ІМІ: За останні три місяці зафіксовано 5 випадків обмеження доступу журналістів до інформації

8 Жовтня 2019 11:26

У третьому кварталі 2019 року (з липня по вересень) експерти ІМІ зафіксували 5 випадків обмеження доступу журналістів до інформації. Про це свідчать дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації «Барометр свободи слова».

Також було зафіксовано вісім випадків побиття, по три випадки цензури та юридичного тиску (зокрема, суд заблокував доступ до платформи для блогерів Еnigma.ua та ще десятків сайтів), по два – непрямого тиску та нападів на офіси ЗМІ (Укрінформ та «112 Україна») та один – пошкодження майна журналістів.

Загалом за цей час було зафіксовано 75 випадків порушень свободи слова. З них 53 випадки стосувалися фізичної агресії щодо журналістів. Трійку лідерів з порушень свободи становили випадки перешкоджань журналістській діяльності – 27, погрози (15) та кібератаки (9).

Порушення були зафіксовані в 18 регіонах України. Беззаперечним лідером за кількістю порушень є Київ (34), далі йдуть Одещина (сім), Миколаївщина та Полтавщина – по п'ять, та Донеччина (чотири). В інших областях країни зафіксовано по три, два та по одному випадку.

«Доступ до правди»