Інформація про премії вчителів є публічною – на запит надаються і прізвища, і суми

10 Грудня 2019 07:01

Управління освіти Святошинської районної в місті Києві адміністрації не надало запитувачеві вичерпну інформацію щодо преміювання працівників спеціалізованої школи № 185. Запит і відповідь на нього опубліковані на платформі «Доступ до правди».

Запитувач попросив надати йому наказ про преміювання працівників СШ № 185 за підсумками ІІІ кварталу, а також повідомити, які стягнення, на кого і коли були накладені за період із січня 2018 по листопад 2019 року, та яким наказом регламентовано кількість кабінетів у школах району.

У свою чергу, розпорядник надав інформацію на вказані питання, однак у документах були приховані прізвища працівників школи. Коли ж запитувач вказав, що це порушення Закону «Про доступ до публічної інформації», в управлінні освіти з цим не погодилися.

Читайте також: Доступ до школи. Що треба знати, щоб отримати інформацію про освіту?

 

На думку адвокатеси, медіа-юристки громадської організації «Платформа прав людини» Людмили Опришко, в цьому випадку розпорядник інформації порушує закон.

«Відповідно до частини 5 статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» заборонено обмежувати доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно. В свою чергу абзац другий частини 3 статті 5 Закону України «Про захист персональних даних» передбачає, що до інформації з обмеженим доступом не належить інформація про отримання у будь-якій формі фізичною особою бюджетних коштів, державного чи комунального майна, крім випадків, передбачених статтею 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації"», – зазначила Опришко.

Вона зауважила, що в школах, які є установами комунальної форми власності, заробітні плати та премії учителям та іншим працівникам виплачуються за рахунок бюджетних коштів.

«Відповідно, інформація про прізвища, імена, по батькові фізичних осіб, які їх отримали, не може обмежуватись у доступі. З огляду на це, відповідь на запит, у якій відсутні (закриті) відомості про прізвища, імена та по-батькові конкретних осіб, які отримали премії із зазначенням розміру премій, отриманих кожним із співробітників школи, є неповною відповіддю на запит, що порушує Закон «Про доступ до публічної інформації», – підсумувала адвокатеса.

Читайте також: Персональні дані чи публічна інформація? Як суд визначив суспільний інтерес у запиті про освіту вчителів

«Доступ до правди»