Справу про відкриті дані реєстру ДАБІ розглядатиме Верховний Суд

4 Березня 2020 07:40

Ініціатива OpenUp подала касаційну скаргу до Верховного Суду України щодо ненадання даних реєстру дозволів Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ). Про це «Доступу до правди» повідомила координаторка ініціативи Надія Бабинська (Вірна).

За її словами, медіа-юристка Тетяна Олексіюк, яка представляє інтереси ініціативи в суді за підтримки громадської організації «Платформа прав людини», підготувала касаційну скаргу, тож справа буде розглядатись у Верховному суді України.

Бабинська пояснила, що ініціатива запитувала реєстр дозвільних документів ДАБІ, що містяться на сайті у вигляді сторінки-таблиці, яка постійно оновлюється.

«Тобто, вона не є машиночитною (не піддається автоматичній обробці), та зміни там важко відслідкувати. А зміни в такому реєстрі — це важливе питання контролю і моніторингу, адже реєстр — це про будівництво, про компанії-забудовників. Тобто цінність цих даних надважлива, з огляду на проблемні будівництва в містах України. Однак дані були оприлюднені у форматі відкритих даних лише в грудні 2019 року. І міністр цифрової трансформації Михайло Федоров зауважив, що там «поганий стан даних, явні сліди багаторазового переписування даних, приховування даних …, і все це супроводжувалося дуже цікавими коментарями одразу в реєстрі», – розповіла Бабинська.

Тим часом Шостий апеляційний адміністративний суд не побачив проблем в тому, що ДАБІ ігнорує запит на доступ до публічної інформації. Таким чином Шостий апеляційний адміністративний суд  залишив рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 1 листопада 2019 року без змін.

Суд став на бік відповідача, який стверджує, що відповідно до Порядку доступ користувачів до даних реєстру здійснюється безоплатно через офіційний веб-сайт Держархбудінспекції. І це, на думку суду, забезпечує загальний доступ до реєстру.

«При цьому, суд не цитує статтю 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації», де вказано, що «відповідь розпорядника інформації про те, що інформація може бути одержана запитувачем із загальнодоступних джерел, або відповідь не по суті запиту вважається неправомірною відмовою в наданні інформації». Так само не зважає на те, що цей же закон зобов'язує розпорядників оприлюднювати і надавати у відповідь на запит публічну інформацію у форматі відкритих даних», – наголосила координаторка ініціативи OpenUp.

Нагадаємо, в грудні 2018 року Державна архітектурно-будівельна інспекція відмовилася надати на запит Реєстр дозвільних документів у форматі відкритих даних. Після чого Бабинська подала позов до Окружного адміністративного суду міста Києва. Таким чином справа розглядається у судах різних інстанцій уже більше року.

«Доступ до правди»

Читайте також: 

Запитувачка вимагає від ДАБІ Реєстр дозвільних документів у форматі відкритих даних. Буде суд

Якісно і сердито: громадськість пропонує уряду відкрити 10 пріоритетних наборів даних

Суд визнав, що Мін’юст незаконно приховував 70% головного бізнес-реєстру

Блог Надії Бабинської/ Реєстр Мін'юсту — чому так складно відкрите відкрите