За інформаційного комісара у парламенті зібрано 88 підписів із 150

20 Лютого 2017 11:50

Для подання законопроекту щодо конституційних змін стосовно запровадження інституції інформаційного комісара зібрано 88 підписів народних депутатів із 150 необхідних. Про це «Доступу до правди» повідомила народна депутат України Ірина Суслова.

Ідеться про пропозицію доповнити Конституцію України статтею 101, у якій закласти положення про те, що контроль за додержанням конституційних прав на доступ покладається на інформаційного комісара.

Нині нардеп продовжує збір підписів.

«Подальший прядок дій буде таким: відбудеться ухвалення законопроекту простою більшістю голосів, подання до Конституційного суду на предмет відповідності змін діючій Конституції та фінальне голосування, де 300 народних обранців повинні підтримати конституційні зміни», - розповіла Суслова.

Планується формування робочої групи для розробки законопроекту «Про Інформаційного комісара України». До неї приєднаються  міжнародні експерти, представники громадського сектору та народні депутати.

Нагадаємо, інформаційний комісар має бути незалежною інституцією, яка буде  здійснювати нагляд у сфері додержання конституційних прав на доступ до інформації, захист персональних даних та захист викривачів.

Ініціатива створення інституту Інформаційного комісара належить Секретаріату Уповноваженого з прав людини, який нині здійснює функції контролю в галузі інформаційного права.

Інституція народного комісара працює в Португалії, Угорщині, Туреччині, Словаенії та Великобританії.

 

«Доступ до правди»