Журналістка подала в ГПУ повідомлення про злочин Голови АП – неправомірну відмову в інформації

4 Липня 2018 14:31

Лариса Ступак, редакторка газети «Сила народного контролю – Чоп», подала в Генеральну прокуратуру України повідомлення про злочин Голови Адміністрації Президента України за ст. 171 ч.1 Кримінального Кодексу України – неправомірну відмову в інформації на запит журналіста.

Згідно з текстом повідомлення, Ступак надіслала чотири інформаційні запити до Адміністрації Президента щодо підстав нагородження званням «заслужений журналіст України» чотирьох осіб, проте АП відповіла, що відомості про відзначення осіб державними нагородами, присвоєння почесних звань, державних стипендій і премій віднесено до переліку службової інформації.

«У таких неправомірних діях  високопосадових  осіб  України наявний склад Кримінального злочину ч.1 ст. 171 та ч. 1 ст. 364, а саме: зловживання владою або службовим становищем, тобто умисне, з корисливих мотивів чи в інших особистих інтересах або в інтересах третіх осіб, використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, яке заподіяло істотну шкоду охоронюваним законом правам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, та незаконна відмова у доступі журналіста до інформації», ідеться в повідомленні.
Журналістка також вимагає від ГПУ внести відомості про злочин до ЄРДР та розпочати розслідування, визнати її потерпілою та допитати, а також вилучити оригінали всіх  інформаційних запитів та відповідей до них та долучити до матеріалів провадження.

Проте, за словами Лариси Ступак, ГПУ кримінальну справу не відкрила, тому 25 червня вона подала скаргу в Печерський суд Києва уже на бездіяльність Генерального прокурора України. Цю скаргу мало бути розглянуто судом протягом трьох днів, проте учора судове засідання не відбулося. На яку дату його буде призначено, поки невідомо.

Як писав «Доступ», редакторка «СНК – Чоп» просила надати копії нагородних листів заслужених журналістів України з Закарпаття з метою проведення журналістського розслідування. У запиті йшлося про чотирьох осіб – Тетяну Вашаргелі, Єлизавету Кинів, Віталія Мещерякова, Ельвіру Кіларь.

«Доступ до правди»