Справа за доступ проти ЛКП «Львівелектротранс»: суд зупинив провадження

4 Червня 2018 10:27

Суд у справі проти комунального підприємства «Львівелектротранс» за доступ до інформації  тривав майже рік і нарешті з’явилася перша ухвала – про зупинення провадження у справі.

Це означає, що суд триватиме, а «Львівелектротранс» продовжить приховувати інформацію про заробітні плати керівників та юристів підприємства.

У чому була суть позову?

У липні 2017 року журналістка «Доступу до правди» Наталія Патрікєєва звернулася до суду через відмову КП «Львівелектротранс» надавати інформацію про штатні оклади (у тому числі премії та інші нарахування) керівництва –  директора та його заступників – підприємства, а також юриста ЛКП «Львівелектротранс» та начальника відділу інформації та зав’язків з громадськістю.

У позовній заяві було дві вимоги: визнати протиправними дії ЛКП «Львівелектротранс», що виявились у відмові надати позивачу публічну інформацію та зобов’язати підприємство ці дані надати.

Чому справу призупинили?

Спочатку представник «Львівелектротрансу» всіляко намагався затягнути справу та переносив засідання, а потім провадження зупинили взагалі.

Відповідач подав клопотання про зупинення провадження до того часу, поки Франківський суд не вирішить іншу справу.

У вересні 2017 року юрист «Львівелектротрансу» Ігор Бегей подав позов до свого підприємства про визнання права на обмеження доступу інших осіб до інформації про штатний оклад.

У клопотанні представник комунального підприємства запевнив, що ці справи взаємопов’язані, а результат розгляду справи Бегея може вплинути на розгляд справи Патрікєєвої.

Фактично, можна припустити, що юрист ЛКП «Львівелектротранс» спеціально подав позов до підприємства, щоб використати його у справі з доступу до інформацію про зарплати.

Як свою відмову надавати інформацію аргументує «Львівелектротранс»?

У відповіді на запит про штатні оклади «Львівелектротранс» зазначив, що запитувана інформація не стосується використання підприємством бюджетних коштів, а відтак ЛКП «Львівелектротранс» не є розпорядником цієї інформації.

У запереченні до позову КП «Львівелектротранс» доводив, що воно не належний відповідач у цій справі і просив провести зміну відповідача, залучивши Управління транспорту департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради.

Крім того, підприємство каже,  що «у позові йдеться про персоналізовану інформацію щодо розміру нарахування працівникам зарплати, які, як фізичні особи є власниками своєї нарахованої зарплати, а відтак і розпорядниками інформації щодо неї».

Позов проти ЛКП «Львівелектротранс» склав юрист ГО «Платформа прав людини» Олександр Бурмагін.

Судовий збір оплатила ініціатива #насудзадоступ, започаткована журналісткою Надією Вірною.

«Доступ до правди»

Читайте також:

Суд знову оголосив перерву у розгляді справи журналістки «Доступу до правди» проти ЛКП «Львівелектротранс»

«Чому я розпорядник?!»: як «Львівелектротранс» вимагав пояснень у суді

К – комунальне. Чому я подала до суду на «Львівелектротранс»

Львівський суд відкрив провадження у справі журналістки «Доступу до правди» проти КП «Львівелектротранс»

КП «Львівелектротранс» відмовляється надавати інформацію про зарплати працівників