Вимагайте оприлюднення відкритих даних: яка за порядком ваша дитина у черзі в дитсадок

19 Листопада 2021 10:15

Інформація про черги дітей у дитсадки є надзвичайно важливим набором відкритих даних, оскільки дитсадків бракує, а в деяких регіонах батьки записують дитину в таку чергу ледь не одразу після народження.

Оприлюднення інформації про черги дітей у дошкільні навчальні заклади є також вимогою Посатнови №835 про набори відкритих даних.

Задля спрощення процесу отримання місця у дитячому садочку створили загальнонаціональний сервіс Електронна реєстрація в заклади дошкільної освіти на базі порталу інформаційної системи управління освітою (ІСУО). Електронна система забезпечує подачу онлайн-заяв і дає змогу переглянути інформацію про черги в дошкільні установи та стежити за їх просуванням, що відповідає вимогам Постанови № 835.

Аналітики програми «Transparent cities/Прозорі міста», яка досліджує прозорість та підзвітність найбільших міст України, зазначають, що не всі міста користуються цим сервісом. Зокрема, станом на 2020 рік, 13 міст зі 100 не оприлюднювали дані про черги дітей у дошкільні навчальні заклади. 

З точки зору зручності важливо, що деякі міста не лише дозволять онлайн переглянути чергу, але і онлайн до неї записатись. Тож додатково забезпечили можливість подачі онлайн-заяви та відстеження черги у заклади середньої освіти 38 міст. Водночас 8 міст (Білгород-Дністровський, Вишневе, Дунаївці, Калуш, Подільськ, Покровськ, Світловодськ) не оприлюднюють жодної інформації про реєстрацію у комунальні заклади освіти.

За даними аналітиків програми «Transparent cities/Прозорі міста», далеко не всі міста за шість років чинності Постанови № 835 оприлюднили всі набори даних. Однак вимога оприлюднення інформації про черги дітей у дошкільні навчальні заклади виконується найкраще – її дотримались 87 органів місцевого самоврядування.

Якщо у вашому регіоні чи містечку ці дані оприлюднено, то ви можете легко побачити розмір черги і як вона просувається.Якщо ні – то пишіть запит. Бо усі відомомсті, які віднесені до переліку відкритих даних, є публічною інформацією.

Читайте також: Відкриті дані: отримуємо інформацію про плани територій

І нагадуємо: якщо ви стикаєтеся з проблемою відсутності необхідної інформації на сайті ОМС, оскаржуйте це.

Порушення Закону України «Про доступ до публічної інформації» тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від 25 до 50 неоподатко­вуваних мінімумів доходів громадян (від 425 до 850 гривень). У випадку недотримання права на інформацію необхідно звертатися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, щоб відповідальні працівники Омбудсмана склали адміністративні протоколи щодо порушників. Зразок скарги до офісу Уповноваженого можна знайти за посиланням.

«Доступ до правди»