Ціна Кабміну: скільки офіційно заробляють урядові працівники

11 Квітня 2016 13:00

Ще донедавна розмір зарплат українських чиновників належав до інформації, яка не дуже афішувалась та розголошувалась. Її вкрай неохоче надавали на запити, хоча одразу кілька законів - «Про доступ до публічної інформації» та «Про запобігання корупції» - забороняють обмежувати доступ до даних про оплату праці посадовців. Відкритість цієї інформації підтверджує і судова практика. Завдяки активній увазі ЗМІ та громадян нині оклади президента, міністрів, народних депутатів, суддів, керівників держпідприємств не є секретом: їх активно публікують та обговорюють. Ми вирішили з’ясувати, яка ж сукупна чисельність урядової армії чиновників та скільки заробляють у міністерствах рядові спеціалісти та їх очільники.

Загалом у Кабінеті Міністрів України 17 міністерств, у штаті яких – майже 7000 посад (це без урахування МВС, структура якого реформується). Лише для виплати «голих» окладів цих працівників потрібно близько 18 млн грн щомісяця. Якщо ж додати премії, надбавки та інші виплати, ця цифра зросте щонайменше вдвічі.

Найдорожче платникам податків обходяться Міністерство юстиції та Мінекономрозвитку: місячний фонд зарплати для 865 працівників Мін’юсту становить 2,44 млн грн, 863 працівника відомства Абромавичуса потребують 2,25 млн грн на місяць. Знову ж таки – це лише посадові оклади. До речі, Мінекономрозвитку поступилось лідерством лише завдяки тому, що минулого року його штат скоротили на 380 посад (раніше було 1243 працівника).

У от у Міністерстві оборони – третя сходинка у рейтингу – спершу відмовились надати штатний розпис установи в електронному вигляді та виставили рахунок за виготовлення друкованої копії. На повторний запит попросили 20 робочих днів для «збору й обробки інформації» та зрештою повідомили, що чисельність їх апарату затверджена у кількості 770 працівників, з яких 600 – державні службовці. «Відповідно до кошторисних призначень фонд зарплати апарату Міністерства оборони України становить 5,5 млн грн», - відповіли у відомстві Полторака.

Вочевидь, ця сума – з урахуванням доплат та надбавок. Для порівняння: в Міністерстві закордонних справ зазначили, що в їх штаті 600 працівників, фонд зарплати за посадовими окладами становить 1,64 млн грн, а загалом Державним бюджетом на 2016 рік передбачено фонд зарплати МЗС в середньому за місяць у розмірі 4,19 млн грн, що майже втричі більше, ніж у штатному розписі.

Найменше бюджетних коштів витрачають на утримання Міністерства інформаційної політики: 29 посад обходяться 86 503 грн на місяць. «Другим з кінця» є Міністерство молоді та спорту – 513 431 грн на 192 працівника щомісяця. Також в бюджетних «аутсайдерах» - Міністерство культури (605 тис. грн),  Міністерство екології (639 тис. грн) та Міністерство освіти і науки (852 тис. грн).

До речі, Міністерство охорони здоров’я, яке також на фоні інших не вирізняється великою чисельністю працівників, лише з другої спроби надало на запит журналістів «Доступу до правди» кількість штатних посад (260), а запитання розмір фонду заробітної плати на місяць проігнорувало.

Взагалі не відреагувало на жоден запит наших журналістів Міністерство енергетики та вугільної промисловості, залишивши у секреті і кількість працівників, і їх посадові оклади, і розмір зарплати міністра.

Несподіваною стала й відповідь Мінфіну. У відомстві Яресько зазначили, що… не мають можливості надати штатний розпис установи в електронному вигляді, оскільки він затверджується «на паперових носіях», тому запропонували нам прийти і ознайомитись з документами у приміщенні міністерства. На повторний запит нам зрештою повідомили розмір фонду зарплати для 695 посад - 1 864 370 грн на місяць.

Слід сказати, що лише три міністерства надали документи у форматі «відкритих даних» - тобто надіслали не просто скановані копії штатних розписів, а Excel-файли з таблицями. Це Міністерство економічного розвитку, Міністерство аграрної політики та Міністерство екології.

Ціни на спеціалістів, начальників та міністрів

Посадові оклади працівників міністерств, звісно, не можуть не вражати: провідні та головні спеціалісти отримують по 1378-2231 грн, начальники відділів та управлінь – 3491-3944 грн, директори департаментів – 4151-4981 грн, заступники міністрів – 6225-6640 грн.

Наприклад, перелік посад з окладами в МЗС виглядає так:


 

І це вже з урахуванням індексації зарплат, яка відбулась у грудні минулого року – на виконання Постанови Кабміну № 1013 про упорядкування структури заробітної плати та особливості проведення індексації. Тобто протягом 2015 року оклади були ще меншими.

Зрозуміло, що цифри, наведені вище, ні фінальні. Залежно від стажу, рангу та інших факторів, працівники міністерств отримували трохи більшу зарплатню. На відміну від своїх керівників – міністрів. Постановою Кабміну № 43 від 14.02.2015 року було визначено, що місячна заробітна плата членам Кабінету Міністрів України буде нараховуватись виключно у розмірі посадового окладу. На той момент це було 6109 гривень, з грудня оклад міністрів підвищили до 7636 грн.

Щоправда, винятком з цього правила стали керівники міністерств, підрозділи яких беруть участь у проведенні АТО. Зокрема, очільник МВС Арсен Аваков заробив у минулому році 207,5 тис. грн, тобто майже 17 300 грн на місяць.

Завдяки «мораторію» на премії та доплати решта міністрів в середньому заробили 75-82 тис грн на рік, що цілком могло бути менше, ніж їх підлеглі. Схожу ситуацію минулого року мав і Президент України Петро Порошенко, який отримував в середньому 10 000 грн на місяць, а голова його адміністрації Борис Ложкін – майже 13 500 грн.

До слова, прем’єр Яценюк, як і решта міністрів, працював за один оклад – і заробив за рік всього 81,7 тис. грн (в середньому 6800 грн на місяць).

На цьому фоні заробітки голів Конституційного та Верховного Суду по 25-30 тис. грн на місяць виглядають захмарною винагородою, не кажучи вже про майже 100 тис. грн на місяць очільниці Нацполіції Хатії Деканоідзе.

Однак з настанням 2016 року українські міністри зітхнули з полегшенням – «мораторій» на доплати і надбавки завершився, і вже у перші місяці нового року їх заробітки суттєво зросли. Про що одразу повідомили ЗМІ: у лютому 2016 року зарплати прем'єр-міністра та віце-прем'єрів склали понад 20 тисяч гривень: главі уряду Арсенію Яценюку нарахували 26130 гривень зарплати, віце-прем'єр-міністру – міністру культури В'ячеславу Кириленку – 22 544,4 гривні. 

Минулої весни в Адміністрації Президента активно говорили про пошук можливості платити 1000-2000 євро найефективнішим працівникам трьох міністерств – Мінфіну, Мінекономрозвитку та Мін’юсту, для цього планували залучити кошти Євросоюзу. Однак далі розмов справа не пішла, натомість у грудні провели «індексацію» урядових зарплат. ­А тим часом суспільство розділилось на два табори – одні вважають, що за таку мізерну винагороду нереально найняти якісних фахівців, резистентних до корупції, інші нарікають, що більшість населення виживає «і за менші гроші».

Аліна Дяченко, «Доступ до правди»

 

Інфографіка - Марія Рубан

Фото - zib.com.ua