Надра Київщини: кому належить видобуток піску

23 Вересня 2016 12:18

За інформацією Головного управління Державної фіскальної служби у Київській області надходження до зведеного бюджету з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин становили: за 2015 рік – 32, 64 млн грн, а за 2016 рік (станом на 31 липня) – 16, 95 млн грн.

Управління надрокористування Державної служби геології та надр повідомило на запит «Доступу», що у Київській області видобувають дванадцять природних речовин – для їх видобутку видано 66 спеціальних дозволів від Державної геологічної служби. Йдеться про граніт, суглинок, пісок, торф, води питні і технічні, води мінеральні радонові, глину мергельну, наглинок, мігматит, гранодіорит, ванадій і скандій.

Поговоримо про видобуток піску на Київщині – саме на нього припадає близько двадцяти чинних спецдозволів на користування надрами.

*** *** ***

Серед усіх спецдозволів на видобуток лише один належить державному підприємству – Державному спеціалізованому підприємству «Чорнобильська АЕС» Державного агентства України з управління зоною відчуження. ДП фізично знаходиться у Славутичі, головний КВЕД – збирання небезпечних відходів. ДП видобуває пісок на Стечанському родовищі (с. Стечанка), дозвіл дійсний з 2012 до 2032 року.

Далі – про приватні компанії, які видобувають пісок, а головне – хто за ними стоїть.

ПАТ «Київопорядкомплект» має спецдозвіл для видобутку на родовищі Гнідиньске (100 м від Гнідина).

Акціонерами ПАТ значиться ТОВ «Ліннея» (49%), ПАТ «Холдингова компанія «Київміськбуд» (10%) і акціонерне товариство «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Аванпост» (24%), кіпрська Newavit Holding and Finance Limited (13,5%) і ТОВ «КУА «Арт-Капітал».

Власниками ТОВ «Ліннея» (Київ) є Христина Обухівська і Дмитро Гранцев.

«Наші гроші» раніше повідомляли: ПАТ «Київопорядкомплект» проходило третьою особою у справі без самостійних вимог на стороні ТОВ «Будпромальпсервіс» під час суду щодо визнання права власності на пісок на території Жукового острова. Компанія «Київопорядкомплект» стверджувала, що арешт піску порушує її права як власника. У 2015 р. КМДА повідомила, що пісок на Жуковому острові нелегально добували «Київопорядкомплект» і «Київміськбуд».

Іван Гранцев був помічником нардепів Андрія Портнова під час 5-6 скликання і Володимира Пилипенка під час 7 скликання.

За даними телефонних довідників Дмитро Гранцев має таку ж дату народження і по-батькові як і Іван Гранцев, який став відомим через конфлікт з колишнім головою фракції «Блок Леоніда Черновецького» Денисом Комарницьким.

Останній був визнаний винним у скоєні нападу на Гранцева, а також у викраданні його речей та документів.

Власниками ТОВ «КУА «Арт-Капітал» значиться ПрАТ «Арт-Капітал» (100% - ПАТ «Пантек») і Леонід Городецький, кінцевим бенефіціаром є Дмитро Мельник.

У свою чергу акціонерами ПАТ «Пантек» є ТОВ «КУА «Арт-капітал менеджмент» (72%)

ТОВ «Торгівельна виробнича фірма «Г.АРТ» (Київ) має спецдозвіл на видобуток на родовищі Гартівське, 3 км на південь від Борисполя. Власниками і кінцевими бенефіціарами ТОВ є Тамара Коганкова і Маргарита Чайка.

«Г.АРТ» здійснює видобуток піску на Гартівському родовищі в Бориспільському районі з 2003 року. Але фірма через суд добилася скасування.

Щодо податкових справ, то «Г.АРТ» фігурує у кримінальному провадженні за ухилення від сплати податків на суму 1, 64 млн грн.

Дочірнє підприємство «Агробуд» видобуває пісок на родовищі Гніденська-2 площею майже 15 га, ліцензія фірми дійсна 30 років – з 2003 до 2033 року. Зазначена земля була надана в оренду на 49 років для кар’єру піску.

Власником ДП «Агробуд» значиться ПрАТ «Агробудмеханізація» (Бориспіль), кінцевим бенефіціаром – Володимир Шалімов.

Володимиру Шалімову належить 83% акцій ПрАТ, його сину Ігорю Шалімову – 12%.

Володимир Шалімов був помічником нардепа 4-го скликання Вадима Литвина з Комуністичної партії.

Шалімов значиться зараз депутатом міської ради Борисполя від партії «Наш край». Шалімов-молодший також є депутатом міської ради Борисполя від «Нашого краю».

ТОВ «Гірничодобувна компанія-СБК» (Бородянський район) видобуває пісок, мергель, наглинок на родовищі Озернівське (с. Озера) – спецдозвіл на видобуток дійсний від 2007 до 2035 року.

Власником ТОВ «ГК-СБК» значиться ПрАТ з іноземними інвестиціями «Слобожанська будівельна кераміка» (ПрАТ «СБК»). Кінцевим бенефіціаром значиться Ігор Далічук.

Ігор Далічук був помічником нардепів 4 скликання Олександра Ярославського (самовисування) і Ернеста Галієва з «Нашої України». На виборах 1998 року Далічук висувався від Партії регіонів.

За даними SMIDA, акціонерами ПрАТ з іноземними інвестиціями «Слобожанська будівельна кераміка» є Європейський банк реконструкції і розвитку (European Bank for Reconstruction and Development) з 27,50% і австрійська «Мара Бетайлігунгсвервальтунгс» з 63,50%.

Фірма фігурує у кримінальному провадженні з доведення до банкрутства ВАТ «СБК - Прогрес». За словами слідчих у квітні 2013 року порушено справу про банкрутства ВАТ «СБК-Прогрес» за заявою ТОВ «МЮК «Гапоненко Роман і Партнери».

Під час вирішення судового спору між ВАТ «СБК-Прогрес» і ТОВ «МЮК «Гапоненко Роман і Партнери», ПрАТ створює нову юридичну особу ТОВ «ГДК-СБК».

При цьому засновником ВАТ «СБК-Прогрес» було ПрАТ з іноземними інвестиціями «СБК», яке мало контрольний пакет акцій. Тобто фірми і власники були пов’язані. Так, станом на 3 квартал 2013 року 79% акцій ВАТ «СБК-Прогрес» належали ПрАТ «СБК». За даними останнього річного кварталу (2012 року) Ігор Далічук був головою наглядової ради цієї ВАТ.

ПАТ «Аерок Обухів» видобуває пісок на родовищі Нещерівське (с. Нещерів). За даними SMIDA головним акціонером ПАТ є ТОВ «Аерок« (97%).

З четвертого кварталу 2010 року і до кінця 2011 року акціонером ПАТ була російська ВАТ «Група ЛРС». З 4 кварталу 2008 і до 4 кварталу 2010 акціонером була російська «Аерок Санкт–Петербург» (97%).

Власниками ТОВ «Аерок» значиться німецька «ЛСР ЄВРОПА ГМБХ», кінцевим бенефіціаром є російська ПАТ «ГРУПА ЛСР». Директором є Дмитро Рудченко.

Російська «Група ЛРС» займається девелопментом нерухомості, будівництвом і виробництвом будматеріалів. Головою Ради директорів компанії є Олександр Вахмістров, директором – бізнесмен Андрій Молчанов.

ТОВ «Будіндустрія-Сервіс ЛТД» (Київ) видобуває пісок з 18 до 32 км за течією річки Десна у родовищі Спаське, їхній дозвіл діє до 2029 року.

Власниками «Будіндустрія-Сервіс ЛТД» є Вікторія Білоножко, кіпрська «Вестгрінт Холдінгз Лімітед» (Westgrinite Holdings Limited). Кінцевим бенефіціаром є Вікторія Білоножко й Ігор Наумець. Антимонопольний комітет дозволив кіпрській компанії «Вестгрінт Холдінгз Лімітед» купити частини ТОВ у серпні 2013 року.

Ігор Наумець є президентом компанії «Юнігар» (кінцевий бенефіціар ТОВ «Юнігар–Сервіс», ТОВ «Юнігар»), в яку входить низка компаній з видобутку. За біографією Наумця, він довгий час працював в Росії.

Як пишуть ЗМІ, ТОВ «Будіндустрія-Сервіс ЛТД» пов’язують з президентом російського холдинга «Петрохолдинг» Володимира Булавіна.

Єдиним власником ПП «Надра-Сервіс» (Біла Церква) є Неоніла Москаленко. Фірма видобуває пісок у родовищі Бирюківське (с. Бирюки), дозвіл на видобуток, як вказано у відповіді на запит, дійсний до 2030 року.

Приватне підприємство фігурує у судовій справі з орендних правовідносин.

Як вбачається з матеріалів справи, у січні 2015 року прокурор звернувся до суду та Рокитнянської РДА з вимогою визнати недійсним договір оренди з «Надра-Сервіс» від 15 травня 2007 року земельної ділянки площею 85,1710 га на 15 років для ведення с/г виробництва.

Прокурор вважає, що рішення про передачу в оренду було прийнято з порушенням вимог законодавства. Справа в тім, що це були землі водного фонду, а вони для ведення с/г виробництва не можуть передаватися. Також під час відведення землі проект має погоджуватися з відповідними службами (геологічного контролю, наприклад) і підлягати державній експертизі. Після висновку проект експертизи розглядається органом місцевого управління (радою) і затверджується. Відтак, суд визнав недійсним розпорядження РДА від 2007 року про відведення ділянки, розірвав оренду, зобов’язав повернути на користь державі землю.

Матеріали по цій справі свідчать, що технічна документація із землеустрою не проходила.

У подальшому «Надра-Сервіс» так і не вдалося оскаржити це рішення у суді.

Також фірма фігурує у кримінальному проваджені щодо привласнення, розтрати майна або заволодінням шляхом зловживання службового становища.

Слідство просила через суд доступ до документів, що відображають здійснення нагляду Державною службою гірничого нагляду та промислової безпеки України за діяльністю ПП «Надра–Сервіс», для проведення почеркознавчої експертизи, що надасть можливість перевірити можливу причетність службових осіб вказаного товариства до вчинення злочинів. Але суд відмовив слідчим.

ТОВ «Собі» (Київ) має два спецдозволи на видобуток піску – на родовищі Деснянське-нижнє і Деснянське-верхнє, вони дійсні до 2027 року. Власниками ТОВ «Собі» є Сергій Надєєв і Анатолій Шалоплут.

Сергій Надєєв був помічником двох надепів – Віталія Хомутинніка під час 5-6 скликання і Сергія Соболєва з БЮТ під час 6 скликання. Шалоплут був помічником Василя Горбаля (самовисування) під 4 скликання.

Анатолій Шалоплут був директором ТОВ «Інвес». Як пишуть ЗМІ, ця компанія відома зведенням багатоповерхівки в Маріїнському парку біля Верховної Ради.

ТОВ «Собі» в одному кримінальному провадженні також значиться як фірма-контрагент «фіктивних» суб'єктів підприємницької діяльності, які були створені у 2015 році невстановленими особами у якості злочинної схеми («конвертаційного центру») щодо фіктивного створення, придбання та подальшого використання з метою прикриття незаконної діяльності певних суб'єктів підприємницької діяльності.

Також у Судовому реєстрі є справа за позовом ТОВ «Собі» до ТОВ «Київопорядкомплект» про стягнення 14, 38 млн грн за послуги.

Власниками ТОВ «Єврогран» значиться ТОВ «Білоцерківський завод будівельних виробів «Моноліт», власниками істотної участі є Вадим Кушнір, Тамара Лагода, Тетяна Трушенко, Валерій Яринко.

Вадим Кушнір був вибраний у міську раду Білої церкви у 2010 році від партії «Сильна Україна». Кушнір також значиться помічником таких нардепів – Олександра Кузьмука з Партії регіонів у 6-7 скликанні, Владислава Забарського з ПР під час 5 скликання і Дмитра Рудьковського, самовисування, під час 4 скликання.

ТОВ «Трансфлот» видобуває пісок на родовищі Гребенянське в акваторії Канівського водосховища: фірма має дозвіл від 2012 року і до 2032 року.

За даними ЄДРПОУ власниками «Трансфлоту» значиться Олександр Овсієнко (Ржищів), ТОВ «Венера Груп» і Петр Зіка.

У свою чергу власниками ТОВ «Венера Груп» є Сергій Клепко і гонконгська компанія ЛВР Коммершиал Лімітед. Кінцевим бенефіціаром є чех Петр Зіка.

Як повідомляв «Zaxid.Net», що Петр Зіка також значиться кінцевим бенефіціаром кіпрської фірми «Броадмакс Капітал ЛТД», яка придбала львівську будівлю «Опера Пасаж». Петр Зіка також значився кінцевим бенефіціаром каналу «Тоніс».

Овсієнко висувався на виборах 2015 року до міської ради Ржищіва від «Нашого краю».

ТОВ «УкрБудТрестСервіс» (Вишгород) має спецдозвіл на видобуток піску у родовищі Осещинське на 17 років – до 2030. Власниками ТОВ є Тарас Канівець і Богдана Великодна. Директором з 2013 року – Олег Кузь.

Тарас Канівець є сином Олега Канівця, народного депутата 7-го скликання від «Батьківщини».

На чергових місцевих виборах 2015 року Богдана Великодна висувалася до Ірпінської міської ради від «Громадянської позиції» Анатолія Гриценка.

Богдана Великодна є дочкою Олександра Великодного. Олександр Великодній висувався на виборах 2014 року від «Громадянської позиції». У 2001 році Великодній висувався від партії «Яблуко».

Олександ Великодній також значився помічником Олег Канівця, коли той був нардепом.

Раніше у власниках був Вадим Кикоть (до 2012) і Ярослав Москаленко (до 2008 року).

Кикоть був помічником нардепа 7–8 скликання Ярослава Москаленка (Партія регіонів, Самовисування). Також Кикоть висувався у 2010 році від Партії регіонів до Вишгородської районної ради.

За даними Судового реєстру фірма фігурує у кримінальному проваджені як підприємство з ознаками фіктивності. За словами слідства невстановлені особи створили з метою прикриття незаконної діяльності ТОВ «Укрбудтрестсервіс», чиї реквізити та банківські рахунки використовували для незаконного переказу грошових коштів.

ТОВ «Тарпік» (c. Тараща) отримала дозвіл на видобуток піску у Таращинському родовищі влітку 2014 року на 20 років. Власниками ТОВ «Тарпік» є Владіслав Борищук, Євгеній Ткаченко (Павлоград) і Сергій Старков. Фірма виникла у грудні 2010 року.

Євгеній Ткаченко висувався на виборах 2012 року від УДАРу.

Також Владіслав Борищук і Євгеній Ткаченко є співвласниками ТОВ «Полісся К» разом з Володимиром Лимаренко (Павлоград) і Григорієм Сидоренко (Гора, Київська область).

Володимир Лимаренко був серед кандидатів від «Батьківщини» у 2014 році на Черкащині.

Григорій Сидоренко був нардепом 2 скликання (1994–1998 роки). У його біографії вказано, що він був ініціатором та одним із організаторів Аграрної партії України та головою Аграрної партії. Також Сидоренко значиться директором ПАТ «Укрпромтеплиця».

*** *** ***

У цій публікації «Доступ» не задавався ціллю дослідити абсолютно всіх власників фірм, які видобувають пісок на Київщині, але навіть наведений зріз говорить про те, що до такої прибуткової справи у більшості випадків залучені публічні особи – переважно політики.

І це здебільшого приватні фірми. Державні підприємства майже не залучені до сфери користування надрами.

Ознайомитися з повним переліком родовищ пісків та фірм, які мають спецдозволи на видобуток у Київській області

Оксана Ставнійчук, «Доступ до правди»