Запитувачка вимагає від ДАБІ Реєстр дозвільних документів у форматі відкритих даних. Буде суд

3 Грудня 2018 10:51

Державна архітекурно-будівельна інспекція (ДАБІ) відмовила запитувачці надати на запит Реєстр дозвільних документів, який розміщено за лінком http://91.205.16.115/declarate/list.php, а саме всі відомості за наступними категоріями відповідно до існуючих в реєстрі (№ ІДАБ, Документ, Об`єкт, категорія, замовник, технічний нагляд, проектувальник, авторський нагляд, підрядник, інформація про земельну ділянку), тобто усі відомості, передбачені Порядком ведення єдиного реєстру документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт і засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, відомостей про повернення на доопрацювання, відмову у видачі, скасування та анулювання зазначених документів.

Запитувачці було відмовлено у наданні інформації, як вказано «з технічних причин»,  та поінформовано про можливість ознайомитися з нею на офіційному сайті Державної архітектурно-будівельної інспекції України.

«Так, звичайно, що інформацію можна отримати з сайту ДАБІ. Однак вона не є машиночитною і не відповідає визначенню відкритих даних, доступ до яких повинен бути наданий у відповідності до ст. 10-1 ЗУ «Про доступ до публічної інформації». Тобто, ДАБІ має оприлюднювати дані з Реєстру у вигляді таблиці чи в іншому машиночитному форматі, або ж надавати доступ до даних через інтерфейс прикладного програмування. Також треба забезпечити версійність даних, щоб відслідковувати зміни, які вносяться в Реєстр. Наразі ми маємо лишень таблицю в HTML, в яку без жодного стороннього контролю можна вносити зміни, але з яким розробники, аналітики без додаткової зайвої роботи, не можуть повноцінно працювати. Окрім того наразі діє багато продуктів, додатків, які використовують дані з Реєстру задля інформування громадян щодо історії і законності того чи іншого будівництва. Тобто запит на дані є, але машиночитних даних немає, хоча в ДАБІ вони мають бути. Тому ДАБІ має виконувати ЗУ "Про доступ" в частині доступу до публічної інформації в форматі відкритих даних», - так прокоментувала Надія Бабинська, чому її не задовольняє відповідь ДАБІ, більше того – вона вирішили оскаржити її до суду.

Як зазначається в позові до Окружного адміністративного суду міста Києва, частина 1 статті 10-1 Закону України «Про доступ до публічної інформації» передбачає, що розпорядники інформації зобов’язані надавати публічну інформацію у формі відкритих даних на запит, оприлюднювати і регулярно оновлювати її на єдиному державному веб-порталі відкритих даних та на своїх веб-сайтах.

Крім того, відповідно до частини 2 статті 22  Закону України «Про доступ до публічної інформації» відповідь розпорядника інформації про те, що інформація може бути одержана запитувачем із загальнодоступних джерел вважається неправомірною відмовою в наданні інформації.

Судовий збір оплачує ініціатива #насудзадоступ, юридичну підтримку надає медіа-юристка Тетяна Олексюк. 

«Доступ до правди»