Блог Надії Бабинської/ Реєстр Мін'юсту — чому так складно відкрите відкрите

19 Грудня 2019 11:11

Восени 2018 року ми зібрались групою людей, які вже кілька років працюють у сфері просування, використання відкритих даних в Україні і започаткували спільноту OpenUp Ukraine. Адже законодавству про відкриті дані вже 3 роки, а що це і для чого розуміння як у влади, так і громадян/ок — катма. Одним з пріоритетних напрямків роботи обрали адвокацію повного відкриття Єдиного державного реєстру юросіб та фізосіб-підприємців або ЄДР. Тоді й почалась наша боротьба за відкриті дані.

Що таке відкриті дані і чому це так непросто

Відкриті дані — це коли дані може прочитати чи попрацювати з ними не лише людина, а й машина. І публічна інформація має бути оприлюднена і надана у форматі відкритих даних. Так визначено змінами до Закону «Про доступ до публічної інформації» ще в квітні 2015 року.

Як відрізнити відкриті дані від просто відкритості? От якщо ви заходите на сайт Міністерства юстиції України і через безкоштовний запит отримуєте інформацію про компанію, яку шукаєте, — це не відкриті дані.

Ніби інформація про компанію відкрита, але не відповідає поняттю відкриті дані. Чому?

По-перше, з тією інформацію машина (а під нею розуміємо програмне забезпечення) не може працювати.

По-друге, ви отримали інформацію про одну компанію, а там їх щонайменше мільйон. І машина може працювати з мільйонами записів, якщо вони — відкриті дані.

По-третє, рядок запису не надає вам повної інформації про відслідковувати змін власності, інформувати про перереєстрацію бізнесу, допомагати антикорупціонерам/кам відслідковувати зв'язки між фірмами, повноцінно поєднувати різні реєстри, де теж є інформація про компанії. По суті, неможливо сповна використати потенціал ЄДР

Саме такі дані дають можливість створювати сервіси Youcontrol, Opendatabot, Clarity Project, Суд на долоні, Monitor Estate та багато інших. Ці сервіси допомагають боротись з корупцією, рейдерством, шахрайством, перевіряти своїх бізнес-партнерів, проводити журналістські розслідування та багато іншого. Саме бізнес-реєстр є одним з найважливіших реєстрів країни. Але, схоже, багато років на даних Міністерства юстиції просто заробляли. При цьому, незаконно обмежуючи доступ інших до них.

Протягом трьох років Міністерство юстиції України надавало людям менше 30% інформації про компанію чи підприємців — як відкриті дані. Якщо ж ви хотіли отримати доступ до 100% інформації — платіть. І немало.

При тому, що закон «Про доступ до публічної інформації» чітко визначає, що публічна інформація має надаватись в повному обсязі, так само, як і оприлюднюватись. Окрім того, що вона й так доступна у вигляді сервісу (тобто, попередньо оприлюднена).

І був суд

Минулого року ми пішли в суд (судовий збір сплатила ініціатива #Насудзадоступ, в суді допомогла Тетяна Олексіюк за підтримки Платформи прав людини).

Читайте також: Суд визнав, що Мін’юст незаконно приховував 70% головного бізнес-реєстру

OpenUp це якраз ті, хто створює додану вартість навколо відкритих даних. Так, Dozorro, Clarity Project допомагають журналістам/кам викривати корупцію в закупівлях. Однак через неповноту відкритих даних, які оприлюднював Мін'юст, обрізані дані ЄДР не дозволяли сповна скористатись їх потенціалом. Ну і дуже примітивне порушення закону “Про доступ до публічної інформації” просто не давало спокійно дивитись на той openwashing (коли кажуть, що все відкрито, але насправді – для тих, хто розуміється, - ні), яким займався Мін'юст на публіку. І такі важливі дані як дата реєстрації, адреси засновників або інший спосіб визначення, що, наприклад, Петро Порошенко це саме той Петро Порошенко засновник Рошену — не було.

Майже рік тривав судовий процес і в результаті Окружний адміністративних суд Києва вказав, що Мін’юст незаконно обмежує доступ до частини ЄДР у форматі відкритих даних і зобов’язав надати повний ЄДР у форматі відкритих даних у відповідь на запит. 

І був ЄДР

11 грудня 2019 року Національні інформаційні системи України (державне підприємство, яке займається адмініструванням ЄДР) сказало, що ЄДР таки оприлюднять в повному обсязі через 5 днів. Вся наша спільнота з нетерпінням очікувала понеділка 16 грудня. І таки сталось, Міністерство оприлюднило ЄДР практично повністю. Правда, поки не на Єдиному порталі відкритих даних, як цього вимагає законодавство, а в себе на сайті. Набір ще досі потребує допрацювання, адже якість даних викликає питання, та й все ще повнота (таки не на 100% оприлюднили), однак крок гігантський.

Якщо ви колись користувались даними сервісів, які надають інформацію про компанії, то це можливо завдяки тому, що є дані. Якщо ви колись користувались додатком, який показує вам, де купити ліки в рамках програми «Доступні ліки» — це тому, що є дані. Якщо ви колись планували свій маршрут завдяки Гуглмепс — це тому, що є дані. Більшість (в тому числі уряд) не розуміють їх цінності, але всі розуміють цінність тих продуктів, які створені на основі даних.

Тому і рішення суду, і факт оприлюднення ЄДР — це великий крок, щоб громадськість зрозуміла, що відкритість і відкриті дані — це технологічно різні речі, що відкриті дані важливі.

Читайте також: Запитувачка вимагає від ДАБІ Реєстр дозвільних документів у форматі відкритих даних. Буде суд

Зараз ініціатива OpenUp Ukraine бореться в судах з Держархбудконтролем за доступ до даних з Реєстру дозвільних документів (а тут вся інформація про те, хто і чому будує щось під вашим вікном), з Держземкадастром щодо доступу до кадастрової карти (а тут інформація про те, кому і скільки належить землі і чи можна на ній, до прикладу, побудувати будинок), а також готується позов до Державної податкової служби щодо доступу до даних фінансової звітності підприємств (для чесності і прозорості ведення бізнесу). 

Читайте також: Якісно і сердито: громадськість пропонує уряду відкрити 10 пріоритетних наборів даних

Та однією з найдраматичніших є боротьба нашого колеги з компанії EasyWay Івана Шерстюка за доступ до транспортних даних. Він вже більше двох років судиться з міськими радами, щоб ті, врешті-решт, зрозуміли цінність транспортних даних і почали ці дані надавати для потреб громади та бізнесу.

Надія Бабинська (Вірна), координаторка OpenUp спеціально для «Доступ до правди»