Рада ратифікувала Конвенцію про доступ до офіційних документів

20 Травня 2020 11:57

Верховна Рада проголосувала за законопроєкт №0032 «Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів».

Ратифікацію конвенції підтримали 305 народних депутатів.

«Ратифікація Конвенції сприятиме подальшому підвищенню прозорості в діяльності органів державної влади та стандартів прав людини в Україні», наголошується у пояснювальній записці.

Таким чином, Україна стала десятою країною, необхідною для набрання Конвенцією чинності. Раніше цей документ ратифікували дев’ять країн – Швеція, Боснія і Герцеговина, Естонія, Фінляндія, Норвегія, Молдова, Хорватія, Чорногорія та Литва. Враховуючи те, що Конвенція набуває чинності з десятою ратифікацією, Україна ввійде в історію, запустивши в дію цей важливий міжнародний документ.

Нагадаємо, законопроєкт був зареєстрований у Раді 31 січня.

Україна підписала Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів у квітні 2018 року. Проте голосування за ратифікацію було зірвано в парламенті попереднього скликання (законопроєкт не набрав необхідної кількості голосів, у тому числі й через активну протидію Радикальної партії та її лідера).

Із вересня 2019 року Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики нового складу парламенту актуалізував необхідність ратифікації. Було направлено листи, пройдено етап погоджень у міністерствах. 17 січня Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України підтримала ратифікацію Тромської конвенції. 

Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів, або Тромську конвенцію (її текст було підписано в місті Тромсо, Норвегія), відкрили для підписання 18 червня 2009 року. Він вступає в силу після того, як 10 держав-членів Ради Європи його ратифікують.

Читайте також: Звернення громадських організацій щодо ратифікації Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів

Як пояснив юрист громадської організації «Центр демкоратії та верховенства права» Ігор Розкладай, Тромська конвенція – це перший міжнародний документ, у якому держави не лише визнають право на доступ до інформації, а й погоджуються забезпечувати таке право і співпрацювати у сфері доступу. Зокрема, країни-учасниці створять міжнародні моніторингові органи.

Конвенція гарантує право на доступ до документів, що перебувають у володінні органів влади, будь-якій особі без пояснення намірів та причин отримання інформації, подальшого використання документів. Крім того, документ встановлює систему моніторингу, спрямовану на забезпечення країнами-підписантами належної та ефективної імплементації положень конвенції, розвитку права на доступ до офіційних документів.

Також Тромська конвенція містить положення щодо врахування суспільного інтересу в інформації, відображеній в офіційному документі, та надання документа, якщо цей інтерес переважить шкоду, завдану інтересам, визначеним законодавством. Документ встановлює обов’язок для розпорядників належним чином поводитися з документами для того, щоб вони були легко доступні.

Проте головним нововведенням Конвенції Тромсо для України стане створення нових органів: Групи міжнародних експертів та Наради сторін (створюється на рівні Страсбургу і за фінансів Ради Європи). Так, учасники Групи будуть стежити за застосуванням положень документа, вивчати досвід країн та обмінюватися ним. Зокрема, для цього експерти зможуть співпрацювати із громадським сектором. Другим органом Конвенції стане Нарада сторін – комісія з представників країн-учасниць, яка розглядатиме зміни до документа та вивчатиме рекомендації експертів.

 «Доступ до правди»