Персональні дані чи публічна інформація? Як суд визначив суспільний інтерес у запиті про освіту вчителів

13 Листопада 2019 07:23

Одеський апеляційний адміністративний суд  дійшов висновку, що інформація про освіту та кваліфікаційний рівень учителів є публічною, а її розголошення не може завдати істотної шкоди інтересам працівників навчальних закладів. Про цю справу йдеться в огляді судової практики у сфері доступу до публічної інформації, що її здійснює Український інститут із прав людини.

В УІПЛ наголошують, що впродовж 2018-2019 років національні суди неоднразово визначали, яка інформація становить суспільний інтерес. До такої інформації було віднесено й відомості про вчителів школи.

У справі № 661/4138/17 заявниця звернулась до відділу освіти Новокаховської міської ради із запитом, в якому просила надати інформацію про кожного з перелічених педагогічних працівників Дніпрянської ЗОШ. Запитувачка просила надати відомості про базову освіту вчителів, їхню участь у заходах із підвищення кваліфікації та дані про успішність проходження атестаційних комісій за останні 6 років. Крім того, запитувачку цікавила інформація про присвоєний учителям кваліфікаційний рівень, згідно якого фахівець обіймає посаду та виконує службові обов'язки, а також рішення, розпорядження й накази, згідно яких службовець обіймає ту чи іншу посаду.

Однак відділ освіти відмовився надавати інформацію, пославшись на те, що вона нібито не є публічною, а натомість ідеться про персональні дані конфіденційного характеру, тож учителі заборонили їх поширювати.

Читайте також: Доступ до школи. Серія безкоштовних вебінарів про те, як отримати інформацію про освіту

У свою чергу, Одеський апеляційний адміністративний суд зазначив, що інформація про освіту педагогічних працівників та дані про умови їх призначення на посаду є важливою для суспільства, оскільки пов'язана з процесом здобуття середньої освіти, а тому рівень їх освіти має відповідати певним державним стандартам, а тому, без сумніву, становить суспільний інтерес.

Крім того, наголошується, що відомості стосуються виключно обов'язкової при працевлаштуванні освіти.

«Поширення інформації про освіту особи, що виконує делеговані функції в галузі освіти і обов'язковою умовою для зайняття посади якої є наявність освітньої кваліфікації, не може завдати шкоди захищеним інтересам особи, що їх надала. Однак, у своїй відповіді відділом Новокаховської міської ради не наведено, яким чином розголошення інформації про освіту та кваліфікаційний рівень працівників навчального закладу може завдати істотної шкоди інтересам працівникам. А навіть у разі існування такої шкоди відділ освіти у відповіді мав оцінити її ймовірність та обґрунтувати, чи шкода від оприлюднення такої інформації переважає суспільний інтерес в її отриманні», – зазначається у рішенні суду.

Таким чином, Одеський апеляційний адміністративний суд дійшов висновку, що відділом освіти обмежено доступ до публічної інформації без додержання сукупності всіх трьох умов, закріплених у статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації», а тому відмова у задоволенні інформаційного запиту є протиправною.

«Відтак, звичайно людина може заборонити поширення своїх персональних даних, одна якщо вони є суспільно необхідною інформацією, їх поширення не буде становити порушення її права на повагу до приватного життя», – підсумували в УІПЛ.

Читайте також: Школа не надала інформацію про фінансування: «Усе на сайті казначейства»

«Доступ до правди»