Як отримати інформацію про фінанси комунального підприємства? Вебінар 17 лютого

3 Лютого 2022 10:57

17 лютого 2022 року  о 15.00 відбудеться вебінар із доступу до публічної інформації  «Розсуваємо «шторки»: як отримати інформацію про фінанси комунального підприємства».

 

Які особливості запитів до комунальних підприємств? Яку інформацію комунальники мусять надавати і чому? Що таке публічні фінанси і чому кредитні кошти міжнародних організацій теж підпадають під це визначення? Як обґрунтувати публічний інтерес ? 

 

Веде вебінар Тетяна Донченко –  журналістка-розслідувачка, випускова редакторка видання «Кременчуцький ТелеграфЪ». Учасниця проєктів в громадському секторі щодо  впровадження Opendata та дотримання законодавства про доступ до публічної інформації, моніторингових проєктів із публічних фінансів. Співпрацювала як тренерка з відкритих даних у проєкті TAPAS «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах».

 

Під час вебінару детально обговоримо кейс із доступом до договору між комунальним підприємством КП «Кременчуцька муніципальна енергосервісна компанія» та підрядчиком з термомодернізації дитсадків у Кременчуці, Полтавська область.

 

Передісторія: 11 дитсадків у Кременчуці закрили на ремонт повністю або частково, батьки виходили на акції протесту, а міська влада вважала, що умови, на яких підрядник проводить ремонтні роботи, –  не публічна інформація. Не отримавши запитуваної інформації, Тетяна Донченко подала до суду і виграла його. Щоб оплатити судовий збір, журналістка оголосила краудфандингову кампанію, гроші на судовий збір зібрали громадяни міста. 

 

Під час вебінару лекторка розкаже:

 

- Чому кредитні кошти міжнародних банків – теж публічні фінанси;

- Як обґрунтувати публічний інтерес – корисні лайфхаки;

- Особливості краудфандингової кампанії для оплати судового збору; 

- До яких хитрощів може вдатися розпорядник, готуючи відповідь (маніпулювання нормами законодавства, спроба розглянути запит як звернення);

- Чому негативна відповідь може також бути інформативною;

- Якими аргументами керувався суд;

- Чому це судове рішення важливе для спільноти Кременчука.

 

Реєстрація за лінком https://bit.ly/3AV2sz4

 

Грамотне використання інструментів доступу до публічної інформації дозволить посилити вплив громадських організацій, налагодити конструктивну взаємодію місцевих активістів та органів самоврядування, а відтак – сприяти розвитку громад.

 

Вебінар організовано проєктом «Доступ до правди», підтримка якого здійснюється за грантової допомоги «3D Project: Розвиток попри перешкоди. Стійке громадянське суспільство в часи пандемії та в майбутньому», що виконується Фондом Східна Європа  та фінансується Європейським Союзом.