційному джерелі, то просимо при повторному запиті, якщо такий буде сформовано, надати копії офіційних документів (витяг з ЄДРПУО, свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи, виписку з ЄДРПОУ, посвідчення журналістів)».

Секретар Новодавидківської сільської ради свою вину у вчиненні кримінального правопорушення не визнав та пояснив, що він «прискіпливо ставився до запитів про надання інформації з огляду на минулий досвід роботи». І на момент отримання запиту він зробив запит, чи зареєстрована газета «СНК» у Державному реєстрі друкованих засобів масової інформації.

Після оголошення вироку він подав апеляційну скаргу, яку наразі розглядає Закарпатський апеляційний суд.

Як писав «Доступ», за позовом Лариси Ступак Хустський районний суд Закарпатської області в жовтні 2017 року виніс вирок голові Нижньобистрівської сільської ради за порушення права журналіста на доступ до інформації. Суд ухвалив визнати голову села винним у скоєнні кримінального правопорушення (злочину), призначив штраф 200 неоподаткованих мінімумів – 3 400 гривень (звільнено на підставі акту амністії), відшкодування судових витрат і витрат на правову допомогу потерпілої – 7 680 грн. Це був перший випадок, коли журналістка виграла кримінальне провадження по доступу за 171 статтею ККУ.

Читайте також:

На Закарпатті суд розглядає другу кримінальну справу по доступу

На Закарпатті передано до суду перше кримінальне провадження за незаконну відмову у доступі журналіста до інформації

Голова сільради вимагає долучити до інформаційного запиту свідоцтво про реєстрацію газети

На Закарпатті журналістка виграла кримінальне провадження по доступу за 171 статтею ККУ

«Доступ до правди»