«Львівелектротранс» 2 роки приховував, скільки отримує його керівництво. Але зрештою програв суд

7 Жовтня 2019 10:29

Львівський окружний адміністративний суд виніс рішення у справі комунального підприємства «Львівелектротранс» за доступ до інформації. Судова тяганина тривала понад два роки.

«…Протиправні дії ЛКП «Львівелектротранс» призвели до порушення права на доступ до публічної інформації, яке підлягає захисту в судовому порядку», – йдеться у рішенні суду.

З-поміж іншого, також наголошується, що запитувана інформація – штатний розпис комунального підприємства і грошові виплати працівникам – є публічною, а не конфіденційною.

«Суд звертає увагу, що матеріали справи не містять доказів, що підтверджують віднесення запитуваної позивачем інформації до конфіденційної інформації. Ба більше, згідно наданої ЛКП «Львівелектротранс» оскаржуваної відповіді не видно, що таку інформацію віднесено до конфіденційної, тоді як судом встановлено, що така інформація є суспільно необхідною, а комунальні підприємства є її розпорядниками відповідно до пункту 4 частини другої статті 13 Закону №2939-VІ. Таким чином, судом не встановлено, а відповідачем не доведено наявності правових підстави для відмови у наданні інформації та документів на запит позивача на публічну інформацію, а тому такі дії відповідача є протиправними», – зазначається у рішенні.

Таким чином суд зобов`язав «Львівелектротранс» надати протягом 5 робочих днів з дня набрання чинності рішення суду відкриту публічну інформацію про штатні оклади. Із підприємства буде стягнуто 640 гривень судових витрат.

«Львівелектротранс» може подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів із дня складення повного судового рішення.

Нагадаємо, в липні 2017 року журналістка Наталія Патрікєєва звернулася до суду через відмову КП «Львівелектротранс» надавати інформацію про штатні оклади (у тому числі премії та інші нарахування) керівництва – директора та його заступників – підприємства, а також юриста ЛКП «Львівелектротранс» та начальника відділу інформації та зав’язків з громадськістю.

У позовній заяві було дві вимоги: визнати протиправними дії ЛКП «Львівелектротранс», що виявились у відмові надати позивачу публічну інформацію та зобов’язати підприємство надати ці дані.

Спочатку представник «Львівелектротрансу» всіляко намагався затягнути справу та переносив засідання, а потім провадження зупинили взагалі. Це сталося після того, як відповідач подав клопотання про зупинення провадження до того часу, поки Франківський суд не вирішить іншу справу: у вересні 2017 року юрист «Львівелектротрансу» Ігор Бегей подав позов до свого підприємства про визнання права на обмеження доступу інших осіб до інформації про штатний оклад. У клопотанні представник комунального підприємства запевнив, що ці справи взаємопов’язані. Можна припустити, що юрист ЛКП «Львівелектротранс» спеціально подав позов до підприємства, щоб використати його у справі з доступу до інформацію про зарплати.

У відповіді на запит про штатні оклади «Львівелектротранс» наполягав, що запитувана інформація не стосується використання підприємством бюджетних коштів, а відтак ЛКП «Львівелектротранс» не є розпорядником цієї інформації.

А в запереченні до позову КП «Львівелектротранс» доводив, що не є належним відповідачем, а «у позові йдеться про персоналізовану інформацію щодо розміру нарахування працівникам зарплати, які, як фізичні особи є власниками своєї нарахованої зарплати, а відтак і розпорядниками інформації щодо неї».

Детально ознайомитися із рішенням суду можна тут.

«Доступ до правди»

Читайте також:

Справа за доступ проти ЛКП «Львівелектротранс»: суд зупинив провадження

Суд знову оголосив перерву у розгляді справи журналістки «Доступу до правди» проти ЛКП «Львівелектротранс»

«Чому я розпорядник?!»: як «Львівелектротранс» вимагав пояснень у суді

К – комунальне. Чому я подала до суду на «Львівелектротранс»

Львівський суд відкрив провадження у справі журналістки «Доступу до правди» проти КП «Львівелектротранс»

КП «Львівелектротранс» відмовляється надавати інформацію про зарплати працівників