«Нафтогаз» відповів, що контрактів з американськими лобістами не має, хоча Мін’юст США їх і зафіксував

29 Серпня 2017 11:06

На другий запит Тетяни Козирєвої, журналістки «Української правди», щодо контрактів з бельгійською компанією CabinetDN та американською компанією ValueBridge, НАК «Нафтогаз» надіслав відповідь, що таких контрактів не існує.

«Зазначена відповідь суперечить змісту веб-сайту Міністерства юстиції США. Під час оскарження в суді попередньоі відповіді НАК «Нафтогаз» до матеріалів справи було залучено офіційний переклад звіту лобістської компанії. Вони знаходяться у відкритому доступі і подаються організаціями в США з 40-х років минулого століття. Згідно тих відомостей, «Нафтогаз» має контракти з названими компаніями, а щодо однієї навіть є дані про предмет і вартість послуг», - прокоментував «Доступу до правди» Олександр Бурмагін, юрист ГО «Платформа прав людини, який здійснював юридичний супровід позову.  

Як писав «Доступ до правди», перший запит до «Нафтогазу» щодо лобістських партнерів у США Тетяна Козирєва надіслала ще у квітні й отримала відповідь, що ці відомості становлять комерційну таємницю, а НАК «Нафтогаз» не є розпорядником.

Відповідь було оскаржено в Окружному адміністративному суді міста Києва, який визнав дії відповідача неправомірними і зобов’язав компанію розглянути запит повторно і таки надати відповідь у межах ЗУ «Про доступ до публічної інформації».

В ході розгляду справи, НАК «Нафтогаз» подав заперечення на позов, у якому пояснив, що не надав на інформаційний запит копії контрактів, укладених із бельгійською компанією CabinetDN та американською компанією ValueBridge, бо «національна акціонерна компанія «Нафтогаз» не укладала контрактів з бельгійською компанією CabinetDN та американською компанією ValueBridge».

У судовому засіданні Тетяна Козирєва подала витяг з відкритого реєстру Мін’юсту США fara.gov, до якого в обов’язковом порядку вноситься інформація про усі контракти американських компаній з іноземними агентами. Згідно з даними документу, в американської компанії ValueBridge, яка є субпідрядником бельгійської компанії CabinetDN, є договір з українською компанією «Нафтогаз», відповідно до якого вона надає допомогу у питаннях комунікації та зв’язків з громадськістю.

Джокер з реєстру: як журналістка піймала на брехні «Нафтогаз»

Тоді суд нагадав сторонам, що наявність контрактів не є предметом позову й ухилився від оцінки того, що «Нафтогаз» подав суду інформацію, яка спростовується даними Мінюсту США.

Зараз Козирєва та її захисник готують скаргу до Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

«Якщо не вдасться отримати документи таким чином, знов будемо звертатись до суду за захистом права на доступ до публічної інформації», - сказав «Доступу» Олександр Бурмагін.

«Доступ до правди»

Читайте також:

Джокер з реєстру: як журналістка піймала на брехні «Нафтогаз»

Журналістка «Української правди» подала позов проти НАК Нафтогаз України

«Нафтогаз» пояснив у суді, що не надав на запит контрактів з американськими лобістами, бо не укладав їх 

Cуд зобов’язав «Нафтогаз» повторно розглянути запит журналістки «Української правди» щодо американських лобістів