Зміни до закону: ЕЦП не вимагається, а електронні документи пересилаються безкоштовно

11 Грудня 2019 12:15

В законопроекті 2260, за який Верховна рада проголосувала 6 грудня, міститься низка змін до закону України «Про доступ до публічної інформації».

Зокрема законодавці прописали окремо норму про те, що електронний цифровий підпис для подачі запитів не вимагається, а електронні відповіді на запит мають надаватися безкоштовно.

Норми про ЕЦП не було і в попередній редакції закону, проте деякі розпорядники, вимагали, щоб інформаційні запити, які надсилалися електронною поштою були підписані ЕЦП. Бували випадки, коли суд також ставав на бік таких розпорядників.

Наприклад, Солом’янський районний суд Києва не побачив порушення з боку голови Державної архівної служби, який відмовився надати відповідь у зв’язку з тим, що запит, надісланий в електронній формі, не містив електронного цифрового підпису.

Тепер ст. 19 доповнено такою нормою: «Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні запиту на інформацію з використанням засобів електронного зв’язку не вимагається».

Також ст. 21 доповнено частиною 5, яка передбачає, що пересилання електронного документа, навіть якщо в ньому більше 10 сторінок, здійснюється безкоштовно.

«Надання інформації, яка відображена в електронних документах, що не потребує їх копіювання або друку у тому числі з метою відокремлення (приховування) інформації з обмеженим доступом, шляхом їх надсилання на вказану в запиті адресу електронної пошти, здійснюється безоплатно».

Раніше цього пункту в законі не було. Натомість передбачалося, що у разі якщо задоволення запиту на інформацію передбачає виготовлення копій документів обсягом більш як 10 сторінок, запитувач зобов'язаний відшкодувати фактичні витрати на копіювання та друк.

Також з тексту закону анахронічний «факс», зате з’явилося слово «сканування».

Закон перебуває на підписі у Президента України.

«Доступ до правди»