Надра Київщини: Власники граніту

26 Вересня 2016 14:46

У попередньому матеріалі «Доступ» розповідав про родовища піску та власників фірм, які мають спецдозволи на видобуток.

Надра Київщини: кому належить видобуток піску

За нашими висновками, вийшло так, що велика частка власників фірм, які видобувають пісок, є публічними особами – політиками.

А як щодо граніту? Кому належить граніт Київщини?

За даними Держслужби з геології та надр, у Київській області існує 14 родовищ граніту – на деяких його видобувають разом з мігматитом.

Граніт – це доволі коштовний будівельний камінь. Так, у магазинах граніт продають від 350-450 і до 1200 гривень за квадратний метр.

Тож, далі про родовища граніту і їхніх власників:

*** *** ***

ТОВ «Рокитнянський спецкар’єр» (смт. Рокитне) має спецдозвіл на видобуток граніту на 20 років – до 6 листопада 2016 року – на Синявському родовищі, на північному заході від села Синява.

Власниками ТОВ значиться тринадцять фізичних осіб і одна юридична – сама ТОВ «Рокитнянський спецкарєр». Кінцевим бенефіціаром є Юрій Біжан і Олександр Гончаренко. Директором з лютого 2014 року є Борис Степура.

ТОВ «Рокитнянський спецкарєр» фігурувала у кримінальному провадженні за ухилення від сплати податків у 2009-2011 роках. За словами досудового розслідування ПАТ з метою зменшення податкових зобов'язань з податку на додану вартість та податку на прибуток підприємства незаконно відобразили фінансово-господарські операції по, нібито, придбаним товарно-матеріальним цінностям (роботам, послугам) від низки суб'єктів господарювання, що призвело до несплати в бюджет податків на суму 2, 62 млн грн. Відтак, слідчі у суді просили дозвіл на вилучення документів.

ТОВ «Рокитнянський спецкарєр» є правонаступником ПАТ «Рокитнянський спецкарєр». Діяльність акціонерного товариства була припинена у грудні 2012 року шляхом перетворення у ТОВ. ПАТ подавала останню інформацію у 1 кварталі 2013 року. За останній річним звітом акціонерами ПАТ були  Юрій Біжан (59%) і Олександр Гончаренко (38%).

Раніше, кінець 2005 - частково 2006 і 2007 - 2011 роки, директором підприємства був Олексій Кобзар. Кобзар у 2015 році був обраний депутатом у Рокитнянську селищну раду.

В іншому кримінальному проваджені фігурує ПАТ щодо ухилення від сплати податків.  За словами слідчих фінансових розслідувань ПАТ «Рокитнянський спецкар'єр» за рахунок відображення у податковому обліку операцій по укладеним нікчемним договорам з ТОВ «Рісмус» (припинено у 2011 році) в період 2009 року занижено податок на прибуток та встановлено завищення податкового кредиту.

За даними SMIDA головними акціонерами ПАТ «Богуславський гранітний кар’єр» (с.Тептівка) значиться Георгій Волощук (62%) і Юрій Опанасенко (10%).

Підприємство видобуває граніт на родовище Богуславське (ділянка Дешки), північ від села Хохитва, їхній договір дійсний з грудня 1996 до грудня 2016 року.

Директором ПАТ є Юрій Макаренко. Юрій Макаренко також був кандидатом в депутати в Богуславську районну раду.

За даними ЗМІ, у Георгія Волощука є син Олег Волощук – він балотувався на виборах 2014 року на Чернігівщині від Радикальної партії Олега Ляшка.

ТОВ «ТД Комета» (Кривий Ріг) видобуває пісок на родовищі Богуславське (ділянка Мисайлівська, частини ділянок 1-2), 2 км на захід від міста Богуслава. Спецдозвіл від Держслужби геології та надр дії з 1997 року і до березня 2017. Сама фірма утворилася у червні 2013 року, статутний капітал складає 1000 грн.

Єдиним власником і кінцевим бенефіціаром значиться Валентина Караманиць (Кривий Ріг).

За даними відкритих телефонних довідників раніше Валентина Караманиць проживала разом з Караманицем Костянтином Федоровичем 1976 року і Караманицем Іваном Федоровичем 1971 року.

 

 

Костянтин Караманиць є бізнесменом, у 2014 році він балотувався (самовисування) у народні депутати, а також на посаду мера у Кривому Розі. Також він є президентом футбольного клубу «Горняк» (Кривий Ріг). Згідно з його офіційною біографією, він був депутатом Кривого Рогу у 2010-2015 роках, партійна належність – партія «Відродження».

Граніт на родовище Білоцерківське (ділянка – урочище Кошик) видобуває ТОВ «Білоцерківський кар’єр», їхній спецдозвіл діє з 1999 – він має підійти до кінця у грудні 2016 року.

Серед власників – з десяток фізичних осіб і фірми – ПрАТ «Інвестиційна компанія «Інвестсервіс», ПрАТ «Майстер Брок« і ТОВ «Мікомп« (Дніпропетровська область). Директором з грудня 2014 є Володимир Панасов.

Кінцевий бенефіціар – Олена Марченко (Біла Церква). Вона є дружиною нардепа Олександра Марченка, який висувався від Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

Директор Володимир Панасов також є помічником нардепа 8 скликання Олександра Марченка.

Недалеко від села Тептіївка, за 1,5 км на північний захід, на видобуток граніту на родовищі Тептіївське має ТОВ ВП «Богуславський гранітний кар’єр». Власниками фірми є Олександр Гончаренко і ТОВ «Промвпровадження».

У свою чергу власниками ТОВ «Промвпровадження» є Юрій Біжан і ТОВ КУА «Портфельні інвестиції» (Львів), вигодоодержувачем є Юрій Біжан.

Щодо КУА зі Львова, то серед власників є Віктор Мельник (Львів), ТОВ «Сузір’я» (Лубни), ПП «Актив 2009», ПП «Аято», ПП «Білдінг 2007», кінцевим бенефіціаром є Віктор Мельник.

Власниками ТОВ «Сіпан» значиться ТОВ «Клесівський кар’єр нерудних копалин «Технобуд» і польська компанія «Лафарж наповнювачі та бетон» (Варшава).

У свою чергу власниками ТОВ «Технобуд» є вже зазначена польська фірма «Лафарж наповнювачі та бетон» і французька компанія «Лафарж щебінь холдинг Європа» (CEO Ерік Олсен).

Щодо французького «Лафаржу», то найімовірніше мова йде про міжнародну компанію – групу «Lafarge» з офісом у Парижі. Фірма є лідером у виробництві будівельних матеріалів.

Фірма «Сіпан» фігурує у кримінальному провадженні щодо безгосподарського використання земель. Досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ «СПІАН» проводить на території Фастівського району Київської області діяльність, пов'язану із видобутком надр. Так, ТОВ «Сіпан» отримало в оренду три ділянки з цільовим сільськогосподарським призначенням за межами Дорогинської сільради Фастівського району:

·         54,2320 га від 8 липня 2005 року (розбита на дві ділянки, передана в суборенду ПСП «Шевченківське».

·         8,6167 га від 12 квітня 2006 року.

·         34,99 га від 8 липня 2005 року.

У свою чергу власниками ПСП «Шевченківське» є Микола Винник, Валерій Власов і Юрій Тимошенко. Микола Винник входить до виконкому Гореницької сільради.

Слідство встановило, що КВЕДи фірми не відповідають с/г призначенню, а землі передавалися в оренду саме на цей вид діяльності. Відтак, державі можуть наноситися збитки.

ТОВ «Граніт» має спецдозвіл на видобуток на родовищі Бовкунське (поруч із селом Бовкун). Окрім граніту фірма видобуває на родовищі мігматит.

У власниках ТОВ «Граніт» значиться латвійська фірма «Granite Holding» з кінцевим бенефіціаром Андрієм Дозорцевим, жителем Риги.

ТОВ «Граніт» входить у Корпорацію «Граніт» з ще 20 підприємствами. Фірма займається будівництвоом, організацією у сфері інжинірингу, а також продажем та орендою комерційної нерухомості.

Директором Корпорації значиться Віктор Видренко, який також очолює ВАТ ЗНВКІФ «Граніт-Інвест».

Віце-президентом Корпорації є Олександр Видренко брат Віктора Видренка. Він також є генеральним директором ТОВ «Будсервіс-Центр».

Віктор Видиренко (самовисування) балотувався на виборах 2014 року у Києві по округу №223 (Шевченківський район).

Саме ТОВ «Граніт» не фігурує у скандальних кримінальних проваженнях, але у Судовому реєстрі є велика кількість судових справ щодо компаній Корпорації.

Зокрема, частина фірм Корпорації фігурує у досудовому розслідуванні щодо ухилення податків. За словами слідчих службові особи ТОВ «Будівельно-комерційна фірма «Граніт» шляхом відображення «транзитних» фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ «Електро-Монтаж-Груп», діяльність якого містить ознаки «фіктивності», ухилялись від сплати податків у значному розмірі.

Крім того, встановлено, що для прикриття злочинної діяльності додатково використовуються підприємства, концерну ТОВ «Будівельно-комерційна фірма «Граніт», а саме – ТОВ «Граніт -Плюс» та ТОВ «Будівельно консалтингова фірма «Граніт».

Отриманий прибуток від незаконної діяльності ТОВ «Будівельно-комерційна фірма «Граніт», ТОВ «Граніт -Плюс» та ТОВ «Будівельно консалтингова фірма «Граніт» переводиться в готівкові кошти шляхом їх «конвертації» за рахунок підприємства ПАТ «ЗНВКІФ «Граніт-Інвест».

Відтак, у органу досудового розслідування виникла необхідність у отримані тимчасового доступу до документів, які містять банківську таємницю ТОВ «Граніт -Плюс».

ТОВ «Шамраївське» (с. Руда) видобував граніт на родовищі Шамраївське: їхній договір був дійсний до травня 2016 року. У серпні Держслужба геології та надр подовжила спецдозвіл на 20 років.

Власниками і кінцевими бенефіціарами значиться Іван Суслов, Оксана Лисич і Віктор Мягков.

Іван Суслов є керівником сквирської агропромислової корпорації. Його син Євгеній Суслов був нардепом від БЮТ у 2006-2012 роках, а до того міським головою міста Сквира у 2002-2006 роках. Після БЮТ Суслов-молодший був членом і першим заступником голови партії «Україна-вперед» Наталії Королевської.

Суслови – одні з найбагатших господарів на Київщині. Їхній маєток – село Буки – нині є популярним екскурсійним маршрутом, оскільки Суслови влаштували там ландшафтний парк.

ТОВ «КСЛ» видобуває граніт на родовищі Ольшаницьке (с. Бушеве). Їхній договір дійсний з 2006 року до 2033 року.

Власниками ТОВ «КСЛ» є Приватна компанія з обмеженою відповідальністю «Хайдельбергцемент Центрально-Східна Європа Холдинг» (Нідерладни), СІ-БІ-АР Портланд Б.В.(CBR Portland B.V.). Кінцевим бенефіціаром значиться Меркл Людвіг Курт (Merckle Ludwig Kurt).

Йдеться про HeidelbergCement Central Europe East Holding B.V групи Heidelberg Cement Group з головним офісом у Німеччині. Фірма має компанії у 60-ти країнах світу.

ТОВ «Ресурс» (с. Руде, Володарський р-н) займається видобутком і граніту, і мігматиту на родовищі Рудосільське, за 2 км від села Руде.

Власниками і кінцевими бенефіціарами є Микола Василенко та Мечислав Цісельський.

Мечислав Цісельський був депутатом Володарської районної ради від Партії регіонів. Також він балотувався (самовисування) на виборах 2015 року.

ТОВ «Енергетична група» (Київ) видобуває граніт на родовищі Соснівське (с. Соснівка), їхній договір дійсний до 2027 року.  Власниками ТОВ значаться Юрій Кулачек, Олександр Сорочинський і Світлана Антошко.

Юрій Кулачек висувався на проміжних виборах нардепів на окрузі 23 (Волинь) влітку 2016 року від Блоку Петра Порошенка.

Як пишуть «Наші гроші», у 2014 році суд відмовився зобов’язати ТОВ «Енергетична група» звільнити земельну ділянку загальною площею 20 га на Київщині, де фірма видобуває граніт. За інформацією видання, Держінспекція сільського господарства штрафувала директора фірми Івана Онацького, який був депутатом Макарівської райради від Партії регіонів.  

За даними ЗМІ, ТОВ «Енергетична група» пов’язана з Олександром Буряком, народним депутатом 4, 5 і 6-го скликань (2002-2012 роки).

Справа щодо родовища пізніше з’явилася в іншому суді.

Так фірма фігурує у кримінальному проваджені щодо зловживання владою або службовим становищем. За словами слідчих прокуратури вони мають інформацію, що посадові особи Томашівської сільської ради Фастівського району під час надання земельної ділянки в оренду ТОВ «Енергетична група» для розміщення та експлуатації основних підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов'язані із користуванням надрами.

Томашівська сільрада дала ТОВ в оренду землю на сім років площею 15,88 га у жовтні 2015 року. Закон вимагає для передачі в оренду затвердження плану зонування або детального плану території, але такий сільрадою не затверджувався.

Враховуючи, що Томашівська сільрада не мала права укладати договір оренди земельної ділянки, видобуток корисних копалин ТОВ «Енергетична група» проводиться незаконно. Клопотання прокуратури були задоволено судом і затверджена проведення перевірки Державною інспекціє сільського господарства.

ТОВ «Алас Фастів» (с. Ярошівка, Фастівський р–н) видобуває граніт на родовищі Ярошівське-2, їхній спецдозвіл дійсний до 2026 року.

Власником ТОВ «Алас Фастів» значиться фірма ТОВ «Каменяр», кінцевим бенефіціаром вказано громадянина Австрії Асамера Андреаса. Директором значиться Дмитро Брагін. Фірма була утворена у квітні 2008 року.

Дмитро Брагін був депутатом Фастівської районної ради у 2010-2015 роках від Партії регіонів.

У свою чергу власниками ТОВ «Каменяр» значиться Дмитро Брагін і австрійська «Алас Бауштофф-Холдинг ГМБХ». Директором з листопада 2014 також є Дмитро Брагін.

ТОВ «Каменяр» утворилася ще у 1998 році. Фірма «Каменяр» фігурує у кримінальному проваджені за ознаками привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем та фіктивне підприємництво. Слідчі звернулися про тимчасовий доступ до документів фірми.

*** *** ***

Так, «Доступ» дослідив дванадцять спецдозволів з чотирнадцяти. У більшості випадків – 10 – підприємства були так чи інакше пов’язані з політиками – депутатами різного рівня або кандидатами в депутати. Також граніт цікавить і великі міжнародні компанії – вони залучені до видобутку на трьох родовищах, що теж свідчить про те, що принаймні, як ресурсна база Україна є цікавою для інвестицій.

 

Оксана Ставнійчук, «Доступ до правди»

Фото - red-stone.com.ua