Звернення громадських організацій щодо ратифікації Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів

3 Вересня 2018 19:25

Ми, громадські організації, що нижче підписалися звертаємося до Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції із закликом підтримати питання ратифікації Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів (Конвенція Тромсо), законопроект №0195.

Конвенція Тромсо була підписана Україною 12 квітня 2018 року і є першим міжнародним документом у сфері доступу до публічної інформації, що буде мати обов’язковий характер для країн, що її ратифікували. На сьогодні Конвенцію ратифікували 9 країн, а це означає, що до набуття нею чинності необхідна лише одна ратифікація від країни-підписанта. Україна має унікальний шанс стати країною, що введе Конвенцію в дію і підніме сферу доступу до публічної інформації на якісно новий. 

Відповідно до частини другої статті 2 Конвенції країни-підписанти мають здійснити всі необхідні заходи, в тому числі внести зміни до національного законодавства, щоб забезпечити ті мінімальні стандарти, які закріплені у Конвенції. Проте, чинний Закон України «Про доступ до публічної інформації», що діє з 2011 року, розроблявся з урахуванням основних положень Конвенції, відтак жодних радикальних змін до нашого законодавства не доведеться вносити.

Новим не тільки для України, а й для всієї міжнародної спільноти є встановлення системи моніторингу, який буде спрямовано на забезпечення країнами-підписантами належної та ефективної імплементації положень Конвенції, розвитку права на доступ до офіційних документів.

Наразі європейська громадськість справді постала перед необхідністю розробки і прийняття міжнародного механізму, який би заклав універсальні основи для здійснення особами права на доступ до офіційних документів. На міжнародному рівні наразі відсутній універсальний документ, який би зобов’язував держави-учасниці визнавати право на доступ до інформації.

Ратифікуючи Конвенцію, Україна не лише декларує прихильність до принципу відкритості діяльності органів влади, але і демонструє здатність до повноцінної участі у виробленні міжнародних стандартів і поширенні найкращих практик у сфері доступу до інформації. Підписання Конвенції є також елементом вибудовування Україною іміджу проактивного регіонального лідера, що здатний поширювати свої найкращі практики і експертизу серед інших країн. 

Підписанти:

Центр демократії та верховенства права

Платформа прав людини

«Детектор медіа»

«Доступ до правди»

Інститут масової інформації

Український інститут з прав людини

Інститут розвитку регіональної преси