Із вокзалу "Полтава-Південна" хочуть демонтувати композиції, присвячені Полтавській битві

5 Квітня 2023 13:28

З будівлі вокзалу «Полтава-Південна» хочуть прибрати композиції, які присвячені Полтавській битві. Їх демонтаж буде можливий лише після виготовлення науково-проєктної документації.

Про це повідомив директор філії акціонерного товариства «Укрзалізниця» Леонід Лобойко у відповіді на інформаційний запит Суспільного.

Будівля вокзалу «Полтава-Південна» перебуває на обліку як пам’ятка історії архітектури місцевого значення. 2023-го заплановане виготовлення науково-проєктної документації для того, щоб реставрувати будівлю.

«Реставрація тематичних скульптурних композицій, які складаються з об’ємних частин перед фасадом та барельєфів на стінах, буде проводитися на підставі виготовленої науково-проєктної документації лише після отримання відповідних висновків та погодження органу охорони культурної спадщини» , – йдеться у відповіді на інформаційний запит Суспільного.

Доки чекатимуть на документацію, намагатимуться тимчасово усунути та закрити елементи декору, які містять радянську символіку, повідомляють у відповіді на запит в «Укрзалізниці».

«Полтавська битва в українській історіографії означає поразку і започаткування занепаду Гетьманщини. У російській же історіографії Полтавська битва і все, що пов’язано з Петром I, – це «слава російської зброї», – каже регіональний представник Українського інституту нацпам’яті на Полтавщині Олег Пустовгар.

 

«Доступ до правди»