У Верховній Раді розпочинають збирати підписи за створення Інформаційного комісара

18 Січня 2017 14:48

У Верховній Раді розпочинають збір підписів за створення Інформаційного комісара України –незалежної інституції, яка б здійснювала нагляд у сфері додержання конституційних прав на доступ до інформації, захист персональних даних та захист викривачів. Про це на прес-конференції у «Главкомі» заявила народний депутат Ірина Суслова, БПП.

Ідеться про пропозицію доповнити Конституції України статтею 101, у якій закласти положення про те, що контроль за додержанням конституційних прав на доступ покладається на інформаційного комісара.

 «Одразу після того, як буде зібрано 150 підписів, ми розпочнемо розробляти відповідний законопроект, який регламентуватиме діяльність цієї незалежної інституції», - сказала народний депутат.

Ініціатива створення інституту Інформаційного комісара належить Секретаріату Уповноваженого з прав людини, який нині здійснює функції контролю в галузі інформаційного права.

Основними причинами такої ініціативи Ірина Кушнір, представник Уповноваженого з прав людини – начальник управління з питань підготовки конституційних подань та дотримання права на доступ до публічної інформації, назвала перевантаженість офісу та те, що у випадку, якщо офіс Омбудсмана здійснює контрольну функцію щодо інформаційного права громадян, то він не може гарантувати незалежність захисту цього права, у випадку якщо громадянин захоче оскаржити висновки офісу.  

Ірина Кушнір, представник Офісу Омбудсмана

До того ж Інформаційного комісара буде наділено правом, якого не має Офіс Омбудсмана – видавати приписи, обов’язкові до виконання.

Детальніше  про аргументацію Офісу Омбудсмана щодо створення Інформаційного комісара:

Офіс Омбудсмана ініціює створення інституту Інформаційного комісара

За словами Ірини Суслової, поки що немає бачення, яким чином буде гарантувати незалежність інституції і яка з чинних моделей буде взята за основу. Механізм призначення, основні функції, повноваження, інструменти – все це буде виписано в додатковому законопроекті, який розпочнуть розробляти одразу після того, як буде зібрано 150 підписів за внесення змін до Конституції.

 

Тарас Шевченко, керівник ЦЕДЕМ, підтримав інціативу створення інституту Інформаційного комісара

Теоретично цей закон може бути розглянуто на сесії ВР, що розпочнеться у вересні 2017-го року, якщо буде позитивне рішення Конституційного суду.

Нагадаємо, що 13 січня 2013 року було ухвалено закон «Про доступ до публічної інформації», який на момент прийняття увійшов в десятку найкращих законів світу, що регулюють доступ до інформації.

 

«Доступ до правди»

 

Фото Антона Іванова