Україна підписала конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів

16 Квітня 2018 09:51

Україна підписала конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів. Конвенція передбачає мінімальні стандарти в сфері доступу до публічної інформації та при цьому не забороняє державам-учасницям запроваджувати норми, які дозволяють більший доступ до інформації, повідомляє «Детектор медіа».

«Тільки що в Копенгагені підписали вкрай важливі документи: Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів; Європейську конвенцію про вручення за кордоном документів з адміністративних справ; Європейську конвенцію про отримання за кордоном інформації та доказів в адміністративних справах; Протокол, що вносить зміни в Додатковий протокол до Конвенції про передачу засуджених осі», - написав на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook міністр юстиції Павло Петренко.

Нагадаємо, що Комітет Міністрів Ради Європи прийняв конвенцію про доступ до офіційних документів 27 листопада 2008 року. Конвенція була відкрита для підписання 18 червня 2009 року і стала першим міжнародним документом, який гарантує право на доступ до офіційних документів органів публічної влади.

Конвенція передбачає мінімальні стандарти в сфері доступу до публічної інформації та при цьому не забороняє державам-учасницям запроваджувати норми, які дозволяють більший доступ до інформації.

У грудні 2010 року в звіті за підсумками антикорупційного моніторингу в рамках Стамбульського плану дій по боротьбі з корупцією Організації економічного співробітництва і розвитку України було рекомендовано підписати і ратифікувати Конвенцію.

Раніше повідомлялося, що Валерія Лутковська під час перебування на посаді Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини звернулася до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням приєднатися до Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів, що, на думку омбудсмена, сприятиме впровадженню в Україні міжнародних стандартів.

Ця Конвенція була прийнята Радою Європи у м. Тромсо (Норвегія) і з 2009 року є відкритою для підписання усіма країнами Європи. На сьогодні її підписали 15 країн, проте з них лише 9 (Норвегія, Швеція, Угорщина, Боснія і Герцеговина, Чорногорія, Литва, Фінляндія, Естонія та Молдова) ратифікували цей документ. Таким чином, для того, щоб Конвенція набула чинності необхідна лише одна ратифікація і в України є всі шанси стати цією десятою країною, що виведе сферу доступу до публічної інформації на новий, міжнародний рівень.

«Доступ до правди»