Районні ради Житомирщини: відсутність звітів по запитах і хибні електронні адреси

28 Липня 2017 11:05

Дослідження «Доступу»

Більшість сайтів районних рад у Житомирській області мають однаковий вигляд. Побудовані за однією схемою, там часто можна знайти розділ «Публічна інформація», або принаймні «Публічні документи». Але те, що опубліковане в цих розділах не завжди відповідає вимогам ЗУ «Про доступ до публічної інформації». Точніше, майже ніколи не відповідає.

Згідно із ЗУ «Про доступ до публічної інформації» (ст.15), сайти розпорядників мають містити інформацію про порядок складання, подання запиту на інформацію, оскарження рішень розпорядників інформації, дій чи бездіяльності, інформацію про систему обліку, види інформації, яку зберігає розпорядник та перелік наборів даних, що оприлюднюються у формі відкритих даних. Однак, за шість років дії закону ці пункти закону майже не виконуються.

Ми переглянули сайти усіх районних рад Житомирської області і знайшли лише два, де були звіти про надходження запитів і лише одну повноцінну систему обліку запитів. Часто на сайтах районних рад складно знайти навіть електронну адресу, куди запити можна надсилати. А Хорошівська районна рада взагалі вказала для запитів адресу Володимир-Волинської районної ради.

Андрушівська районна рада у розділі «Публічні документи» публікує протоколи постійних комісій і сесій, опубліковані рішення сесій та розпорядження голови. Системи обліку публічної інформації немає, як і звітів опрацювання запитів.

Баранівська районна рада єдина, хто розмістив на своєму сайті інформацію про розмір фактичних витрат на копіювання та друк документів. Є інформація про порядок оскардження відмов у наданні інформації, але системи обліку та звітів по запитах немає.

Бердичівська районна рада у розділі «Публічні документи» опублікувала звіт про виконання паспорта бюджетної програми місцевого бюджету станом на 01 липня 2017 року, паспорт бюджетної програми місцевого бюджету на 2017 рік і декларації за 2015 рік. Звіти публікуються щомісяця.

Брусилівська районна рада. У розділі «Публічні документи»: паспорт бюджетної програми за 2017, аналіз виконання районного бюджету січень-травень 2016. Системи обліку та звітів по запитах немає.

Ємільчинська районна рада. У документах є розділ «Публічні документи», де розміщені виключно декларації. Розділу з контактами немає. Є лише номери окремих посадовців. Звітів і системи обліку немає.

Житомирська районна рада. Є розділ доступу у розділі «Документи». Є звіт щодо запитів по місяцях. Є система обліку публічної інформації, яку можна завантажити. Також опублікована форма запиту.

На сайті Коростенської районної ради є окремий розділ «Публічна інформація». Тут опубліковані декларації за 2015 та звіт по запитах за 2014-2012 роки. Є також зразок оформлення запиту. Системи обліку немає, як і звіту за 2016 рік.

На сайті Коростишенської районної ради є зразок подання запиту, електронна адреса та розцінки за копіювання інформації. Системи обліку і звітів немає. Звіт про опрацювання запитів за 2014-2012 У 2017 оновлень не було. Системи обліку немає.

Сайт Лугинської районної ради. Тут є розділ «Публічна інформація», але він абсолютно порожній. Втім, на сайті є контактна адреса ради, куди можна надсилати запити. Категорія «Звернення громадян» також пуста. Графік засідань постійних комісій відсутній. Проектів рішень немає. У розпорядженнях голови один документ – про скликання позачергової сесії. У той же час на сайті можна знайти протоколи сесій та поіменне голосування. Рішення також публікують на сайті районної ради.  У розділі «Комунальна власність» ніякої інформації немає.

 

 

 

У розділі «Публічні документи» розміщені декларації працівників Любарської районної ради за 2015 рік. Є документи із протоколами сесій, рішення сесій, підсумки відкритого поіменного голосування. Інформації про систему обліку публічної інформації, чи звіти по запитах за минулі роки не ведеться. Контакти районної ради опубліковані у розділі «Про район».

На сайті Малинської районної ради можна побачити посилання на перекладач, погоду, курс валют, Українське радіо, але не звіти про опрацювання запитів. У розділі «Публічна інформація» є розпорядження голови районної ради  про заходи щодо забезпечення доступу до публічної інформації за 2011 рік. Далі є зразок та зазначена інформація, яка належить до службової. Адресу для надсилання запитів можна знайти внизу сторінки сайту. На сайті є рішення райради та проекти, інформація про депутатів та постійні комісії.

Народницька районна рада. Розділ «Публічні документи». Тут є лише розпорядження голови районної ради  про заходи щодо забезпечення доступу до публічної інформації. Цей документ продубльований у розділі «Рішення голови районної ради». Цього року інформація про сесії не оновлювалася. Як і вся інша інформація на сайті.

У розділі «Публічні документи» Новгород-Волинської районної ради розміщені рішення сільських рад, додатки до річного плану закупівель, один протокол громадських слухань і два проекти рішень сільських рад. Інформації про запити чи систему обліку публічної інформації немає. Електронну адресу не важко знайти на головній сторінці.

Овруцька районна рада одна із небагатьох ЗУ «Про доступ до публічної інформації» виконує. Тут є перелік публічної інформації, що підлягає оприлюдненню, а також (нарешті) звіти по запитах за кожен місяць. Наприклад, у червні 2017 тут отримали і опрацювали один запит. Є окремо форми запиту для фізичних та юридичних осіб, окремо перелік відомостей, що належать до службової інформації.

На сайті Олевської районної ради є розділ «Публічна інформація». Тут опубліковані ЗУ «Про доступ до публічної інформації», розпорядження голови районної ради, окрема категорія «Доступ до публічної інформації», та перелік інформації з обмеженим доступом. У розділі «Доступ до публічної інформації» мітиться документ, де зазначена інформація про те, як потрібно оформлювати запит, яка інформація є обмеженою, організаційну структуру ради та систему обліку публічної інформації, якої, насправді, на сайті немає.

Сайт Попільнянської районної ради. У розділі «Публічні документи»: Відомості про майновий стан та доходи за 2015 рік заступника голови районної раді та Відомості про майновий стан та доходи за 2015 рік голови Попільнянської районної ради. Звітів та системи обліку немає. Є окремі рішення і рішення голови районної ради про позачергові сесії. Електронна адреса є на головній сторінці сайту.

Розділ «Публічна інформація» на сайті Пулинської районної ради – порожній. А от у розділі «Про доступ до публічної інформації в Пулинській районній раді» є інформація про розпорядження голови щодо заходів по забезпеченню доступу. А також вказівки про те, як оформлювати запит. Звітів та системи обліку немає.

Сайт Радомишлянської ради відносно новий. На сайті можна почитати законодавчу базу і завантажити форму запиту. На сайті є проекти рішень сесій, кілька розпоряджень голови та інформація про три комунальні підприємства. Звітів по запитах та системи обліку публічної інформації немає.

Романівська районна рада. У розділі «Публічна інформація» опубліковані декларації чиновників та інформація про перевірку кандидата на посаду консультанта з юридичних питань організаційно-методичного відділу виконавчого апарату районної ради. Звітів і системи обліку публічної інформації немає. Є інформація про склад постійних комісій та одне розпорядження голови райради. Опублікована інформація про сесії ради.

На сайті Ружинської районної ради у розділі «Публічні документи» є лише один підрозділ – «Паспорта бюджетних програм місцевого бюджету на 2017 рік по Ружинській районній раді Житомирської області». Рішень і проектів рішень на сайті немає, розпорядження голови – одне. Системи обліку інформації та звітів по запитах немає.

Хорошівська районна рада. У розділі «Публічна інформація», де опубліковане розпорядження про  порядок доступу до публічної інформації у Володарсько-Волинській  районній раді. Електронна адреса також вказана Володимир-Волинського району. Є тут також Відомості про кількість запитів на публічну інформацію, що знову ж таки надійшли до Володарсько-Волинської районної ради у  2015 році. Більше звітів, ні своїх, ні чужих, на сайті Хорошівської районної ради не публікували.

 

 

 

На сайті Черняхівської районної ради є окремий розділ «Публічна інформація». Тут опублікована законодавча база, а також зразок самого запиту. Системи обліку публічної інформації немає, як і звітів. А от адреса електронної пошти - ChernyahivRayrada@yandex.ru

На сайті Чуднівської районної ради є форма запиту, декларації чиновників та розпорядження голови райради про заходи щодо забезпечення доступу до інформації. Є ще інструкція щодо процедури подання запиту на інформацію та отримання відповіді на інформаційний запит. Звітів і системи обліку немає.

 

Наталія Патрікєєва, «Доступ до правди»