Відкриті дані: отримуємо інформацію про плани територій

12 Листопада 2021 09:26

Отримати інформацію про план території, план забудови і план розвитку населеного пункту, інакше кажучи, генплан, можна як на запит, так і на відповідних ресурсах. Адже ці дані належать до відкритих даних і мають оприлюднюватись.

Постанова про набори відкритих даних №835 передбачає оприлюднення інформації у сфері землекористування і будівельної політики. Зокрема, органи місцевого самоврядування зобов'язані  публікувати детальні плани територій.

Крім цього, згідно з ч.7 статті 19 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», матеріали детального плану території не можуть бути обмеженими в доступі. Загальна доступність матеріалів також забезпечується відповідно до вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації». Як показали результати оцінювання прозорості у 2020 році, 19 міст зі 100 не оприлюднюють детальних планів територій. 

Аналітики програми «Transparent cities/Прозорі міста», яка досліджує прозорість та підзвітність найбільших міст України,зазначають, що окремі міські ради не лише оприлюднили детальні плани територій, а й створили спеціальні геопортали, які дозволяють публікацію даних та графічних матеріалів у форматі геопросторових даних та їх завантаження для подальшої обробки.

Зразковими у втіленні цієї практики є міські ради Дніпра, Маріуполя, Тернополя, а також Хмельницького.

Джерело: Геопортал містобудівного кадастру Тернопільської міської територіальної громади 

Однак сам факт, що це – відкриті дані, означає й те, що їх можна отримати на запит. Відмова надати їх буде адміністративним правопорушенням і порушенням права на доступ до публічної інформації.

Нагадуємо також, що розпорядник наразі не може у своїй відповіді відправити вас самостійно шукати інформацію на сайті, навіть якщо вона там оприлюднена у зручному форматі. Бо це теж буде порушенням права на доступ.

Читайте також: Чи можна обмежити доступ до генплану населеного пункту

Тож пишіть запити, обробляйте відкриті дані про території і розумійте, як розвивається ваш населений пункт. І чи відповідає генплан реальній ситуації з розбудовою міста.

До чого ми оце? Контролюйте владу. Запитуйте. Отримуйте інформацію. Маєте на це право і обов’язок.

«Доступ до правди»