«Укрзалізниця» не буде демонтувати барельєф на честь Полтавської битви

12 Квітня 2023 00:00

Укрзалізниця не планує демонтувати барельєф на честь Полтавської битви у межах програми дерусифікації, затвердженої компанією раніше. Про це йдеться у відповіді АТ «Укрзалізниця» на запит LB.

Так, на запит щодо демонтажу наступних пам'ятних знаків у рамках дерусифікації була надана відповідь, що події 1905 та 1709 року не підпадають під дію Закону про декомунізацію, а, отже, не будуть демонтовані:

·        на честь перемоги росіян над шведами у Полтавській битві 1709 року по ст. Полтава Південна;

·        на честь барикадних боїв повсталих робітників з царськими військами 13 грудня 1905 року по ст. Запоріжжя 1;

·        4 меморіальних таблиць по ст. Сарни, в тому числі на честь політичного страйку робітників у 1905 році та начальника станції, який мав стосунок до акцій проти українського підпілля з УПА.

Окрім того, у відповіді на запит запропонували журналісту видання звернутися до Українського інституту національної пам’яті щодо меморіальної дошки на честь начальника станції.

Нагадаємо, раніше директор філії акціонерного товариства «Укрзалізниця» Леонід Лобойко у відповіді на інформаційний запит Суспільного зазначав, що демонтаж композицій, присвячених Полтавській битві, розміщених на будівлі вокзалу «Полтава-Південна», можливий після виготовлення науково-проєктної документації.

 

«Доступ до правди»