Вищий адмінсуд відмовив МВС у бажанні засекретити списки нагороджених іменною зброєю

11 Листопада 2016 15:04

Вищий адміністративний суд України відмовив у відкритті провадження за касаційною скаргою Міністерства внутрішніх справ України, в якій МВС оскаржувало рішення судів, які зобов’язали його надати на запит «Українських новин» списки  нагороджених іменною зброєю. Про це повідомляють «Українські новини».

«Виходячи зі змісту касаційної скарги та оскаржуваних судових рішень, касаційна скарга є необґрунтованою, а викладені в ній доводи не викликають необхідності перевірки матеріалів справи, оскільки заявник не навів підстав, які б дозволили вважати, що суди неправильно застосували норми матеріального або процесуального права», – ідеться в ухвалі ВАСУ.

Таким чином, ВАСУ залишив без змін постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 11 травня 2016 року та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 04 жовтня 2016 року, які визнали протиправною відмову МВС у відповіді на запит та зобов’язали його надати запитувану інформацію.

Судові рішення мотивовані тим, що запитувана інформація не є інформацією з обмеженим доступом у розумінні положень статті 6 Закону України "Про доступ до публічної інформації", оскільки зазначені відомості відносяться до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження майном, придбаним за бюджетні кошти, та відповідно до чинного законодавства України доступ до такої інформації не може бути обмежено, а персональні дані щодо прізвища та ім'я осіб не є конфіденційною інформацією. Тому в Міністерства внутрішніх справи України відсутні законодавчо мотивовані підстави для відмови у її наданні.

Як писав «Доступ до правди», «Українські новини»  у запиті до МВС просило надати інформацію про перелік осіб, нагороджених відомством іменною зброєю в 2014-2015 роках, кількість виданої зброї і витрати міністерства на придбання цієї зброї.

У результаті, суд зобов'язав МВС повторно розглянути зазначені запити «Українських новин» з урахуванням висновків суду.

«Суд наголосив, що державна нагорода, в тому числі і вогнепальні зброя – це завжди публічне вираження заохочення громадянина державою, і тому інформація про нагороджених осіб за своєю природою є публічною і доступ до неї не може бути обмежений», – пишуть «Українські новини».

Окрім того, суд послався на ст. 5 ЗУ «Про захист персональних даних». У ній йдеться про те, що доступ до інформації про отримання фізичною особою державних коштів, державного чи комунального майна в будь-якій формі не може обмежуватися, крім інформації за ст.6 ЗУ «Про доступ до публічної інформації» (захист національної безпеки, репутації інших людей і авторитету правосуддя).

МВС не надало суду обґрунтування, що запитувана інформація має бути обмежена за ст.6.

Раніше «Українські новини» повідомляли, що  інформацію про нагородження іменною зброєю надавали інші відомства. Наприклад, Секретаріат Кабміну підтвердив, що Арсеній Яценюк, працюючи прем'єр-міністром, був нагороджений Міністерством оборони пістолетом-кулеметом «Томпсон» зразка 1928 року.

Адміністрація Президента оприлюднила на вимогу «Українських Новин» інформацію про нагородження іменною зброєю, серед нагороджених вказані гравці і тренери національної збірної з футболу.

Читати ухвалу в Судовому реєстрі

«Доступ до правди»

Фото – «Українські новини»