ІМІ: У січні зафіксовано 2 випадки обмеження доступу журналістів до інформації

11 Лютого 2020 07:03

У січні 2020 року експерти ІМІ зафіксували два випадки обмеження доступу журналістів до інформації. Про це свідчать дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації «Барометр свободи слова».

Зокрема йдеться про такі порушення:

1.Офіс президента засекретив журнал відвідувачів

31 січня Офіс президента відмовив програмі «Схеми» в наданні інформації про відвідувачів і мету їхніх зустрічей, заявивши, що це «конфіденційна інформація». 

«Ведення робочих журналів (журналів відвідувачів)... є допоміжним документом для зручності роботи співробітників служби охорони під час допуску відвідувачів», – йдеться у відповіді за підписом т.в.о керівника департаменту доступу до публічної інформації Офісу президента Тамари Козицької.

В ОП зазначили, що «інформація про відвідувачів є конфіденційною», і також відмовилися надати на запит інструкцію, що визначає порядок допуску до Офісу президента, зауваживши, що такий документ «містить інформацію з обмеженим доступом».

Протягом кількох місяців – у жовтні, листопаді та грудні 2019 року – знімальна група «Схем» зафіксувала серед візитерів ОП родичів президентських помічників, друзів Володимира Зеленського з «95 кварталу», бізнесменів, антикорупціонерів, суддів і люстрованих посадовців часів Януковича та з уряду Азарова, колишнього голову Служби безпеки України й ексвіцепрем’єр-міністра Валерія Хорошковського, олігарха Віктора Пінчука.

Журналісти «Схем» нагадали, що в перші місяці після своєї перемоги новообраний президент писав у Фейсбуку: «Більше жодних кулуарних переговорів, нічних візитів до АП і прихованих від суспільства домовленостей» і обіцяв прозорість та відкритість у відносинах влади з великим бізнесом.

2. Головред «Ісландії» повідомив, що не отримав акредитації Офісу президента попри виконані вимоги

31 січня головний редактор каналу «Ісландія» Сергій Грішин повідомив, що його не пустили в Офіс президента через відсутність у списках акредитації, хоча він виконав усі вимоги для її отримання. Як розповів журналіст, 30 січня ОП на своїй офіційній сторінці у фейсбуку опублікував анонс, у якому запрошував журналістів на зустріч 31 січня президента Зеленського з Державним секретарем США Майком Помпео.

«Я надіслав необхідні дані, які просив Офіс президента для акредитації. Відповіді не отримав. У принципі, традиційно відповідь не приходить. Сьогодні прийшов на Банкову. На вході до Офісу президента стояв працівник УДО (Управління державної охорони. – ред.). Мене у списках не було. Я дзвонив у пресслужбу:  дзвонив п’ять разів, вони не беруть слухавку», – розповів журналіст.

Грішин також зазначив, що його вже не вперше не акредитовують.

Загалом в Україні в січні було зафіксовано 19 випадків порушень свободи слова. З них 11 стосувалися фізичної агресії проти журналістів. Найбільше порушень зафіксовано в категорії «перешкоджання професійній журналістській діяльності» – шість. Далі йдуть погрози, кібератаки та юридичний тиск – по три випадки. Обмеження доступу до інформації – два випадки. Крім того, зафіксовано по одному випадку в категоріях «побиття» та «пошкодження майна журналістів».

Порушення сталися в семи регіонах країни. Найчастіше порушували права журналістів у Києві та на Львівщині – по чотири випадки, дали йдуть Одещина та Полтавщина (по три випадки), Харківщина та Волинь (по два) і один випадок у Чернівцях.

Також повідомляється, що порушували право журналістів на професію переважно приватні особи, місцева влада, правоохоронці та Офіс президента.

«Доступ до правди»

Читайте також:

ІМІ: Перешкоджання та обмеження доступу – основні порушення прав журналістів у листопаді

ІМІ: У жовтні зафіксовано 5 випадків обмеження доступу журналістів до інформації

ІМІ: За останні три місяці зафіксовано 5 випадків обмеження доступу журналістів до інформації